vladtod написа:С това изречение за мен се обесмисля тематаЗащо да се обезсмисля? Строителят е в донякъде зависимо положение от мен, поради забавяне на проекта по негова вина. За да ме компенсира ми е обещал по-ниски от пазарните цени. Предлага ми някакви цени и аз питам дали тези цени действително са такива или са на нивото на пазарните или пък са по-високи от пазарните.Все едно после /при кофти изпълнение/ да си търсиш правата от КЗП ,но що ще ги занимаваш и тях,нека си почиват.
КЗП се занимава със случаи в които потребителят е подведен, а не със случаи на неточно изпълнение. Начинът за компенсиране при неточно изпълнение са уредени в ЗЗД, но за да мога да искам от някой да поеме отговорност, то тя не трябва да е размита между двама или повече изпълнители, защото всеки може да се оправдава с недобре свършена работа от другите. И тъй като строителят така или иначе вече е в издънка, и покрай забавата е поел някакви разноски за негова сметка е напълно възможно възползвайки се от непознаването от моя страна на сферата на строителството да иска да си избие парите като ми пробутва уж преференциални цени. За това става въпрос.
Не търся други оферти или друг изпълнител, и мислех, че е максимално коректно към всички във форума, които работят това, да го кажа, за да не се чувстват подведени от мен. Просто търсех съвет от професионалисти.
П.П. Светльо, благодаря ти много за отзивчивостта и за информацията която ми даде!