Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Милен - майстор
Някой може ли да обясни по-подробно метода с маркуча в какво се състои :?
masterval - майстор
Пълниш прозрачен маркуч с вода, като оставяш по 10-15 см празни в двата края. Отбелязваш си върху стената нивото, което те интересува. (Аз обикновено отбелязвам ниво около височината на погледа, без да се съобразявам с никакви сантиметри, после си превеждам нагоре или надолу колкото ми трябва.) Един човек успокоява нивото на водата срещу отбелязката. Зад твоето ниво на маркуча теглиш твоята чертичка. И така можеш да се кефиш дълго време, според закона от физиката, нивото е едно и също, а чертичката повече зависи от теб.
Този метод може да използва и сам човек като кове единия край с пиронче, а с подвижния край наглася водата срещу чертата.
Стефан - майстор
Само да допълня. Колкото по-мълък е вътрешния диаметър на маркучето, толкова по-точно е измерването. Много е важно е и да няма абсолютно никакъв въздух в системата. Лично аз съм оставил поне по 60-70 см в двата края без вода.
masterval - майстор
[
"Колкото по-мълък е вътрешния диаметър на маркучето, толкова по-точно е измерването. Много е важно е и да няма абсолютно никакъв въздух в системата. Лично аз съм оставил поне по 60-70 см в двата края без вода."

Според мен 1. "Колкото по-мълък е вътрешния диаметър на маркучето" толкова по трудно става нивелирането. Колкото е по-голям - толкова по-бързо се успокоява течността.
2. Ако има въздух, то е заради малкия диаметър, но и да го има, той не вреди, стига да не бълбука и да разваля нивата.
3. Няма никакво значение колко са сантиметрите. Дори докато местите маркуча да разлеете от него - това не засяга по никакъв начин закона за скачените съдове. При първите си опити с трънската терзия аз отбелязвах най-старателно с маркер нивата върху шлауха, па като разлея - досипвах, а след това се сетих, че закона си е закон, каквито и маркери да използвам. В тази връзке все не мога да разбера, на купешките терзии за кво са им тези разграфени мензури с тапи?... В петък да ги пълним се вино ли?
И ще цитирам отново моя си въпрос (виж поста по-горе) за нивелирите:
Тази "Сова" в пълна тъмнина й свети окото! Който има подръка нивелир от същата марка, нека да сподели, моля, и неговият ли вижда в тъмното?
Въпросът не е бъзик, интересно ми е. За снимките се бъзикам, естествено, но за светенето - не.
rusev - специалист
Това означение върху нивелирите с човечетата, до колкото съм запознат дава сведение за точността им. Т.е. колкото повече, толкова повече.
masterval - майстор
А нещо за светенето на тъмно?
За човечетата ми олекна, рекох да не е нещо от този сорт:
housedoktor - майстор
Алуминиевите Сола светят в тъмното и определено са много удобни.Стабила също имат такива модели.Относно въпроса"какъв нивелир?" -отговора е само един -скъп и надежден
UNIOR - модератор
rusev написа:
Това означение върху нивелирите с човечетата, до колкото съм запознат дава сведение за точността им. Т.е. колкото повече, толкова повече.
това с човечетата вече го нама при маркировката на Сола, тези които са удароустойчиви с по широк профил и по точни са моделите с абривиатура "AZB" тези които бяха с пет човечета. Тези който бяха с 3 човечета са мод:"AV"

Тема "Какъв нивелир?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: