Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
someone - помощник
vladtod написа:
С това изречение за мен се обесмисля темата :!: Все едно после /при кофти изпълнение/ да си търсиш правата от КЗП ,но що ще ги занимаваш и тях,нека си почиват.
Защо да се обезсмисля? Строителят е в донякъде зависимо положение от мен, поради забавяне на проекта по негова вина. За да ме компенсира ми е обещал по-ниски от пазарните цени. Предлага ми някакви цени и аз питам дали тези цени действително са такива или са на нивото на пазарните или пък са по-високи от пазарните.

КЗП се занимава със случаи в които потребителят е подведен, а не със случаи на неточно изпълнение. Начинът за компенсиране при неточно изпълнение са уредени в ЗЗД, но за да мога да искам от някой да поеме отговорност, то тя не трябва да е размита между двама или повече изпълнители, защото всеки може да се оправдава с недобре свършена работа от другите. И тъй като строителят така или иначе вече е в издънка, и покрай забавата е поел някакви разноски за негова сметка е напълно възможно възползвайки се от непознаването от моя страна на сферата на строителството да иска да си избие парите като ми пробутва уж преференциални цени. За това става въпрос.

Не търся други оферти или друг изпълнител, и мислех, че е максимално коректно към всички във форума, които работят това, да го кажа, за да не се чувстват подведени от мен. Просто търсех съвет от професионалисти.

П.П. Светльо, благодаря ти много за отзивчивостта и за информацията която ми даде!
Илиян Илиев™ - майстор
Колега, без да се обиждаш, но на мен ми се струва, че хем те сърби, хем те боли, а като се почешеш ти става готино.

Изобщо не е некоректно да потърсиш няколко оферти, напротив. По-коректно от това няма на къде. Нямам предвид да търсиш няколко фирми за всяко нещо, а няколко фирми, които да ти дадат оферта за цялостното изпълнение на ремонта.

И за да няма после оправдания за качеството си избери редовна фирма, а не бригада на черно. Може и да ти излезе по-скъпо с редовната фирма, но пък е по-вероятно да си свършат добре работата. Разрови се из форума и ще видиш доста препатили от майстори на черно. Естествено има и свестни майстори на черно във форума, но това не означава, че ги има под път и над път.

И за финал на поста ще се опитам да ти дам съвет:

- Като започнеш много да отбиваш от цената бъди сигурен, че изпълнителя ще си ги избие тези пари за сметка на качеството на материалите и работата. За това по-добре не гледай как да си спестиш 200, 300 или 500 лева. По-добре ги дай и срещу тях изисквай качествена услуга, защото става въпрос за твоята къща, в която ти ще живееш. Друг е въпроса, ако ще я стрягаш за продаване. :wink:
someone - помощник
Илиян Илиев™ написа:
Колега, без да се обиждаш, но на мен ми се струва, че хем те сърби, хем те боли, а като се почешеш ти става готино.

Изобщо не е некоректно да потърсиш няколко оферти, напротив. По-коректно от това няма на къде. Нямам предвид да търсиш няколко фирми за всяко нещо, а няколко фирми, които да ти дадат оферта за цялостното изпълнение на ремонта.

И за да няма после оправдания за качеството си избери редовна фирма, а не бригада на черно. Може и да ти излезе по-скъпо с редовната фирма, но пък е по-вероятно да си свършат добре работата. Разрови се из форума и ще видиш доста препатили от майстори на черно. Естествено има и свестни майстори на черно във форума, но това не означава, че ги има под път и над път.

И за финал на поста ще се опитам да ти дам съвет:

- Като започнеш много да отбиваш от цената бъди сигурен, че изпълнителя ще си ги избие тези пари за сметка на качеството на материалите и работата. За това по-добре не гледай как да си спестиш 200, 300 или 500 лева. По-добре ги дай и срещу тях изисквай качествена услуга, защото става въпрос за твоята къща, в която ти ще живееш. Друг е въпроса, ако ще я стрягаш за продаване. :wink:
Колега, сега остава да си довършиш диагнозата и да ми кажеш къде точно ме боли и сърби и кога и с коя ръка ме видя да се чеша.

Това, че не знам как вървят цените на труда и материалите в строителството не ме прави идиот, на който можеш да говориш по този начин.

Писах на няколко места, че става въпрос за сериозна строителна фирма, че са ми обещани преференциални цени поради ред причини и че искам да проверя дали действително ми се предлагат такива цени. Затова помолих за съвет за офертата, която съм получил, а не за други оферти. Не коректно би било да искам други оферти, тъй като друга фирма няма да наема, и само ще загубя времето на поне двама човека с ясното съзнание че го правя, само за да си сверя офертата. Няма да наема друга фирма или бригада или майстор на черно защото държа да се ползвам от пет годишния гаранционен срок на довършителните работи и поради това искам всички довършителни работи да са извършени от фирмата, която е построила блока, за да няма след това оправдания от тяхна страна или за да не търся Хасан Халилов от някое си село за го питам "защо така".

Кое от всичко написано в този пост не съм казвал преди това в темата, за да решиш, че ме сърби някъде?

Отново благодаря на хората, които ми дадоха конкретни съвети. Моля модераторите да заключат темата (ако има такава практика в този форум)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Много ти знае клавиатурата!
Верно си много подкован вербално и много нама'ан.

Никой тук не може да решава вместо теб, а това което искаш не става без информация. Ами събери си информацията, сметни си и ако си добър, информирай ни. Да си знаят участвалите къде какво са сгрешили.
Илиян Илиев™ - майстор
Не съм казал, че си идиот и не го мисля. По това, което пишеш съдя, че хем те боли, хем те сърби. :wink:

Щом вече си решил, че тази фирма ще ти извършва ремонта, какво има да сверяваш?

Ако се окаже, че "преференциалните" им цени всъщност са високи, какво правим? Търсим друга фирма или наемаме същата на инат? Или почваме пазарлък със съмнителни доводи и получаваме отговор - Това са нашите цени.

Не ме разбирай погрешно и не си мисли, че ти говоря като на идиот повишавайки тон. Просто ти давам съвет. :wink:

Бъди сигурен, че не губиш ничие време търсейки различни оферти. Все едно да те е срам да попиташ за цената на някаква стока в няколко магазина за да не губиш времето на продавачите, а направо да си я купиш още в първия магазин.
someone - помощник
Илиян Илиев™ написа:
Ако се окаже, че "преференциалните" им цени всъщност са високи, какво правим? Търсим друга фирма или наемаме същата на инат? Или почваме пазарлък със съмнителни доводи и получаваме отговор - Това са нашите цени.
Вадим на масата договор, който строителят си мисли, че е унищожен и си претендираме неустойките за забава. Има ли смисъл да задълбавам в толкова подробности? Просто питах за цените.
n_a написа:
Много ти знае клавиатурата!
Верно си много подкован вербално и много нама'ан.

Никой тук не може да решава вместо теб, а това което искаш не става без информация. Ами събери си информацията, сметни си и ако си добър, информирай ни. Да си знаят участвалите къде какво са сгрешили.
А на теб пък кога ти накривих капата?
Последна промяна от someone на пон апр 13, 2009 2:19 pm, променено общо 1 път.
Илиян Илиев™ - майстор
Вече ти го написах няколко пъти на български и ще го напиша още веднъж - Най точен отговор ще получиш след допитване до поне още 2 други фирми, които гледай да са що годе идентични по големина с тази фирма.

98 процента от потребителите в този форум едва ли могат да се мерят по големина с тази фирма, което също си е чисто губене на време питайки за цените във форума. Тук едва ли има някой със строителна фирма с повече от 3-5 работници, а това е един важен фактор при ценообразуването според мен.

Успех.
someone - помощник
Виж, за да спра да ви дразня с елементарните си въпроси, спирам да пиша в тази тема, а вероятно и в този форум като цяло.
Благодаря отново за съветите. Включително и за най-ценните съвети на n_a.

Предположих, че хората тук биха могли да споделят информацията, която имат за някакви цени, но това се оказа тайна по-силно пазена и от държавната. Единствено Светльо наистина се оказа пич и каза нещо конкретно.

За това ви казвам чао и ви пожелавам успех в бизнеса или каквото там правите.
mehanika - напреднал
за провинцията тази оферта за майсторите е фантастична,особенно вик и ел

Тема "Съвет за оферта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: