• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
crez - майстор
Буре от с.Врачеш Ботевградско. Предлагат се от три вида дървесина,дъб,акиция,черница. Бурето е обгорено, но след това се иска малко обработка. Две пакетчета сода бикарбонат се сипват в бурето и се запълва с гореща вода. Престоява 4-5 дни,излива (нямате представа какво излиза отвътре черна миризлива мътилка)се и сипва студена вода и още 4-5 дн. След това се сипва вече ракията. Буре в което е държана вино не е за препоръчване да се държи ракия. Колкото и добре да е измито в порите на дървото остава винена киселина. Обработката със содата извлича остатъчни киселини и пигменти от дървото.
Гост - специалист
Това със содата е добра идея. Че два пъти му сменям водата и не ми харесва миризмата ѝ.
А содата за бъчвиИзображение вероятно е нещо различно от сода бикарбонат?
crez - майстор
Не със сода за бъчви,тя е сода каустик,доста силна за ново буре,ще се напои в дървото.
vrangelov - специалист
Имах идеята, като купя буренцето, да го изплакна по метода на производителя, какъвто и да е той, а после да го напълня с бяло вино и да го оставя така за един месец. После да източа виното и чак тогава да пълня с ракия. Сега обаче, като ви чета, започвам да се разубеждавам от идеята за пълнене с вино.

Поздрави
crez - майстор
От стари винари знам,буре за червено вино,за бяло, за ракия, не е препоръчително да се мешат. В буре от ракия можеш да сложиш вино нооооо....то вече е само за вино,обратното НЕ. Има начин да се даде втори живот,даваш го на майстора,разглобява го,пререндосва дъгите и пак го сглобява. Когато си купувам буре от Врачеш,майстора ме пита,какво ще държиш вътре имам и от трите вида дървесина. Когато купувах бурета за ракия, каза "на кое от трите дървета каца пчела" на акацията отговорих. Щом на пчелата дава нещо,то и на ракията ще даде. Така и купих.
preslav - майстор
crez написа:
Не със сода за бъчви,тя е сода каустик,доста силна за ново буре,ще се напои в дървото.
Доколкото ми е известно между содата за бъчви (Натриев Карбонат, Калцинирана Сода - Na2CO3) и содата каустик (Натриев Хидроксид - NaOH) няма нищо общо, освен Натрия в името.
Внимавайте какви съвети давате!
Бурето може спокойно да се измие със сода за дъски, а може и само да се изкисва с вода многократно.
Гост - специалист
Благодаря. То и аз се позачудих щом е за бъчви- би трябвало и за малки бурета да става...
Пък и като бягах навремето от часовете по химия- така ще е- ще могат да ми пробутат всякакви соди :mrgreen:
crez - майстор
preslav написа:
crez написа:
Доколкото ми е известно между содата за бъчви (Натриев Карбонат, Калцинирана Сода - Na2CO3) и содата каустик (Натриев Хидроксид - NaOH) няма нищо общо.
Внимавайте какви съвети давате!
Бурето може спокойно да се измие със сода за дъски, а може и само да се изкисва с вода многократно.
Прав си станала е грешка в писането,действително содето за бъчви е калцинирана Сода - Na2CO3. Явно не си виждал разглобено бури от вино, винената кисилина стои набита в дървото,затова като ги мият слагат синджири и търкалят.Само с вода и соде почти нищо не става. Остатъчната винена кисилина допълнително вкисва виното.
preslav - майстор
Гост написа:
Благодаря. То и аз се позачудих щом е за бъчви- би трябвало и за малки бурета да става...
Пък и като бягах навремето от часовете по химия- така ще е- ще могат да ми пробутат всякакви соди :mrgreen:
Ти да не си мислиш, че помня всичко от химията, просто ядох сопата веднъж и си направих изводите.
За да не съм голословен и за да не стават грешки ще дам пример - бях чувал как със сода за дъски, дюшаме или паркет "грейват". Мислейки си, че сода за бъчви е едно и също със сода каустик си прекарах паркета с каустика - почерня, направо изгоря. Другият паркет го мих със сода за бъчви - светна.
Майната му на паркета, нали няма убити, но содата каустик е, за да си отпушиш канала, а не да си измиеш бурето. Дори и малки количества от сода каустик са смъртоносни - не бих рискувал да проверявам какво ще остане в бурето дори и след безброй изплаквания.
preslav - майстор
crez написа:
preslav написа:
Прав си станала е грешка в писането,действително содето за бъчви е калцинирана Сода - Na2CO3. Явно не си виждал разглобено бури от вино, винената кисилина стои набита в дървото,затова като ги мият слагат синджири и търкалят.Само с вода и соде почти нищо не става. Остатъчната винена кисилина допълнително вкисва виното.
Никога не съм имал дървено буре, няма и да имам като знам колко мързелив съм. Остави мързела настрана, ама като прочетох, че животът на едно буре е 5-6 години и съвсем се отказах - предпочитам да инвестирам в нещо по-дълговечно.
Виждал съм разглобено бурЕ, но не ми е ясно какво съм виждал вътре - един комшия всяка година раздънваше бурето си, миеше, чистеше, сушеше - после задънване, набиване на обръчи, киснене, отстраняване на течове с папур и т.н. - дни наред, които аз нямам.
Не мога да знам каква е точната причина за използване на бурета, мога само да предполагам, че преди време това е бил най-евтиния вариант за съдове с такава вместимост - сега си е чиста проба лукс.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Как да обработя дъбово буренце за ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: