Сигурно КПД-то е толкова високо щото рибата пие много вода(особено сутрин). 

tgv написа:Чух че ако вкараш 0,860кг. храна в рибарника, вадиш 1кг. живо тегло на рибата. А някакъв Японец вкарвал около 0,600кг. храна, и пак същотоЗависи от качеството на храната и нейното усвояване доколко е пълно. Казва се хранителен коефициент съотношението храна/тегло.При рециркулационните системи са постигани коефициенти 0,8-1 и 200 кг.риба в 1 м3 вода.това в повечето случай са лакоми хищни риби,приучени да се хранят в определено време по час.Рециркулационната система е за скъпи риби,щото е разход на енергия и продукцията се изплаща само с висока цена.Така се гледа калкан/20 лв/кг/,барамунди/в Бургас/,пъстърва.За шаран няма смисъл,но може да се направи някое по елементарно и евтино подобрение на басейна,като аератор и филтър с нисък енергиен разход и така може да се стигне до 12-15 кг.риба на 1 м3.![]()
Това не е, е ли, КПД над едно![]()
![]()
Подозирам че може и да има елементарно обяснение?
tgv написа:Увлекателно разказваш Фло.Има ли вариант да отглеждаш Барамунди или Калкан когато си далеч от морето. Иначе Аерирането можеш да извършваш едновременно с рециркулацията на водата като използваш бтерия /смесител/ за баня.Може да се отглеждат морски риби далече от морето и сладководни където и да е на сушата.Моят опит обаче с рециркулационна система за пъстървово угоително стопанство показа,че трябва басейна и системата да са на закрито в постройка.Само тогава може да се контролират успешно параметрите на водата включително и температурата,като най-важния фактор.В природата рибата достига търговски/консумативен/размер за около 2 и повече години,в рециркулационна система за 3 месеца.Това е заради постоянната температура в параметри за най-бързо угояване.Ефективно аериране се прави с водна вакуумпомпа позната по името на откривателя и "тръба на Вентури".Водата от басейна преминава през тръбата и се връща обратно в басеейна,в средата на тръбата има хитроумно стеснение,което засмуква въздух от атмосферата и насища излизащия от тръбата поток вода с въздух.За по-голяма насадка от риба на кубик вода вече тръбата на Вентури не достига и се използват оксигенератори,машинки ,които концентрират кислорода от въздуха и го подават във водата на басейна.Скъпи са.Въобще това занимание е смислено само ако е с търговска цел и има осигурен пазар.Българина обаче яде малко риба ,тя е на четвърто място по консумация от месата.
Фло написа:Може да се отглеждат морски риби далече от морето и сладководни където и да е на сушата.Моят опит обаче с рециркулационна система за пъстървово угоително стопанство показа,че трябва басейна и системата да са на закрито в постройкаС аерирането мисля че няма да имам проблем. Особенно ако включа фотоволтаик и ветрогенератор към аериращата система. Мисля че най сериозния проблем са нитритите и нитратите в рециркулационната система. Ако имаш някоя хитра идея, ще съм ти Безкрайно Благодарен. Става на дума за 500 дъгови пъстървета в 40 кубиков басейн
tgv написа:Най-сериозния ти проблем е да поддържаш постоянна температура от 18-20 градуса.После е филтрирането на водата и то да се взима вода от дъното за да се убира останалата храна и фекалии,защото пъстървата не яде нищо от дъното.Трябва да я храниш в определен час така,че храната да се изяде почти изцяло, докато потъва бавно надолу.Значи надеждна филтрираща система за грубо фиртриране.Най-удачни са барабанните самоочистващи се центрофуги,но са изключително скъпи.След филтъра водата може да мине през пластмасов контейнер пълен със стиропорени топчета,после през аератора /помпата на Вентури / и обратно в басейна.Бактерийте в пластмасовия или метален контейнер живеят върху стиропорените топчета и не позволяват образуването на амоняк,който е и основния продукт на азота с директна вреда върху рибите.Моят беше 2 м3 със 420 литра топчета вътре,добре аериран.Много хитра идея е и водата от басейна преминала по гореописания начин през филтриране и бактериалната среда да отиде за поливане на лехи от салатки и марулки,посяти в чакъл.Чакъла е дренаж и водата,преминала през коренчетата на марулите, дренирана отива обратно в басейна.Така изчезват нитратите.Ако е и в парник може да имаш много голяма продукция от салати и марули целогодишно.Фло написа:Може да се отглеждат морски риби далече от морето и сладководни където и да е на сушата.Моят опит обаче с рециркулационна система за пъстървово угоително стопанство показа,че трябва басейна и системата да са на закрито в постройкаС аерирането мисля че няма да имам проблем. Особенно ако включа фотоволтаик и ветрогенератор към аериращата система. Мисля че най сериозния проблем са нитритите и нитратите в рециркулационната система. Ако имаш някоя хитра идея, ще съм ти Безкрайно Благодарен. Става на дума за 500 дъгови пъстървета в 40 кубиков басейн
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: