Ами сипвай ракията тогава.....да не забравиш да споделиш после кво е станало с пущината 

gogo7777 написа:Тоя ст. н. с. вероятно е стажувал при П. Досев. За разлика от твоя човек, моя не е търкалял бурета пълни с вода през два дена. Сигурно му е било трудоемко в правителствените изби. Аз ви казвам какво съм чул от него, а пък вие си преценявайте. Моите бурета са отработени така и в тях има елексири. Много тонове алкохол съм дестилирал и съм се понаучилГого, пак ти казвам като пишеш нещо помисли. Давай съвети за заварки,там се вслушвам,знаеш си занаята. Първо,в нито една правителствена изба не се е ПРАВЕЛО вино,(единствено в избата в Евсиноград, но това е друго,само дето изба Евксиноград се е правила само бели вина)то се правеше в региналните вимпроми (според сортовете грозде) под специално наблюдение и след това бъчвите,бутилките(в зависимост от поръчката)се пращаха в резиденциите.Второ,това което ти е казал и той не го е правил защото никога не е обработвал бъчви,полечавал ги е пълни.Представям си какъв "елексир" ще ми наточиш от необработена ново буре с дъх на пушек, чернилка и кисел паток.
gogo7777 написа:Аз знам, че в ново буре ракия не се сипва. Ако пък е належащо то се обработва първо със слаба ракия /паток/ за няколко дни и след това се налива "оригиналната" ракия. Класиката обаче е поне една година в бурето да е имало винена ферментация. Не претендирам, че е така, но това съм го чувал от най-добрият ни дегустатор от преди милениума Моите бурета са отработени така и в тях има елексири. Много тонове алкохол съм дестилирал и съм се понаучилЕто той си го е написъл. Така си обработва буретата за ракия
crez написа:..............Бурето се затапва плътно с дървена тапа, която се начуква.......Всичко друго е добре, само тая грешка не я правете! Веднъж начуках - и то лекичко тапата на бурето и после не можах да я махна близо месец! ;) Вече мислех да я режа до нула и да я разпробивам! Накрая с тръбния ключ стана работата, ама на тапата и се такова мамата! Когато се намокри тапата (особено) с топла вода се раздува много, отделно и дупката "шупва" и се "затваря и тя леко и става една......! Когато двете (дупката и тапата) са напаснати добре под конус - няма вадене! Ако все пак решите да го правите, леко парафинирайте тапата предварително да се импрегнира!
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: