Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
1115 - специалист
Това с препядствията не е решение:
Може някой от многото куци селяни, нахалници, селяци, мизерници, кретени, копелдурници, тиквеници, неспособни да карат индивиди и тарикати с нулеви умения, каращ колело, байк или ако ще и рикша да е, да се пребие на тези колове или П_образни заграждения. А повярвай ми - тия са много и всичките си мисля, че платното е тяхно, когато са на него, тротоара е техен, когато карат по него и пешеходните пътеки са да прелитат по тях изневиделица. Освен това са в 99% злобни и комплексирани и ако се пребият, не ще си изс*раът помярите ами може и стъклата на къщата да ти изпотрошат.
Та погледни и от този аспект.
Решението е охранителна камера - аз така отучих кучкарите да изхождат кучетата пред входната ми врата.
Ако някой ти повреди оградата - полиция, записи, застрахователи. Ще му се стъжни, защото предполагам е завел при застрахователя щета - на паркинг, го е ударила бетонна стена и като се види записа ще има да си плаща....
Chefo77 - майстор
В България видеоматериалите не са доказателствен материал в съда.
ivanovbg - майстор
Преди години видях как изглеждаше един човек, след като застрахователите видяхаха запис на камера където си заключва колата. Беше скрил колата на паркинга на НДК и я беше обявил за открадната, но забравил за охранителните камери. Там я и намериха - непипната. Та мисълта ми е, че не го съдиха в съда, а... :wink:
:partyman:
hidrazin - майстор
Chefo77 написа:
В България видеоматериалите не са доказателствен материал в съда.
Не е точно така. Едно пиленце ми разказва други неща. :-D
Разбира се почти е невъзможно да се образува досъдебно производство. Особено пък с качествата на масово използваните смотани видеокамери.
Чети ей това. Някъде към средата. За да не го четеш цялото пусни едно търсене за видеозапис в текста.
Мога да дам и някои съвети. Ако има интерес де. :-D
Chefo77 - майстор
Не е като да не съм чел и си донякъде прав, но можеш да бъдеш сигурен, че никой няма да се занимава с експертизи на видеоматериал и доказване истиността на видеодоказателство за подпиране на ограда :wink: А и кристално ясно да е заснето (с висок клас техника и поставяне на подходящо място), сам по себе си не е достатъчен като единствено доказателство за деянието.
Не си дал линк, между другото :)
hidrazin - майстор
Ооооох да са .... :-D Ей го линка:
http://www.osstz.com/reshenia/ND/2009/0 ... 7a2109.htm
Разбира се че че никой няма да се занимава с експертиза за бутната ограда. Нито пък за такова нещо ще образува досъдебно само по видеозапис.
То и със свидетелски показания едва ли ще го направи. Все пак вероятно щетата е малка като стойност.
Говоря по принцип.
Записът се предава по реда на чл. 159 НПК пък дали ще се превърне в доказателство решава съдът.
Стига разбира се да е годен за това. Не случайно казах за качеството на записите.
Масово не се приемат за доказателство поради тази причина - на тях не си личи кой е човека или какво например изнася в чувала. :-D
Много зависи и от вида на престъплението и колко е тежко.
При кражба например дори да не се предава или изземва видеозаписът е добре да бъде показан на оперативните работници.
Ако си личи кой е на записа и какво прави, даваш отправна точна на оперативния работник.
Пък той си знае работата нататък. :-D
Разбира се не винаги всичко е както ни се иска, но поне си направил всичко възможно.
Ама то по-добре да не опираме до тия работи де.
Делян - специалист
Преди време по медиите излезе любителски видеозапис с двама "красавци", които освен всичко друго, се опитаха да откраднат и камерите на човека. Всичко се виждаше ачик-ачик, дори и фирмените им гащеризони. Но тогава беше обяснено, че и това не е достатъчен доказателствен материал. Всичко е много субективно.
Те дори и мобилните камери на КАТ бяха обявени за незаконни, пък какво остава за частните...
1115 - специалист
Tя камерата е повече за кучкарите - след като се видят на записа и вече спират да изхождат кучетата пред входа.
bager - специалист
Почти десет дни след последното мнение по темата, ще предложа и аз едно решение за кучетата. Намери изсушени червени силнолюти чушки. Стрий ги и наръси по тревата.(не вдишвай много и не се пипай по очите :) ) Няколко пъти като го направиш кучетата ще заобикалят това място. Не вярвам да ти излезне скъпо. :)

Тема "Потрошиха ми оградата. Моля дайте съвет!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: