Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
valmet - специалист
ribnikolaevi написа:
доколкото видях Сола имат сега AZB и AV...
Имам 5 бр Сола с различни размери.3 бр са серия АV , един AZB,а последния на 2 м с магнити няма букви.
Преди време се бях поинтересувал защо са тези букви и попитах в един магазин където ги предлагат.Не зная до колко е вярно,но продавача ми каза че тези с инициали AZB са усилени отвътре.
Махал съм пластмасовите капачки на този със същите инициали и с фенерче съм светил вътре да видя,но разлика не намерих.
Я какво открих:ЦЪК
Това което разбирам е че различните инициали са за различен вид профил на самата нивелация.
dsso - помощник
Благодаря на отзовалите се.
За протокола: взех си SOLA Big X, 80 cm, за 36 лв. Не ми дадоха да сваля найлонката, за да го пробвам като хората, когато го купувах и имах известни притеснения, но като го тествах вкъщи си даде добър резултат.
Pooh - майстор
Качествените нивелири са различни, за различните видове дейност, за която ще бъдат използвани. Марките произвеждащи качествени нивелири също не са малко - Стабила, Сола, Стенли, Капро са само някои от тях. Нивелир като цяло се избира според вида работа която ще се извършва. Следващото условие е точноста - 0,5мм/м е стандарт за Професионалните серии. Има нивелири подходящи за различни дейности - грубо строителство, облицовки (фаянс, камък, теракот), мазилки, метални конструкции, дограми и т.н.

Пиша го не в отговор на първоначалният въпрос, а за информация на други интересуващи се от темата и незапознати с подробностите.
vasilevn - специалист
Въпроса ми е кои от тези два модела нивелири на SOLA е по - добър? SOLA AZB или SOLA BIG X. За вторият пише че е удароустойчив а първия е с омекотяващи удара капачки какво ще рече това?
mirk - майстор
dsso написа:
Благодаря на отзовалите се.
За протокола: взех си SOLA Big X, 80 cm, за 36 лв. Не ми дадоха да сваля найлонката, за да го пробвам като хората, когато го купувах и имах известни притеснения, но като го тествах вкъщи си даде добър резултат.
Кво му пречи найлона, той е запечатан равномерно навсякъде. Задължително ли е да се махне найлона за да показва точно.
valmet - специалист
Специално Sola са опаковани с тънък найлон,на който ръбчетата са от двете по-тесни страни на нивелира и в повечето случаи пречат за точна преценка ако не се махне.
В отговор на колегата vasilevn-зависи за каква дейност ти е необходим нивелира.Погледни в сайта на SOLA и сам прецени.
vasilevn - специалист
Трябва ми за обръщането на прозорци. При извършване на леките почуквания по гипсокартона, фибрана или стодиопора за да дойде на нивелир съответната плоскост. Кои модел е по - добър и ще ми върши по - добра работа.
valmet - специалист
Ако е за обръщане на врати и прозорци,според мен АV или AZB ще ти свършат работа.От тези модели които съм ти посочил съм използвал и за полагане на външна топлоизолация,а там натоварването на нивела е по-голяма и пак вършат работа.Само трябва да ги пазиш от изпускане и силни удари.Не забравяй също и максимално да ограничаваш да се нагрява от слънцето,че да не прецакаш течността с балона на нивела.
vasilevn - специалист
Благодаря ти valmet за съвета но според теб BIG X модела не е ли по - добър избор предвид не голямата ценова разлика от AZB модела а и идеята ми е да го ползвам в последствие и за други работи. Както се казва не е ли по як.
valmet - специалист
Да си призная-не съм работил с този модел на Sola и нямам впечатления.Но като здравина си мисля,че този модел ще е по-здрав на удъри от AV или AZB.Само не зная дали на Big X му се махат капачките в двата края на профила,понеже понякога ми пречат при дадена работа.
Най-добре е да си вземеш нивелир за всеки вид дейност,както и различни дължини,но там вече въпроса опира до пари.
Ееее бат' Чефо,важното е че се разбираме.Остави го човека.

Тема "качествена терзия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: