Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
zach_82 - специалист
evparts.alle написа:
Може и да го отвориш контролера и да му снимаш платката, ама не размазани снимки като предишните ами на макро и на фокус.
Тогава ще ти кажем кое ти е..
Ето снимките: http://www.picbg.net/u/30399/55835/709986.jpg, http://www.picbg.net/u/30399/55835/709987.jpg

На първата снимка - до жълточервената стрелка пише VCC и там мисля че трябва да се подаде плюса, но не съм съвсем сигурен.

Иначе там където съм писал +5волта - трябва да ги има, но ги няма тези 5 волта. Това всъщност е изхода на интегралния стабилизатор 7805. На входа на стабилизатора също няма никакво напрежение, което също ме кара да мисля че става дума за липса на активиращо напрежение до някое от кабелчетата, за да се включи контролера.
evparts.alle - специалист
Принципно е така.
Подава се от двата сини кабела единия на + и тръгва.
Все пак изчакай още някой да потвърди.
Контолерите, който съм разгадавал обикновено изкарват 5-те волта. Но на мен не ми е пукало за риска да не бумне нещо, понеже съм имал поне няколко, и зора ми е бил да ги подкарам.
За това много ме дразнят тези с ключ.
Както и да е. Приготви мултиметъра на + 5 волта(да видиш дали ще ги изкара) и подай само за секунда.
Все пак имай на идея, че првавиш нещата на собствен риск, както аз съм ги правил на собствен.
Нашите платки са си нашите тези не ги знам..
Ръгай да гърми - или мре или да тръгва! Или пък чакай, все някой ще потвърди. То мина лятото.
Между другото пак масово не виждам какво пише до кабелите.
:lol:
ge6aaaa3 - специалист
Ем, пускай + на vcc. Там 100% е някакъв +, ама не се знае на какво напрежение. Най-вероятно е на 36... :)
zach_82 - специалист
Това открих в нета като съкращение на VCC : "VCC Voltage at the Common Collector (positive [+] electrical connection)"
Така че довечера свързвам към +36волта и дано тръгне [-o<
ivo70 - напреднал
Като гледам снимката, мисля че имаш грешка. Така по снимката си мисля че 5V са на долният извод.
Изображение
Subsa - специалист
Ще изгори веднага или когато най-много ти трябва.
Заряда на 36 волта минава 42 волта.
Пробвай варианта с транзистор - линеен или с lm2596
zach_82 - специалист
ivo70 написа:
Като гледам снимката, мисля че имаш грешка. Така по снимката си мисля че 5V са на долният извод.
Не, няма грешка. Използван е най-маломощния стабилизатор, а не този който си показал на схемата.
В малкия корпус, изводите са обърнати на обратно
zach_82 - специалист
ТРЪГНА!!! Свързах VCC(синия кабел) с +36волта и 5-те волта излезнаха навсякъде по платката.
Първоначално хъба пак не се завърташе, но след като размених кабелите на врътката за газта и всичко се оправи.
Набързо привързах с тиксо акумулаторите по рамката и хукнах да изпробвам возилото.

За първи път карам колело с хъб- другото ми е с четков двигател и верижни предавки.
Много тихо е - нищо не се чува, но пък изтегля до някъде и после нищо. Някак си по слабо е. Така не мога дори обикновен колоездач да подмина, докато с другото понякога изпреварвам бензинови скутерчета.
Може би хъба е слаб, пък съм и на 36 волта вместо на 48.
Но иначе съм доволен, че реших проблема- разбира се и с помоща на всички които дадоха мнения, за което благодаря.
Ради Тодоров - специалист
geordgeo написа:
Ето го и моето творение, което придоби завършен вид благодарение на zec ingenering :-D Без неговата батерия колелото щеше да пропусне още един сезон като нищо, затова съм му безкрайно благодарен за точността и отзивчивостта =D>

Каква е батерията стана ми интересно???
evparts.alle - специалист
Слаб ти е хъба и контролера, а и акумулаторите.. Киселинни - просто технология от миналия век..
Добре, че тръгна машината. Мисли го, че с този мотор няма верига, която да ти се скъса и да ти раздере краката. Ако си с предно - леко с газта при тръгване! :roll: Ако е алуминиева вилката - още по-леко с газта!
Последна промяна от evparts.alle на чет май 30, 2013 6:41 am, променено общо 1 път.

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: