Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
HD - специалист
Абе да ви питам (то може би не е точно за тук въпроса, даже май някъде беше коментирано, но нещо не можах да открия темата) - ъглите на стаите как ги оформяте, с какво по-точно, за да станат добре? Същия въпрос е валиден и за границата между стената и тавана.
Пак ли с маламашката, то става едно гадно такова, ма после предполагам като се ошкури и се получава номера, или си има специален инструмент за това? Виждам съм едни такива малки мистрийки, дето представляват една ламарина, сгъната под прав ъгъл, точно за оформяне на ъгли май.

И друго да питам - хола го завърших още миналата година, обаче сега гледам, че в ъглите тук-там латекса се е цепнал (блока е ЕК и предполагам панелите са под някакво напрежение) - какво да ги правя тези ъгли, за да не се цепят после?

А по повод на шпакловката - днес в Практиса гледах една такава пластмасова маламашка (то не е точно пластмаса, някакъв малко порест материал сигурно, представлява цялото една отливка (всъщност сега гледам в нета, че се казва пластмасова пердашка):

Изображение

та една мадама се опита да ме убеди, че това било за заглаждане точно на гипсова шпакловка :? Аз доколкото знам това е прилжимо при циментова шпакловка и разни мазилки, ма чак пък за гипсова шпакловка ....[/img]
Последна промяна от HD на чет мар 15, 2007 12:55 pm, променено общо 3 пъти.
SHL - специалист
HD написа:
Абе да ви питам (то може би не е точно за тук въпроса, даже май някъде беше коментирано, но нещо не можах да открия темата) - ъглите на стаите как ги оформяте, с какво по-точно, за да станат добре? Същия въпрос е валиден и за границата между стената и тавана.
Пак ли с маламашката, то става едно гадно такова, ма после предполагам като се ошкури и се получава номера, или си има специален инструмент за това? Виждам съм едни такива малки мистрийки, дето представляват една ламарина, сгъната под прав ъгъл, точно за оформяне на ъгли май.

И друго да питам - хола го завърших още миналата година, обаче сега гледам, че в ъглите тук-там латекса се е цепнал (блока е ЕК и предполагам панелите са под някакво напрежение) - какво да ги правя тези ъгли, за да не се цепят после?

А по повод на шпакловката - днес в Практиса гледах една такава пластмасова маламашка (то не е точно пластмаса, някакъв малко порест материал сигурно, представлява цялото една отливка (всъщност сега гледам в нета, че се казва пластмасова пердашка)
та една мадама се опита да ме убеди, че това било за заглаждане точно на гипсова шпакловка :? Аз доколкото знам това е прилжимо при циментова шпакловка и разни мазилки, ма чак пък за гипсова шпакловка ....
Минималния труд за да оправиш цепнатините е да ги напълниш внимателно с акрилен силикон и след това да боядисаш. Силикона го нанасяш с пистолет и обработваш с пръст или шпакла, зависи къде е пукнатината. Ако пак се появят има пвц-мрежи на ленти, които ги лепиш и после шпакловаш до гладкост ( шкурят се ! ) и след това пак боядисваш. Неприятното е че след боядисването при границата между старата и новата боя ще имаш разлика, тоест ще се получат петна. Можеш да избегнеш петната, като пребоядисаш цялата стена.
Ъглите по стените и тези по стените и тавана изправяй с мастар. Най-добри за тази цел са скосените от едната страна. Необходимата дължина на мастара е от 1.50 до 2.50 м. Слагаш го от към скосената страна по дължината на ъгъла, който искаш да обработиш и дърпаш към тебе влачейки го по стената. Така мини всички ъгли и като дръпне материала, ако е нужно зашлайфай там, където е необходимо. Можеш да чегърташ и с тесния ръб на маламашката. Има и гипсаджииски рендета, които вършат перфектна работа за това нещо, но едва ли можеш да си намериш такова - аз не съм виждал да се продават някъде. Някой от майсторите сами си ги правят. След като изправиш ъглите, като всичко е стегнало ще имаш прави ъгли, но и по груби, заради самия начин на работа с мастара. Чак сега можеш да ги шпакловаш за по фина обработка. Успех.
HD - специалист
SHL написа:
Минималния труд за да оправиш цепнатините е да ги напълниш внимателно с акрилен силикон и след това да боядисаш. Силикона го нанасяш с пистолет и обработваш с пръст или шпакла, зависи къде е пукнатината. Ако пак се появят има пвц-мрежи на ленти, които ги лепиш и после шпакловаш до гладкост ( шкурят се ! ) и след това пак боядисваш. Неприятното е че след боядисването при границата между старата и новата боя ще имаш разлика, тоест ще се получат петна. Можеш да избегнеш петната, като пребоядисаш цялата стена.
Ъглите по стените и тези по стените и тавана изправяй с мастар. Най-добри за тази цел са скосените от едната страна. Необходимата дължина на мастара е от 1.50 до 2.50 м. Слагаш го от към скосената страна по дължината на ъгъла, който искаш да обработиш и дърпаш към тебе влачейки го по стената. Така мини всички ъгли и като дръпне материала, ако е нужно зашлайфай там, където е необходимо. Можеш да чегърташ и с тесния ръб на маламашката. Има и гипсаджииски рендета, които вършат перфектна работа за това нещо, но едва ли можеш да си намериш такова - аз не съм виждал да се продават някъде. Някой от майсторите сами си ги правят. След като изправиш ъглите, като всичко е стегнало ще имаш прави ъгли, но и по груби, заради самия начин на работа с мастара. Чак сега можеш да ги шпакловаш за по фина обработка. Успех.
Аха, горе-долу ми се изясни. Доколкото схванах в ъглите няма нужда да шпакловам, ами само нанасям силикона, така ли? И върху него после минавам с латекс?

А за границата между нова и стара боя няма проблем, в момента ремонтирам всичко, така че всичко ще се боядисва наново.
Иначе аз досега границата между стената и тавана си я оформях малко по мое осмотрение - шпакловам си нормално, там където се срещат оставям малко повече гипс, после шкуря и то става, но както споменах преди, това са били само петънца разни, а сега вече е цяла стена, та ще прибегна до нещо по-високо технологично - сигурно скосения мастар, за който споменаваш. А можеш ли да ми покажеш снимка на този скосен мастар, тъй като не мога да си го представя на 100 %. Да не би като отида в магазина и като кажа скосен мастар и да се изложа
:-D
Предполагам е скосен по дължина, или?
SHL - специалист
А мастара днес ще го снимам и ще ти го покажа.
HD, съжалявам за обещанието ми и чакането от твоя страна, но тази седмица ми пламна главата от работа. Надявам се не съм те подвел с тая моя снимка за мастара 8-[
HD - специалист
SHL написа:
А мастара днес ще го снимам и ще ти го покажа.
HD, съжалявам за обещанието ми и чакането от твоя страна, но тази седмица ми пламна главата от работа. Надявам се не съм те подвел с тая моя снимка за мастара 8-[
Не, няма проблем, още не съм стигнал до ъглите, но май много скоро ще стигам и до тях, та ако можеш да цопнеш една снимчица, ще ти бъда много благодарен.
gss - специалист
Виждал съм мангали работили в германия да завършват шпакловката със стиропорени маламашки, топят във вода и търкат - става много глатка и лъскава. Но колко време след нанасянето на шпакловката не знам.
HD - специалист
Това за гипсова шпакловка ли, защото аз съм го виждал, само че след нансяне на теракол (после даже няма нужда от шпакловка) и за циментова шпакловка, но за гипс ... не знам.
gss - специалист
Да за шпакловка от тези готовите в кофа, взимаш и мажеш. В случая ако не ме лъже паметта на кофата пишеше USG.
SHL - специалист
HD написа:
Не, няма проблем, още не съм стигнал до ъглите, но май много скоро ще стигам и до тях, та ако можеш да цопнеш една снимчица, ще ти бъда много благодарен.
Здавей отново,
ето ги снимките, търси такъв мастар :

Прикачен файл

Picture 036.jpg
Picture 036.jpg (165.68 KиБ) Видяна 10967 пъти

Прикачен файл

Picture 038.jpg
Picture 038.jpg (154.8 KиБ) Видяна 10965 пъти

Прикачен файл

Picture 041.jpg
Picture 041.jpg (137.85 KиБ) Видяна 10965 пъти
HD - специалист
Здравейте отново :)

Та пак имам проблем - този път с този въпросния АКРИЛЕН силикон :?
С оформянето на ъглите вече нямам проблеми - откраднах от един майстор как най-лесно се правят - прави си ги с маламашката, а после самия ъгъл оформя с пръст, и после като се шкурне и става идеално.
ОБАЧЕ понеже едната стена нали й бях сложил стиропор за изолация, та реших всички ъгли на тая стена, и освен това където ПВЦ дограмата граници с шпакловката да ги мина с тоя акрилен силикон - всичко е много добре, ъглите са перфектни, само дето сега като боядисвам с Фауст, и той не иска да покрива върху силикона :? :|
Където силикона е съвсем тъничко покрива, обаче където някъде е имало цепнатинка и съм сложил повечко, и така малко е отишло и по двете стени и не иска да покрива и не иска, минавах го вече сигурно 4-5 пъти, обаче не става. Също така по средата на стената с изолацията имаше няколко малки пукнатини, там също с пръст мацнах съвсем малко силикон - там направо си стои една тъмна лента и не иска да покрива и това е :evil:

Кажете какво да правя, аз ли нещо съм сбъркал, или това си е нормално?

Благодаря ви предварително!

П.П. Скоро ще боядисвам и коридора, та там също около вратите основно мисля пак да мина тъничко със силикон, за да не се цепи там шпакловката, обаче то така като не покрива ..., не знам дали изобщо да слагам от акрилния силикон :?
Марката на силикона е MASTER ако има някакво значение, бял е на цвят.

Тема "Каква маламашка се използва при гипсова шпакловка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: