Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
parvev - специалист
Заглажда се с маламашка,но си има специфика на движенето на инструмента.

би ли обяснил в какво се състои тая специфика,ако обичаш разбира се
chapara - майстор
parvev написа:
Заглажда се с маламашка,но си има специфика на движенето на инструмента.

би ли обяснил в какво се състои тая специфика,ако обичаш разбира се
Mи номера(на китайката :roll: )е елементарен,трябва така да се гони разтвора на цимента,така ,че никога да не вдигаш маламашката без приплъзване,иначе се вдига замазка(която залепва).Първоначално е поносимо трудно,но се свиква.
Много тънък е момента и кога да се започне гланцирането,както поясних в предните си постове.Ако се правят по голями площи си трябва един да тегли и един да гланцира(в това число не броя на общаците).С една дума преди да е загубила влажността си,за да може да стане спойката т.е в общи линии,може да се прави веднага след пердашенето.Пробван е вариант негланцирана да се гланцира на другия ден след обилно намокряне,опита е почти неуспешен,грозна картинка,а може и да се напука.С приказки толкова,ако някой прави замазка в София,може да се отзова за да направиме едно клипче за Тубата :wink:
simeonov_74 - специалист
MASTER написа:
По добре става с маламашка, отколкото с мистирия тази операция.

А за да не се пердаши замазката се прави малко по влажна, и като се тегли малко по прецизно с мастара си става достатъчно гладка, за да е готова направо за ламинат

Ето каква маламашка ни дадоха братятя турци да я мъчим понеже те с нея са я правили.

Прикачен файл

ABCD0020.JPG
ABCD0020.JPG (37.07 KиБ) Видяна 6418 пъти
dito - специалист
chapara написа:
С приказки толкова,ако някой прави замазка в София,може да се отзова за да направиме едно клипче за Тубата :wink:
Аз ще правя след някоя и друга седмица, но ще е перлитова - бърка ли? Ако да, в единия край мога да оставя един квадрат да го направим само с пясък.
Имам само фотоапарат, но не и по-сериозна камерка.
chapara - майстор
dito написа:
chapara написа:
С приказки толкова,ако някой прави замазка в София,може да се отзова за да направиме едно клипче за Тубата :wink:
Аз ще правя след някоя и друга седмица, но ще е перлитова - бърка ли? Ако да, в единия край мога да оставя един квадрат да го направим само с пясък.
Имам само фотоапарат, но не и по-сериозна камерка.
Колкото става ,става ,идвам ,само да не съм за риба.Май с перлита не трябва да ни бърка,стига да се спази технология ,която пак съм писал(накисване на перлита :roll: ) :!: Може да запазиме нещо за бъдещето,А :wink:
JORO - напреднал
Няколко човека по-нагоре вече го казаха, но все пак ще опитам малко по-подробно да обясня:
1. Заравнява се замазката.
2. В зависимост от това колко рядък е бетона (или колко е топло времето), се оставя малко да дръпне... примерно - да няма циментово мляко отгоре.
3. Взема се сух цимент в канчока и с ръка започва да се ръси отгоре.
4. ОСТАВЯ се дотогава, докато сухия цимент се омокри и стане влажен.
5. С мистрията започва да се заглажда, като може допълнително да се поръсва с цимент, където не е достатъчно, но пак трябва да се изчака да се навлажни от замазката! Не се мокри допълнително с вода, сухия цимент трябва сам да си "дръпне" влага от замазката! Не се оставя за другия ден или от сутринта - за следобед! Общо-взето при топло време на открито след изравняване с мастара се оставя 30 мин. - 1 час, след това се поръсва и т.н.
6. За да се заглажда добре:
- количеството, което поръсваме отгоре не трябва да е много или малко и трябва да е станало пластично, а не като циментово мляко или сухо.
- мистрията да няма остри ъгли (аз изпозвам една по-специална, която от работа е станала направо като елипса :) )
7. Така гланцирана, замазката става като огледало и няма да мръдне с десетилетия.
Всъщност, нищо сложно няма, но човек трябва да види - по-лесно е от всякакви обяснения...
simeonov_74 - специалист
JORO написа:
Няколко човека по-нагоре вече го казаха, но все пак ще опитам малко по-подробно да обясня:
1. Заравнява се замазката.
2. В зависимост от това колко рядък е бетона (или колко е топло времето), се оставя малко да дръпне... примерно - да няма циментово мляко отгоре.
3. Взема се сух цимент в канчока и с ръка започва да се ръси отгоре.
4. ОСТАВЯ се дотогава, докато сухия цимент се омокри и стане влажен.
5. С мистрията започва да се заглажда, като може допълнително да се поръсва с цимент, където не е достатъчно, но пак трябва да се изчака да се навлажни от замазката! Не се мокри допълнително с вода, сухия цимент трябва сам да си "дръпне" влага от замазката! Не се оставя за другия ден или от сутринта - за следобед! Общо-взето при топло време на открито след изравняване с мастара се оставя 30 мин. - 1 час, след това се поръсва и т.н.
6. За да се заглажда добре:
- количеството, което поръсваме отгоре не трябва да е много или малко и трябва да е станало пластично, а не като циментово мляко или сухо.
- мистрията да няма остри ъгли (аз изпозвам една по-специална, която от работа е станала направо като елипса :) )
7. Така гланцирана, замазката става като огледало и няма да мръдне с десетилетия.
Всъщност, нищо сложно няма, но човек трябва да види - по-лесно е от всякакви обяснения...
Схванахме му чалъма и го правим точно с циментово мляко и резултатът накрая като му свикнеш е: ГЛАДКО като СТЪКЛО. Прероръчвам го на всеки преди паркет или на помещение което ще остава само на замазка (гараж, мазе и т.н.). Но все пак благодаря за отговора.
chapara - майстор
Схванахме му чалъма и го правим точно с циментово мляко и резултатът накрая като му свикнеш е: ГЛАДКО като СТЪКЛО. Прероръчвам го на всеки преди паркет или на помещение което ще остава само на замазка (гараж, мазе и т.н.). Но все пак благодаря за отговора.
Ми айде сега едно клипче в Ютуба :roll:
simeonov_74 - специалист
chapara написа:
Ми айде сега едно клипче в Ютуба :roll:
Не съм правил клип, тъй като беше много тъмно по гаражите и мазетата където я гланцирахне и с телефона нямаше да се получи нищо :lol: :lol: :lol:. А и цял ден клекнал над мастара, знаеш ли колко съм се сетил за клип :lol:
failure - специалист
Извинявам се за старата тема, но за да не отварям нова искам да попитам тук.
Излях циментова пътека, като поради липса на възможности не съм обработил по оказаните по-горе начини (изпердашване с цимент). Сега какво ще е най-добре да нанеса върху още пресния цимент за винишно покритие? Ако го мина с разреден теракол (мляко) на гребен дали ще стане нещо?

Тема "Гланцирана замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: