Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Gladiator_BG - специалист
Стефан написа:
Прилагам снимки на правената от мен гроздомелачка преди 28 г. От двете страни на валовете са поставени по-яки пружини за притискането им един към друг.
ей такова животно каквото Стефан е показал ама малко по модернизирано има на село ... от няква тънка и здрава ламарина е кошницата ... а зъбците са от алуминий ... ем по леко ем не раждясва ... тежи не повече от 7-8 кила ...
преди години дядо сам си я е зглобявал ... имаше дръжка за въртене ама аз нали съм електро и и сложих мотор, който в последствие дядо оля с гроздов сок и сега пак върти држката ...
при първото ходене на село ще направя смимки на всяка снадка и мисля че в домашни условия може да се направи ...
Mori - специалист
Стефан написа:
Прилагам снимки на правената от мен гроздомелачка преди 28 г. От двете страни на валовете са поставени по-яки пружини за притискането им един към друг.
Ако двата вала са с различен диаметър и съответно различни периферни скорости, гроздето се захапва по добре.
stanimir62 - специалист
Най-лесно става от старите гумени изтривалки пред входа
hameleon - специалист
Ето и от мене малко :?

Прикачен файл

P1010081.JPG
P1010081.JPG (183.45 KиБ) Видяна 7148 пъти

Прикачен файл

P1010082.JPG
P1010082.JPG (161.39 KиБ) Видяна 7148 пъти

Прикачен файл

P1010084.JPG
P1010084.JPG (177.69 KиБ) Видяна 7148 пъти

Прикачен файл

P1010087.JPG
P1010087.JPG (178.98 KиБ) Видяна 7148 пъти
Vectra - специалист
Вярно, че темата е старичка, ама наближава пак септември и може да стане отново актуална. Та по въпроса. Навих се да си правя и аз гроздомелачка. Няколко пъти препрочитах написаното във форума и се двоумя между варианта с един вал (от последния постинг) и с два вала.
При двата вала, мисля зъбите да ги направя от стари агренажни ремъци, като ги прикова с пирончета към дървени валове. Другото е ясно. Какво ще кажете, за и против двата варианта :?

Тема "Гроздомелачка как ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: