• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
nikolson - майстор
Bradley написа:
Доплълнението е съвсем на място

за визуализация
Изображение
Изтеглих си файл на американското министерство на земеделието и горите, описващ много неща за брадви, секири, топори и др. подобни сечива. Там подробно е разгледан въпроса със заточването им, дръжки, видове и т.н . Опитах се да го кача, но е доста голям (шейсет страници). Някой ако проявява интерес, мога да му го изпратя. А мога да дам и линк към сайта от който сам да си го изтегли.
Bradley - специалист
всяко инфо е полезно :partyman:


едно клипче от мен - https://www.youtube.com/watch?v=22tBYD-HMtA по темата за брадвите
nikolson - майстор
Линк към сайта. Файлът е в края на първия коментар An Ax to Grind: A Practical Ax Manual.
Kirilpm - специалист
A какво ви е мнението за този нож http://www.kammarton.com/BAHCO-nozh-v-kalaf-2444 за мен е много добра работна ножка за цената си.Въпроса ми е с какво да го точа в момента ползвам камъче с грит около 1000 и се получава добре,може би с една идея по-добре от заточването,с което се продава,но си нямам идея нито какъв е материала освен че е неръждавейка нито каква твърдост има.Другото което ми хареса е това http://shop.oragie.com/product_info.php ... ts_id=1799 Верно са си болест ножовете,до преди година две си работех щастливо с парче от механична ножовка,заточено на шмиргел с дръжка от ппр тръба,сега видя ли някой да точи нож на шмиргел ме заболява сърцето :lol:
miroki - майстор
И до днес ползвам нож от ножовка (имам няколко де) с дръжка от пластмаса. След много опити на баща ми, най-добре се получи от пластмаса от шише веро. Другата се чупи. Но говоря за старите зелени шишета.
Много хубав, твърд и естествено крехък нож. Но винаги точен на точило (кръгъл камък с ръкохватка).
Много от сегашните ножове са по-зле.
lov - майстор
Kirilpm написа:
A какво ви е мнението за този нож http://www.kammarton.com/BAHCO-nozh-v-kalaf-2444 за мен е много добра работна ножка за цената си.Въпроса ми е с какво да го точа в момента ползвам камъче с грит около 1000 и се получава добре,може би с една идея по-добре от заточването,с което се продава,но си нямам идея нито какъв е материала освен че е неръждавейка нито каква твърдост има.Другото което ми хареса е това http://shop.oragie.com/product_info.php ... ts_id=1799 Верно са си болест ножовете,до преди година две си работех щастливо с парче от механична ножовка,заточено на шмиргел с дръжка от ппр тръба,сега видя ли някой да точи нож на шмиргел ме заболява сърцето :lol:
Камартон са вносители и на другото ножче което си показал. Иначе от Бакото имам няколко и съм ги пръснал по колите да има. Евтино ножче ако не си манияк като пусналия темата става за много неща. Иначе съм одирал и разфасовал цяло прасе с такова е с постоянно заточване на масата. Ама като няма нищо по добро в гората стана работата.
Kirilpm - специалист
В момента мисля да си направя един нож от ресьор на УАЗ по идея на колега от форума,ако се получи добре едва ли ще ми се наложи да купувам друг.Bahco-то го взех днес в 2 броя,имам и едно от преди въпроса ми беше по-скоро с каква твърдост а е аз му давам нещо от рода на 55HRC,понеже държи ряз,но се изтъпява доста по-бързо от ръждавейките.За мен от това което съм ползвал най-доброто си остава нож от пружинна стомана и от пила,с уговорката че вторият е крехък и за да не се строши трябва да е с прилична дебелина.Много ми се иска да пробвам някой от тези неръждавейки,които хвалят в ножарските форуми,но едва ли ще имам този късмет.
Bradley - специалист
неръждавейките на бако и мора по спомен са 12c27 стомана на концерна sandvik - твърдост около 56/7 единици по роквел.

за заточване мога да препоръчам някои от грубите камъни напред в темата


swatycomet 150/320 силициев карбид да речем за да допълни финото камъче което имаш

по-фиони камъни за този бюджетен нож не виждам смисъл
dimitrof - напреднал
Вижте какво се таеше забравено в шкафа :lol:
Прикачен файл:
IMG_20150922_184452.jpg
IMG_20150922_184452.jpg (100.71 KиБ) Видяна 1564 пъти
Дали може да се използва успешно като масатче :drinkers:
Bradley - специалист
Това ще трябва да го пробваш на някой кухненски нож и да докладваш - имам идеи как да гоосвежиш но първо кажи в момента работи ли и как се представя, ако може и няколко снимки в близък план на металната част от различни ъгли да видим има ли набраздявания или е бил гладък...

Много е готян :partyman:
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: