Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Chefo77 - майстор
valmet написа:
Днес си купих антифриз-тестер и утре смятам да замеря на мойта таратайка.За сведение-цената му е 2 лв.
С една спринцовка изтеглих колкото можах, после в пластмасова бутилка. 24 часа в единия фризер, 24 в другия - бистра течност си остана. Спестих 2 лева и съм сигурен в показанията на "уреда" :)
valmet - специалист
:-D
Последна промяна от valmet на съб окт 30, 2010 6:45 pm, променено общо 1 път.
Chefo77 - майстор
valmet написа:
valmet написа:
такива като мене,които не използват замразени храни и нямат фризер
Радвам се че си спестил толкова пари!За мен не е проблем двата лева колега:-D
Хаха
Не парите са проблема, а че ме мързеше да ходя до "Гарван"-а :)

ЕДИТ: Нямаше нужда да го променяш поста, ясно е, че се шегуваме! :)
koba - специалист
ZMeyGorianin написа:
В сервизите се мери гъстотата на охладителната течност в двигатела. Уреда е подобен на този за гъстота на електролита в акумулаторите. Продават ги в магазините за автопринадлежности. Не ми е за 1-2 лева , а за висенето и ходенето дотам.
Не само това ... антифриза се замерва на студен двигател... а като отидеш до сервиза той загрява. И още нещо... на времето един майстор ми каза, че ако антифриза ти е за -20, а вънка е примерно -28 нищо няма да стане... антифриза може да стане на желе, но няма да стане на лед...
Най добре е с речна вода,тя не замръзва.И няма нужда даже и да се измерва водородния и фактор,от природата няма нищо лошо.А и е съвсем чиста,през 100 камъчета ако мине...
valmet - специалист
joranges написа:
Най добре е с речна вода,тя не замръзва.
:lol:
Илиян Илиев™ - майстор
joranges написа:
Най добре е с речна вода,тя не замръзва.И няма нужда даже и да се измерва водородния и фактор,от природата няма нищо лошо.А и е съвсем чиста,през 100 камъчета ако мине...
С морска става ли? Че и нея не съм виждал да замръзва та за това... :?
ЧефоС - специалист
Шегаджии. Но, когато стане белята, няма да Ви е до шеги.

Искам да кажа какво ми се случи на мен, и да го имате ВИНАГИ в предвид, когато посещавате сервизи за автомобили. БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ КАКВИ СА ТЕ.
През м. май 2010 г реших да си сложа газов инжекцион във фирма ФОБОС гр. Плевен. Слагаха го 12 часа, но това се търпи - все пак работа е. С тестове и т.н. След два дни ми светна идникацията за автодиагностиката. Наложи се отново да ходя до Плевен. Казаха ми, че две от общо 4 дюзи не били запоени правилно. Уж ги оправиха - все още не съм сигурен в това. Но не за това е поста ми.
За да монтират изпарителя, трябва да се врежат в охладителната система. Не знам как са го направили, понеже не може да им висиш на главите по време на работа. Надяваш се, че всичко ще е добре направено при тая цена от 1205 лв. на автомобил на около 55000 км.
При второто ми ходене в тоя сервиз бях по-внимателен. И, когато трябваше да се зареди с антифриз, тоя "паяк" - монтажника, наля вода от чешмата. Успях да го спра навреме. Отиде пеша до най-близката бензиностанция, купи концентрат, но го разреди 1:10. Иначе сайта и рекламата им са на ниво, но обслужването им клони към нулата. При измерване ми показа, че ще замръзне при минус 5 градуса. Източвах разширителния съд няколко пъти, доливах концентрат, и го докарах до минус 30 градуса.
След време установих, че в разширителния съд "няма никой". Долях 1,5 л антифриз концентрат. Явно от някъде пропуска по малко след тяхната "компетентна" намеса. Сега редовно го проверявам, и на пролет ще видя от къде се губи.

Та, поста ми беше да гледате внимателно да не Ви прецакат при сетуаци като моята. Или каквато и наме са е в охладителната система. Като резултат може да имате много неприятни преживявания - и житейски, и финансови.
pavkatay - майстор
Те тия от Фобос са си малоумници откакто се помнят. Тук бях писал за мои преживявания с тях :kotz: :

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 16&start=0

А тук е преживяното от мен в автосервиза ,който се споменава в линка:

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E%E4%ED%EE

Отклонихме се от темата,но и аз имаприятел на ,който купения антифриз замръзна в радиатора миналата седмица . Дали в сервиза са се изгаврили с теб или в магазина (респективно производителя) е все едно.
Johny - майстор
joranges написа:
Te това е голям шедьовър. Браво пич!!! :shock: :shock: :shock:
Не замръзва, където теението е бързо и няма достатъчно студ. В Сибир река Об прави по1м лед.

Тема "Внимавайте с антифриза!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: