• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Chefo77 - майстор
Владо, не мога да анализирам дали си развил някакъв комплекс тип "селски", но за твоя информация огромната част от хазяите са именно кореняк-граждани на големите градове, които с поколенията запазват и надграждат имАнето си. Как мислиш - кой може по-успешно да се класифицира като "сельо" - този, който има наследствени 3-4-5 апартамента, които отдава под наем, или напиращия от Каспичан, Горно Нанадолнево или Комат-Грънчарово да живеЙ и работи в гУлемия град? Без никакво желание да обиждам жителите или родените в тези населени места!!!
И понеже явно не си наясно какво представляват погасителните вноски, по-горе съм описал долу-горе съотношението на съставките в тях. "Банките" не са глупави и да, имат интерес да си плащаш, но имат още по-голям интерес да плащаш възможно най-дълго, защото възможно най-дълго означава възможно най-много лихви. Затова ще ти предложат "по-изгодни условия", но тези условия ще са по-изгодни за тях, не за теб.
И още нещо - да, на теория винаги можеш да продадеш имота, с който си затънал. Но колко лесно мислиш, че става това? Колко лесно мислиш се продава имот, който е запориран за неплатена ипотека, на 100% от цената, която струва? Наведен, с лице към стената и със събути гащи - дали стискането на бузите ще помогне колкото искаш?
nikolson, грешиш за "мисленето" ми - и за мен е най-естественото да имаш и да искаш да имаш собствено жилище. Но дали понякога, заслепени от желанието или постигането на тази мечта, не грешим в стремежа си към постигането И? Правилната преценка е най-важна в случая. Защото една неправилна преценка може да те върне не в първи клас, а в детската градина. Без право на повтаряне.
Svetoslavoff1 - майстор
Дано да греша, но авторът на темата май казва - ела вълчо/банко, изяж ме.
dadko - майстор
Svetoslavoff1 написа:
Дано да греша, но авторът на темата май казва - ела вълчо/банко, изяж ме.
Другата алтернатива на живеенето под наем е да си построиш/закупиш собствен дом. И като ги нямаш парите на куп- какво- банка ли да обираш? Не- отиваш при банката (вълчо) и тя обира теб.
Това, което най-много ме дразни е, че в белите държави лихвите по ипотечните кредити са наполовина по- ниски от тези тук. Че в някои- и още по- малки. Но- това е друга тема.
Svetoslavoff1 - майстор
Море как са се ошлайфали за толкова столетия тн бели...Искаш нова кола - само хх евра на месец, искаш нов дом - само ххх евра, нов..., нов...А ти е слаб ангела, а сам си си окачил въжето. И постоянно ти набиват, че само да протегнеш ръка и си изтеглил печелившата карта.
Та така, а май е време да гасим :)
ArturDent - Почти Безобиден
Моите родители казваха така:
"Преди да лапнеш нещо през устата, трябва първо да го премериш дали ще ти премине през г.за".

Та въпроса с кредитите е - не колко голям кредит можеш да вземеш, а колко можеш да изплащаш.
kistbam - специалист
Малее колеги, голяма дискусия се завъди. :)
10 години на месец по лъжичка - и е много вероятно никога да не можеш да му се нарадваш.
Като цяло съм съгласен с мнението на Chefo77 и ми се иска така да се случат нещата (наведнъж), а не лъжичка по лъжичка.
Но май тотално ме отказахте от ипотеката. Не че не бях обмислил вариантите които сте посочили (със непосилната вноска, дългосрочно заробване към банката, оставане на улицата), но като ти го кажат 12-13 човека и нито 1 не е "ЗА" моя план, няма как да не преусмисля нещата.
Така или иначе съм се хванал на хорото и грубия строеж е преполовен. Ще видим какви пари ще останат след като го приключим и след
това ще преценим нещата.
Вариант "Б" със схемата "лъжичка по лъжичка" не е изключен.
Много благодаря на всички включили се.
toolegittoquit - майстор
kistbam написа:
и ми се иска така да се случат нещата (наведнъж), а не лъжичка по лъжичка.
И на мен ми се иска. Ама няма. За това правилният план е да построиш някакъв минимум - хол, спалня, коридор, кухня, баня и още една стая например. Да си правиш добре сметката и това е. Не да се строят палати, които без това са непотребни. Винаги една къща можеш да я разшириш, ако не ти стига.
Chefo77 написа:
Владо, не мога да анализирам дали си развил някакъв комплекс тип "селски", но за твоя информация огромната част от хазяите са именно кореняк-граждани на големите градове, които с поколенията запазват и надграждат имАнето си.
Предвид факта, че наемите в градове като Варна спокойно за нормално жилище минават 400лв, а заплатите едва ли са съизмерими с цените на жилищата, нормално е човек да се запита дали да дава 400лв на месец и да живее под наем или да ги влага за собствено жилище. Под наем като живееш, колкото години и да плащаш, нямаш нищо свое. А тия с наследствените не се знае по комунизма какво са им правили родителите. Сега е абсурд да придобиеш или купиш няколко жилища.
шоп - майстор
toolegittoquit, абсурдното е, че твърдиш, че сега не е възможно да купиш няколко жилища. Има нормални мениджърски месечни заплати в София по 5-10 хил евро. Какъв е проблем да се купува по 1-2 жилища на година с цел инвестиция и рентиерство?

Българина обича да са оправдава с комунистите. Но има много 30-40 години образовани мениджъри, работещи в чужди компании. И техните ли инвестиции са от комунизма? Айде малко по-сериозно!

Имам преки наблюдения на рентиерството и инвестициите в НИ в София. Определено не се купуват 40-50 годишни панелки с цел инвестиция, ами ново масивно строителство, след 2005 год., където инвеститора притежава част от УПИ то.
Chefo77 - майстор
Тинки, пак гледаш нещата от своята камбанария. Покрай мен има 3 семейства, които успяват с кредити. Първите с 2 потребителски кредита изплащат вместо за 10, за 7 години жилището си. Вторите преминаха през наемната фаза и сега си купуват собствен апартамент 100 м2... малко след чисто новата кола. Третите вече изплатиха един и си купиха втори апартамент на "да-си-такова-мамата място"... а са малко над 30 годишни и са с 2 ремаркета. Всъщност, като се замисля ... май нямам приятели, които да са под наем - кой си купи чрез фирмата си апартамент, кой построи къща, кой се дави сума години и сега ИМА предоволно (да са живи и здрави всички)...Това, че ТИ и АЗ не можем, не означава, че никой не може.
Второ - покажи ми за какъв кредит става дума с вноска 400 лева, че аз не се сещам във Варна нормален апартамент с такава вноска.
Трето - какво значение има как и кога е купен апартамента, след като го има? Пак ли комплексарски приказки "ама той през комунизма не се знае как..." През комунизма събраха хората от околията във Варна, за да работят в заводите и им дадоха по един панелен еквивалент на кочина - каква част от тези хора съумяват на второ, трето и т.н. жилище?
Svetoslavoff1 - майстор
kistbam написа:
Малее колеги, голяма дискусия се завъди. :)
...
Но май тотално ме отказахте от ипотеката. Не че не бях обмислил вариантите които сте посочили (със непосилната вноска, дългосрочно заробване към банката, оставане на улицата), но като ти го кажат 12-13 човека и нито 1 не е "ЗА" моя план, няма как да не преусмисля нещата.
Така или иначе съм се хванал на хорото и грубия строеж е преполовен. Ще видим какви пари ще останат след като го приключим и след
това ще преценим нещата.
Вариант "Б" със схемата "лъжичка по лъжичка" не е изключен.
Много благодаря на всички включили се.
Май помогнахме на автора на темата да погледне по-трезво на нещата и като че ли няма какво повече да се каже...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос за ипотечен кредит." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: