Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
hygro - майстор
Това, което виждаш на екрана е ниво -20dB, а не 20dB(A) и не е абсолютно акустично ниво, а относително. Друг е въпросът, доколко е възможно да се довериш на този примитивен и некалибриран акустичен хардуер...

Професионални звукозащитени студиа имат шумови нива 20-35dB(A), а за градско жилище е крайно невероятно шумът да е под 40dB(A) дори в най-тиха нощ.
velsi - Почетен майстор
hygro, я ако обичаш обясни за тези децибели, че никога не са ми били ясни, а ми стана интересно. Или пък дай линк да прочетем.
pif4o - специалист
...... да колега, ако не ти представлява трудност обясни за децибелите, щото съвсем се обърках с тези минус и + децибели защо при минус децибели е по шумно от положителните? Или както каза колегата едно линкче към подходяща тема ще ни осветли съвсем. Благодарим предварително :wink: Аз имам спомен само от дискъвари когато дават едни такива кратки клипчета с един пич дето обяснява някои интересни неща, мисля че се казваше "Знаете ли че" та от него горе долу помня че шепота е 30дб, нормалния говор е около 50дб шумът на улицата е около 90-120дб и други примери даде човека и дори каза че всеки шум над 40дб ако е за дълъг период от време уврежда слуха и ние така или иначе си оглушаваме. :) Това е по памет може и да бъркам нещо , ако пак го засека клипчето ще запомня с точност какво казва.
hygro - майстор
Сорри, но за целта няма да минем без логаритмите и свойствата им.

Белът е безразмерна величина, изчислявана като десетичен логаритъм от отношението между две сравнявани стойности. На практика обикновено една от стойностите е фиксирана стандартизирана величина. Деци-белът съответно, както сочи представката, се изчислява с множител 10.

Звуковото налягане се измерва в паскали, но колкото и странно да се вижда на тези, които са забравили логаритмите, много по-удобно се работи с отношения, вместо с абсолютни стойности. За целта е избрана стандартна величина от 20µPa (0dB), която при определени условия приблизително съответства на праговата чувствителност на човешкия слух, а всяка друга стойност на звуковото налягане се представя като логаритъм на отношението й към тази стандартна стойност. Т.е. разговор 60dB = 6B създава звуково налягане 20µPa * 10 ^ (6 /2) = 20mPa, а увреждане на слуха при 120dB = 12B -> 20µPa * 10 ^ (12 /2) = 20Pa. Двойката във формулата дойде от свойствата на степенните показатели при логаритмуване, ама това друг път...

Тъй като чувствителността на човешкото ухо не е еднаква за различните честоти, съществува стандартизирана претегляща функция, чрез която е възможно звуковото ниво в децибели да отразява човешкото усещане за него. Така претеглените чрез тази функция стойности се отбелязват с "A" след "dB" - dB(A). Освен функцията "A" има и други, ама не е мястото тук да задълбаваме.

Едно от големите удобства при работата с децибели е, че в практиката стойностите им най-често не се умножават, а се събират (свойства на логаритмите на произведение и частно). Например един звук е два пъти по-силен, когато се различава от друг с 3dB, съответно по-слаб -3dB.

В случая с екрана на смартфона за стандартно ниво е прието максималното за уреда, а ниво -10dB указва, че величината е 10 пъти по-ниска от максималната, -20dB - 100 пъти, -30dB - 1000 пъти и т.н. В случая стандартното звуково налягане не е 20µPa, а някаква абсолютно произволна величина, спрямо която се прави относителна оценка на спектралното разпределение на звуковата енергия.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_pressure
pif4o - специалист
Лелеееее това си е цяла наука. Благодарим за отделеното време и подробното разяснение. Това със сметките хич не ми харесва щото съм много скаран с математиката да не говорим за логаритмите. но като цяло ми се изясни каква е идеята :)
БориславМ - специалист
Номера за шумоизолиране на дограмата е троен стъклопакет. Ползват се три стъкла с различна дебелина и с различно разстояние м/у тях. Самата дограма има профил с 5-6 камери и три силиконови уплътнения. Гюнтер препоръчва такава комбинация за жилищна сграда срещу летище. Ако намеря брошурата, ще я кача да видите точните размери на стъклопакета.

Тема "Мит или истина е обезшумяването при 6мм+4мм стъклопакет???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: