• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 306
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
sasko12345 - специалист
Трябват си литиеви батерии какъвто и да е вид само да не са оловни за баири и не само
kartell - напреднал
Здравейте, вчера отварях контролера да проверя за въпросните кондензатори и има няколко на 63V и няколко малки на 25V. Кита е от скот 500W 36V мисля да му сложа още 12V днес пък ще видим какво ще стане. С зареждането ще е малко кофти, понеже не ми се купува ново зарядно, защото като се скапят батериите мисля да минавам на по добри. Гледам, че доста хора вече карат с различни видове литиеви батерии, та въпроса ми е към тях от къде са ги взимали и горе долу кои излизат най-добре като цена - качество?
zec ingenering - специалист
sasko , Спомням си, че pesho135 скоро продаваше за без пари едно такова зарядно (за оловни36V), кво стана, харизал ли го е вече или нещо е кофти, щото аз също си търся такова?
Е тва е от първия ми КИТ. Ако някой го интересуват схеми или друго - казвайте да качвам.
Прикачен файл:
China_controller_top.jpg
China_controller_top.jpg (30 KиБ) Видяна 4581 пъти
Прикачен файл:
China_controller_bottom.jpg
China_controller_bottom.jpg (22.46 KиБ) Видяна 4581 пъти
ludiagsm - специалист
Колега дай верно некви схеми , защото онзи ден думнах един контролер, 48волта 1000вата . +52 волта му беше подаден на +входа и по невнимание не бях изолирал мъжките кабелни обувки на проводниците на хол сензорите и кабела -52 волта от батерията се докосна до +5 волта захранващия на хол сензорите и контролера неработи. Отворих го видимо нищо не е изгоряло. но нямам захранване +5 волта нито към хол сензорите нито към тротъла , предполагам че е нещо дребно от сорта на 7805 смд вариянт ,или някое предпазителче ,ще съм ти много благодарен ако ми помогнеш със схема или съвет :)

пп: един от хол сензорите на мотора също е заминал пуснах го на друг контролер и ми дава +4,7 волта постоянно на изхода си независимо дали се върти мотора или не ,та в понеделник ще купувам и хол сензор.
Subsa - специалист
Мен ми е интересно какви са интегралните схеми.
Ако имаш и принципните схеми, ще се радвам.
kartell - напреднал
Това е моя контролер 36V 500W. Вече почти седмица работи на 48V и засега се държи добре, според мен нито той нито мотора загряват, а скороста вече е 35-40 км/ч.

Прикачен файл

2012-05-05 10.24.54.jpg

Прикачен файл

2012-05-05 10.21.31.jpg
Subsa - специалист
75V транзистори, може да изкараш и 14,4V*5=72V батерии, но работата ще е наистина на косъм!!
Сега трябва да си с 14.4V*4=57.8V
Така като го гледам са реализирали 3 пълни моста за всяка намотка на двигателя, жиците към двигателя 3 ли са или 2?
Ако имаме пълната електрическа схема на контролера, можем да правим подобрения и модификации.
То какво става, като увеличаваш напрежението се увеличава мощността и оборотите на мотора и от там скоростта?
Интересно ми е стабилизира ли оборотите или колкото повече, толкова повече ?
Е те това са схемите на този тип контролери, има и други дето е използван друг процесор и са премахнати допълнителните CMOS чипове, обаче всичко останало с известни вариации е практически същото на всички контролери (захранване, драйвери на фетовете, входно/изходни вериги, филтиране и силова част). Винаги захранването на Hall сензорите идва от +5в през диод 1N4007 предназначението на които е при пробив (скъсване, окъсяване) в кабела на мотора да предпази ВСИЧКО от полазване на +ХХ волта по платката. В конкретния случай незнам какво точно е станало.

Subsa, Двигателите и контр. дето ги коментираме в момента са трифазни и имат по 3 силови жици, теа дет са с 2 са обикновени четкови мотори и контролерите са им доста по-различни. А по отношение на обороти/напрежение нещата са мноого интересни, ама за днес толкова. :?

Надявам се да съм бил полезен на всички! :thumbs:
Прикачен файл:
MCU.jpg
MCU.jpg (60.15 KиБ) Видяна 4690 пъти
Прикачен файл:
FET.jpg
FET.jpg (47.9 KиБ) Видяна 4690 пъти
kartell - напреднал
Значи би трябвало да нямам проблеми както съм на 48V, ако е така ми остава само да си взема една хубава батерия. Ако може да ми препоръчате какво мога да си взема тук от БГ.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 306

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: