• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dimitrof - напреднал
Bradley написа:
Това ще трябва да го пробваш на някой кухненски нож и да докладваш - имам идеи как да гоосвежиш но първо кажи в момента работи ли и как се представя, ако може и няколко снимки в близък план на металната част от различни ъгли да видим има ли набраздявания или е бил гладък...

Много е готян :partyman:
Докладвам :partyman:
Изпробвах го върху едно Делимано, което по принцип се заточва до бръснене с лекота, но и със същата лекота се затъпява при нормално ползване, но пък си ме радва и ми е удобен и не само на мен :)
Малко предистория: Въпросният нож бе заточен до бръснеща острота, хартията си я режеше без проблем. Лично съм го ползвал два-три пъти върху дървена дъска (да не се бъркат пътите на ползване с количеството нарязани продукти). Днес по обед рязах няколко меки домата, но ножът се затрудни с люспата на доматите.
По същество: Тази вечер след 7-8 прокарвания (на страна) на острието по масатчето, Делиманото направо не усети поредния домат, дори го сряза само с тежестта на ножа, без никакво друго усилие :shock: На допир ножа е доста остър.
Ето и няколко снимки. Според мен е бил гладък и все още е така, но предната снимка беше с телефона :rolleyes:
Прикачен файл:
DSC02061.JPG
DSC02061.JPG (111.29 KиБ) Видяна 1489 пъти
Прикачен файл:
DSC02066.JPG
Прикачен файл:
DSC02065.JPG
DSC02065.JPG (91.33 KиБ) Видяна 1489 пъти
dimitrof - напреднал
Продължението с малко макро снимки:
Прикачен файл:
DSC02058.JPG
DSC02058.JPG (94.35 KиБ) Видяна 1501 пъти
Прикачен файл:
DSC02063.JPG
DSC02063.JPG (80.86 KиБ) Видяна 1501 пъти
Прикачен файл:
DSC02064.JPG
Bradley - специалист
заглаждащ масат без набраздявания - чудя се има ли смисъл да го топнеш в кока кола или оцет или друга слаба киселина за 12 часа, за да спреш корозията и свалиш ако имала ръждица и след това леко да го минеш със шкурка водна 600 или 800 :?
dimitrof - напреднал
Честно казано тук таме си има ръждица наистина, макар и малко. Ще го топна в кола, но първо трябва да купя утре, че такова нЯщо де сваля ръжда не пием :-D
След това и със шкурка може да го мина, не знам само как да го изправя или може би нарочно си е така крив :?
По темата за масатите имам още доста да чета и гледам. До тази вечер лекомислено съм ги подминавал, като винаги съм си мислел, че не вършат работа, тъй като съм ги изпробвал само върху изтъпени ножове, а то не било точно така, както узнах от настоящата тема :)
Bradley написа:
заглаждащ масат без набраздявания
Това добре ли е, зле ли е :lol:
Bradley - специалист
добре е - ако не се занимаваш професионално с обработка на месо не ти трябва груб, за едно домакинство regular Или fine cut е оптимално, но и тези като твоя имат своето място - след почистване и освежаване смятам ще го ползваш дълги години занапред - сам си се убедил че работи...

идеята на масата е в момента в който заточеният на абразив нож започне да губи остротата си поради пластична деформация на режещия ръб, същият този режещ ръб да бъде върнат в състояние близко до първоначалното си и така месец, два докато се наложи пак пълно заточване
Bradley - специалист
В най-скоро време очаквайте представяне на страниците на любимия ни форум на "The big mama jama"

-

Large NANIWA Flattening Stone Grain Size 220

Изображение
Изображение

Или казано другояче - "Когато размерът има значение!"

*С любезното съдействие на колегата lizzardborn
Bradley - специалист
Sigma Power 'Select II' #400 & #1200 grit

--------------------------------------

Какво може да бъде намерено за камъчетата из интернет:

Our ceramic waterstone SELECT II is enjoying a good reputation in the market. It is a manmade water stone produced in our unique manufacturing method and works very quickly.It grinds various steels including hard material such as high speed steel which usual water stones can hardly cut. Like a ceramic ware baked in a kiln, our water stone makes a high tone sound when knocked, and this proves it is a ceramic stone. We are proud of the quality of our water stones.

http://www.saicom.info/english/

-------------------------------------------------------------------------------------

The sharpening stone manufacturer SIGMA Power Corporation in Tokyo has designed these premium stones especially for tough-to-sharpen high alloy steels, like High Speed Steel, for instance. When using these stones, one can easily see it working, and they have a feel while sharpening remarkably like a natural water stone. In contrast with resin-magnesium or cement bound stones, these SIGMA Select-II stones have no binding material. The method used to bind the grit is much more like the process of making glass. As the stone is cooled, the viscosity is increased, hindering crystallization and the material emerges in an amorphous state. This process is expensive, but results in a stone that really eats its way through even the toughest steels.

Of course, the steel is not the only thing quickly ground away and sharpening quickly produces a thick slurry and the stone tends to get hollowed out more than others -- the price for speed! So the Select II stones must be flattened relatively often. On the bright side flattening is also a relatively quick process!


http://www.fine-tools.com/sigma.html

------------------------------------------------------------------------------------------------------


These special waterstones are purpose designed for shaping and sharpening High Speed Steel and also to cut faster in harder, tougher steels than any other stone available.

To accomplish this they are composed of abrasive and nothing more. There is no binder as is present in most all other waterstones, which means that these stones do break down a little more quickly than hard ceramic stones. In exchange for this apparent flaw, they cut significantly faster than any other commercially available waterstone on the market. Depending on the steel being sharpened, between 30-200% faster, which alleviates the dishing concern to such an extent that in most situations, it will not be noticeable. Simply put, they do their work before they have a chance to get out of flat.

Made by compressing abrasive under high pressure and heat as a type of sintering, these unique stones might rightly be called a true 'ceramic' stone, and are unlike any other stone commonly known.

While they are designed for very hard, tenacious and tough steels, they also cut more simple and softer steels at a rate that is difficult to describe. If you are used to waterstones that 'cut quickly', the Select II is on an entirely new plane of fast.

These stones do require some soaking, especially the lower grit stones, but perform best 'just damp' and after some slurry is generated which occurs very quickly. They are also virtually immune to clogging due to the abrasive breaking free of the stone so easily. Any possible clogging is removed as soon as it occurs.

Occasionally the term 'amazing' might be used for waterstones, but is only really appropriate with these. They truly are amazing.

Suitable for all known blade steels, including High Speed steel, Powdered Metal, Stainless Steels and all conventional blade and cutlery steels.



http://www.toolsfromjapan.com/store/ind ... 35_404_513

------------------------------------------------------------------------------------

Despite their remarkable cutting speed, Sigma stones are little known outside of Japan. Significantly faster than any other stones we have tested; the 1000x stone cut O1, A2, and M2 steel 10-15% faster than 1000x Bester/Imanishi stones, and between two and five times faster than 1000x water stones with less durable abrasive or stronger bonds.
Sintered under heat and pressure, the resulting stone readily releases new, aggressive particles during use. While these stones wear at a more rapid rate than those with stronger bonds, this is offset by the extremely fast cutting action, resulting in reduced stone wear, since you can achieve comparable material removal in far fewer strokes.



http://www.leevalley.com/US/wood/page.a ... 3072,67175



-------------------------------------------------------


This whetstone was intended to be a bridge stone between the coarse, aggressive Sigma Power ceramic 120 and Select II 240 stones and the finer, geometry refining 1000 and finer stones.

Conceived during a conversation with the president of Sigma Power corporation, I asked for some specific criteria to be met, if possible. This stone should not dish during use to any great extent, yet be easy to flatten. It should strongly resist clogging and cut aggressively yet consistently. It should be capable of working with all blade steels up to and including the exotic stainless, high speed and powder metal steels being produced. And, if possible, a minimum of soaking time would be preferred as this is not an 'everyday' stone, only one that might be used occasionally and rapid set up time would be a bonus.

And it delivers on nearly every point.

From the initial splash of water, it cuts rapidly. The closest analogy I can make is that it is similar to a new diamond plate of similar grit. The stone will begin to load, but cutting speed is not significantly diminished, and a splash of water clears the loading easily. After use, the resulting dishing is minimal, and can be made flat again with a diamond plate of similar grit or by use of loose grit on a hard substrate. It performs well with all steels, and isn't affected by the amount of steel on the stone, a small bevel or a wide area, the stone is just as effective.

However, this stone will not leave a smooth finish, its job is to cut quickly and bridge the gap between lower grit stones and medium grit stones. At this task, it is without peer.

I am personally very proud to have had a part in making this stone available. I set the standard higher than I believed could be met, and in return was given a stone that exceeded my expectations by a considerable margin. I don't often become impressed by sharpening stones, but this one, I was made speechless.



http://www.sportcitybg.com/%D0%A2%D0%BE ... s/400.html


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Относно камъкът с едрина 400:

Снимка на опаковката свалена от интернет

Изображение

Medium rough grindstone :GC#400

(Size 210x75x25mm)




Изображение
Изображение

относно камъка с едрина 1200:

Снимка на опаковката свалена от интернет

Изображение

Medium grindstone :GC#1200

(Size 205x75x25mm)


Няколко снимки и от мен:

Изображение
Изображение

Общи снимки за двата камъка един до друг:


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Видеоклип с подготовката на камъните за тестове:

https://www.youtube.com/watch?v=Q__1KXUqXtw

Лични впечатления и резултати от тестовете формирани и събрани имам доста, но ще бъдат представяни на аудиторията в съответната поредност на качване на останалите 7/8 видеоклипа от поредицата, посветена на тези два камъка.

М/у др. как в се ствура обработката на клипа като за първо ползване на част от основните функции на сони вегас про 13 - още много имам да уча, но мисля че за момента не са съвсем лоши като краен продукт...?
Bradley - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=zXyxdcDMlYk

Никакви проблеми за справяне с евтината мека неръждаема стомана на китайският сатър за зеленчуци на ИКЕА.

Можеда говорим дали не са "overkill" - дали не са твърде скъпи за подобни стомани, но взимайки предвид че:

- не се издълбават
- работят много бързо с подобни стомани (ниско въглеродно съдържание и ниска до средна твърдост)
- на всекиго се случва приятели или роднини да му дадат подбни ножове за заточване

ако човек е закупил тези два камъка за да заточва ножовете си от модерни прахови или инструмантални стомани и му се наложи да заточва нещо по-евтинко и прозаично - ще се справи лесно, бързо и без да се "страхува" че ще отнеме какъвто и да е материал от самите камъни.
Bradley - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=gsPRisAWjZI

Съвсем очаквано комбинацията от двата камъка нямаше никакви затруднения с VG10 стоманата и резултатите са видни във видеоклипа.

#400 sigma се справи добре с премахването на следите от заводския гриндер и поправянето на няколкото малки подбивания и участъци с проблясване.
Работи сравнително бързо, без да се затлачва и без да се дълбае.
Не образува суспензия, а по скоро комбинация от вода и метални частици без отнети абразивни частици от самия камък. Т.е. swarf a не slurry.

#1200 sigma успя много бързо и при използването на минимален натиск да премахне следите от 400 камъка и да създаде матирано-полиран режещ ръб като последните няколко съвсем леки движения бяха за формирнето на миркоподвод/микроскос.
Лекото зацапване на камъка с метални отлагания не мога да определя като затлачване, защото се почиства много лесно под течаща вода само с ръка за няколко секунди.
Образува едва доловима суспензия най-вече поради прилагането на минимален натиск от моя страна и малкото количество повторения/движения.
Никакво видимо издълбаване.

При проверка с права линия и луфтомер с дебелина 0.1мм не успях да регистрирам такова след заточването на този нож.
dimitrof - напреднал
А каква е раликата между тази техника https://www.youtube.com/watch?v=OeH8rY6iwAM и тази https://www.youtube.com/watch?v=U7n19-QiGiM че нещо се обърках :?
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: