• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
шоп - майстор
Svetoslavoff1 напълно съм съгласен с теб. Важното е автора на темата да си извади правилните поуки. Смятам, че няма след 5 години да препрочита темата и да си скубе косите.

Но смятам, че темата е полезна за многото лапни шарани, които летят из облаците.

Евала на чефо77, че има такъв дар слово и кратко и ясно описва реалността. Които има очи да чете ще прочете и ще си извади поука. Докато едно са пили шльокавица в кръчмата и парцуца в къщи-други са завършили по 2 магистратури и 4 езика. После...комунизъмът е виновен:-)
Много важно е човек да подбира обкръжението си. Около мен също има много млади семейства с 2-3 нови апартамента, хубави къщи, по 1-2 чисто нови коли и 2 ремаркета и всичко това постигнато за 10 ина години.
toolegittoquit - майстор
шоп написа:
toolegittoquit, абсурдното е, че твърдиш, че сега не е възможно да купиш няколко жилища. Има нормални мениджърски месечни заплати в София по 5-10 хил евро.
Един средностатистически българин му е трудно да си купи или направи едно жилище, сам помисли как ще си купи 5. Аз не се оправдавам с комунистите, казвам че тогава е било по-лесно да се сдобиеш с жилище. Да ти кажа - аман от "образовани мениджъри". Прочети коментарите за Луфтханза България и ще видиш как си вадят парите те. Дори прост инженер с 2 висши много трудно ще ги докара парите, за които говориш. А единици са на управленски позиции. Как си получават парите си е тяхна работа, аз ти казвам пак да потърсиш мнения за Луфтханза България и ще ти стане ясно.
Chefo77 написа:
Това, че ТИ и АЗ не можем, не означава, че никой не може.
Чефо, ми аз и ти не можем. Да сме бавноразвиващи се, приятелю? - Не сме. Тогава? Покрай теб има 3 семейства. Добре. Но нито едно с обикновено бачкаторство. За обикновеният човек действителността я виждаш в тая тема. Човекът иска да се загроби с кредити, за да има жилище. :sad:
С други думи малко пари при пари отиват. Хората, които нямат, само дават и още повече нямат. Нека да са ти посетили баба, дядо, мама и тате 5-6 апартамента и земеделски земи, ти ще живееш само от наеми и ренти без да работиш въобще. Да, ама не. За такива грешни хора като нас мир няма. Бачкане доде посърнеш.
Не всички очевидно са с равен старт в живота. Само за едно ме е яд. Като видя прост човек, който се е уредил по-добре, защото му е било сложено обикновено. Реално с нищо не заслужил обаче това, което има.
sstefanov - майстор
След внимателна преценка кредитът е напълно възможен вариант.
Само си намерете такъв, в който да няма неприятни изненади докато го изплащате.

Моят кредит го взех за 10 години (за всеки случай), а го успях да го изплатя за 5. През това време направих и доста голям ремонт на имота, така че не е непосилна задача.

Но няма такова приятно чувство на света като това след последната вноска (и ако нямаш други кредити, разбира се)! :-D

Приказките със средностатистическите българи и комунисти съм ги чувал само като оправдания от хора, които сами нищо не могат да направят.
jekasus - майстор
sstefanov написа:
Но няма такова приятно чувство на света като това след последната вноска
Ох, другата седмица ще го изпитам и аз :-D
Chefo77 - майстор
Тинки, сега вече се ядосваме, че нямаме равен старт в живота ли? Това завист ли е, злоба ли е, какво е ... ?
Кой точно е в правото си да определя кой може и кой не може да получава даром?
Знаеш ли какво съм забелязал ... може би звучи малко глупаво, но няма успял завистлив човек. Нито пък злобар. Хора, които не могат да се зарадват на чуждото, не могат да се радват на свое. Успяват положителните хора. Ти от кои искаш да бъдеш?
naB4o - специалист
sstefanov написа:
Но няма такова приятно чувство на света като това след последната вноска (и ако нямаш други кредити, разбира се)! :-D
След последната вноска, се чувстваш ПО-БОГАТ! :)
А за заплатите във Варна, моето семейство си докарваме бюджет над 2000 лв, в добрите месеци (понеже аз съм обвързан и с обороти) и над 2500-600 лв. Повечето ми приятели не работят за под 1000 лв. НО повечето сме образовани, умни и работливи, колкото и нескромно да звучи. Имам и приятели, които не работят, при тях ги няма тези качества, и чакат на шано. А имам и познати, които са почвали работа със стартова 800-850 и после напускат понеже им плащат до 10то число на следващия месец. Т.е. не е до града само, а и до човека. А що се отнася до наемите - факт е че има и по 400-500-600 лв, но ако някой не е толкова претенциозен, може да си намери и апартамент за 280-300, но няма да може да иде до кафене в "широкия център" за 4-5 минути, а ще живее на 20 минути с градския.
bota156 - специалист
Значи и вие сте се заробвали.
Аз съм вече с 5-ти кредит, предишните 4 съм ги изплатил и никога не съм се чувствал беден или богат преди след изплащането.
Причината е една единствена - вноската е по-малко от 30% от заплатата.
И трябва да си живял нормално и да са ти оставали поне 10-15% от доходите. Не можеш ли 10% да спестяваш без да те ръчка някой - не можеш нищо да си вземеш, НЕ ЖИВЕЕШ СПОРЕД ЧЕРГАТА СИ
sstefanov - майстор
Не се чувстам по-богат, а свободен!
naB4o - специалист
Определено и по-свободен, и това е по-ценното. Имах в предвид, че парите, които си отделял за кредита и не си ги смятал, изведнъж ти идват отгоре на дохода.

И още нещо, ако имате кредити от тип, джет, тби и тия по магазините, след като ги изплатите - с всички вносни бележки при някой консултант, и искайте документ, че не дължите нищо по съответния кредит. Имало е случаи, когато заради 10 стотинки, или някакви такива, се трупат лихви и ви търсят след няколко години.
Svetoslavoff1 - майстор
naB4o написа:
Определено и по-свободен, и това е по-ценното. Имах в предвид, че парите, които си отделял за кредита и не си ги смятал, изведнъж ти идват отгоре на дохода.

И още нещо, ако имате кредити от тип, джет, тби и тия по магазините, след като ги изплатите - с всички вносни бележки при някой консултант, и искайте документ, че не дължите нищо по съответния кредит. Имало е случаи, когато заради 10 стотинки, или някакви такива, се трупат лихви и ви търсят след няколко години.
Полезен съвет!
Те и банките нямат навик да дават документ, че примерно сметка е закрита, но аз искам на последната бележка, с която съм внесъл или изтеглил сума служителката да пише, че сметката е закрита и съответно подпис и печат.Все е нещо, щото преди време уж служебно от работа бяха закрили сметки, пък се оказа, че по моя такава са останали няколко лева и по друг повод като проверих след няколко години вече дължах 10-15лв за разни такси.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос за ипотечен кредит." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: