• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
gogo7777 - майстор
Аз знам, че в ново буре ракия не се сипва. Ако пък е належащо то се обработва първо със слаба ракия /паток/ за няколко дни и след това се налива "оригиналната" ракия. Класиката обаче е поне една година в бурето да е имало винена ферментация. Не претендирам, че е така, но това съм го чувал от най-добрият ни дегустатор от преди милениума :wink:

Буре се чисти от микроорганизми, гъби и разни органични съединения със 15%-ов р-р на водороден прекис /кислородна вода, перхидрол, водороден пероксид, диводороден пероксид...има 100 имена според концентрацията му :wink: /...след това бурето ухае на аптека.
vrangelov - специалист
Гост написа:
...
Имам, обаче доволно количество домашно червено вино- дали да взема да го напълня тогава с вино???
Ама го взех това бурИ с идеята да го напълня с ракия и да отлежава пукницата...
Няма ли да се оцвети?
Гост - специалист
Ще оцвети.
Вече направо се чудя какво да го правя това буре...
А паток- нямям. Като варя ракия- стане ли на нужния градус всичката- спирам. не чакам патока да изтече...
crez - майстор
gogo7777 написа:
Ако пък е належащо то се обработва първо със слаба ракия /паток/ за няколко дни и след това се налива "оригиналната" ракия. Класиката обаче е поне една година в бурето да е имало винена ферментация. Не претендирам, че е така, но това съм го чувал от най-добрият ни дегустатор от преди милениума :wink:
Гого, като не си правил ХУБАВА домашна ракия не подвеждай човека. Патока ще придаде кисел привкус на ракията и специфичната миризма на паток, това е абсолютно изключващи се вещи. Пак се повтарям,никога не се слага ракия в буре което е отлежавало вино аз имам и отделни бурета за плодова и гроздова,никога не сипвам друг вид ракия в друго буре. Относно т.н."врана"(голама дупка през която се сипва мъста и след ферментация се запечатва,кой с пясъчна възглавница,кой с гипс,глина и т.н) това е начина по който се прави вино в Сев.България, то фирментира вътре,откалява се и отлежава,което според технолозите е абсолютна грешка. Винато ферментира в отделен съд,източва се и в отделен съд се откалява, след това се сипва в бутилките или се източва в друг съд. През време на откаляването се преточва 2-3 пъти в/у медна ламарина (при пълнолуние) с цел премахване на остатъчна миризма от калиевия метабисулфит или сернистата к-на и остатъчен кисел привкус.
Гост - специалист
crez написа:
се преточва 2-3 пъти в/у медна ламарина (при пълнолуние)
[/quote]
Някакви заклинания изричат ли се при тези :snakeman: сеанси или? :feuer: :partyman:
Последна промяна от Гост на чет мар 09, 2017 2:30 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Това не съм го писал аз :wink:
Като налееш ракия в ново буре ще съсипеш ракията, а може би и бурето /особено ако е силна/. Тя ще извлече бързо и безвъзвратно танина, смолите и багрилните вещества. Сипи вино щом имаш и го остави там поне седмица. Промий бурето и тогава налей ракията.
Питай и другаде.....тука сме от професори нагоре..... :lol:
lpoik - специалист
Гост написа:
crez написа:
gogo7777 написа:
се преточва 2-3 пъти в/у медна ламарина (при пълнолуние)
Някакви заклинания изричат ли се при тези :snakeman: сеанси или? :feuer: :partyman:
Заклинания не знам! ама тази твоята от аватара може от време на време да му цръкне за вкус. :drinkers: :rock: :partyman: :finga:
crez - майстор
Колега,не за смях това. Напр. най-чистите от пясък и пълна ядка миди се събират м.февруари по пълнолуние. Виното е жив организъм и иска особенно отношение. При ниска тем.не става,при по-висока вкисва,при неправилна дозировка на добавките променя вкуса мирише на развалени яйца.Не търпи съжителство с други ферменти(напр.бидон с кис.зеле). При ферментация,откаляване и съхранение в един и същ съд се получава доста некачествено вино,не подлежи на бутилиране(бутилирани такова вина след 2-3 г. променят цвета си и придобиват вкус на ликьор) Многократно се увеличава съдържанието на танин и багрилни в-ва.
Гост - специалист
Извинявай, gogo7777, ама като цитираш някой, който те е цитирал- се получават грешки...
Ракия имам достатъчно, за да наливам в бурето на няколко пъти, да се пооцвети и да изтощи бурето.
Да ме пита човек що съм тръгнал да правя тези упражнения, при условие, че ракия не пия :?
Като сипя червеното вино в бурето- после ракията мисля, че няма да придобие добър цвят. За вкус ???
Djack - специалист
Винаги е първо ракията, а после виното! Не съм чувал, някой да прави обратно! Ако искаш да съсипеш ракията.... тогава действай! Между другото в този сезон вече, вероятността да прецакаш и виното също е голяма! Много е топло вече за такива манипулации! Ако виното вземе достатъчно въздух при преливането, ще си промени и цвета и вкуса! Слагай ракията след изплакване и накисване - два пъти по 24ч. със студена вода и не бери грижи! Първата ракия я извади на 15-20 ден и после увеличавай с по 5 дена при следващите! Аз повече от 10 години ползвам бурета за ракията и някои от буретата ми са на тази възраст - държи се по-дълго вече, но винаги има разлика с такава, която е държана само в шишета! :partyman:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12

Тема "Как да обработя дъбово буренце за ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: