• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
hygro написа:
Армагедон написа:
Цените на качествените влагоуловители ме втрещиха.
Който знае какво да търси, ще намери много добри битови осушители за 450-700лв. Като имаш предвид, че освен по-ефективната и по-комфортната им работа, при нормална ежедневна експлоатация те ще надживеят еднодневките поне петкратно, по-скъпото определено излиза по-евтино.

Е, професионалната техника наистина е далеч по-скъпа, но пък тя и не е предназначена за индивидуално ползване...
Здравейте,

Моля за съвет при избор на обезвлажнител

В преден пост описах квадратури и разпределение апартамент, както и модели на които съм се спрял

Благодаря предварително !
За всички, които ще търсят влагоуловител и ще попаднат тук споделям резултата от моето търсене.

Понеже никой не се включи със съвет след две седмици реших да се спра на следния модел TWE-F20A (399 лв), който по моя преценка най-много отговаряше на изискванията ми предвид квадратурата и разположението. Скъп ми идваше лично за моите финанси, но предвид че здравето на двамата мишоци, а и нашето с майка им нямат цена реших да рискувам точно с този модел.

Първите ми впечатления - по-голям от колкото си го представях (въпреки че съм гледал размери по спецификация) добра, стабилна изработка (напасване на детайли, кутията за водата, частта за управление, дребните нещица по машината), филтъра на гърба на машината ми се струва рехав (не сме мърльовци в къщи, но дори след минаване с прахосмукачка ден два след това все нещо ще се появи - дали от килимите или от мокета с дълъг косъм, дали от дрехите не знам, а животно в къщи няма) надявам се да не се наслоява на серпентината - питах продаващите - казаха че след година две е добре да се отиде и срещу 30 лв да се направи пълно (преобразяване) почистване/профилактика. Преди да платя още попитах ако не ми харесва как работи мога ли да го върна (в рамките на две седмици) - потвърдиха, че това е мое право (за сега не се налага - уреда си върши работата перфектно, но поздравявам хората от офиса за европейското мислене)

Първи ден - тъкмо е проснато прането на щендера (след 1000 оборота е леко влажно) терасата е грубо 5кв. м. остъклена - пускам машината нагласена на цел 50% влажност, нейния си влагомер отчете 90% влажност в помещението - след 4 часа целта почти бе достигната, а прането беше сухо (изключение някой задържащи много влага дрехи) контейнера (който е 6 литра) беше под половината пълен.

Първи ден нощта - хол, трапезария, кухня и преходна стая общо към 80 кв незатворена площ с температура около 18-20 градуса и напоследък скочила до 70% влага (показания на един часовник с влаго и термометър) - уреда поставен в средата насочен към една вътрешна ъглова стена, която да "върти" сухия въздух - на тихата степен след 4 часа работа (нагласен таймер) резултат 55% влажност и към 3 литра вода в контейнера

Втори ден нощта - на същото място, с цел 50% влажност на пълна мощ и цяла нощ работа - 52% влажност и над половин контейнер с вода

На пълна мощ или на тихата втора степен - все си се чува, ако и да е със силата на вътрешно тяло ма климатик на средна степен и понеже обичам да спя на тихо нощем е в горепосоченото общо помещение (при дори прикрехната врата на спалнята уреда не се чува) а през деня към 20:00 го пускам в усойната спалня (15кв.м.) като за 2 часа сваля от 68% на 45% влажността.

Уреда не затопля (или ако го прави е съвсем леко) въздуха който излиза, но чувството е за по-топло помещение след работа (може и да се заблуждавам разбира се)

Ще продължавам да го пробвам на различни опции - следва продължение
BAlexandrov - специалист
Аз пък си закупих овлажнител Lanaform Vapolux :-D Кой където го сърби :)

При мен сега беше около 50% влажност, а през нощта често и 40%, но имам бебе и прочетох някъде, че за бебета се препоръчва дори 70%. Случваше се да има лека хрема сутрин бебето или на мен да е пресъхнало гърлото.
Овлажнителя си има целева влажност и сега съм го настроил на 65%, което според друг влагомер е към 60% и си ги поддържа. Да видим зимата как ще е с конденза...
8180 - майстор
BAlexandrov написа:
Аз пък си закупих овлажнител Lanaform Vapolux :-D Кой където го сърби :)
Колега,
Какво е това жилище, че не си ги представям тези параметри на днешен ден.
Имал към овлажнител през соца на ТЕЦ.
BAlexandrov - специалист
Ами нормален апартамент, тухла с външна изолация, София, южно изложение, строен 2002 г.
Отопление с климатици на 23 градуса.
ArturDent - Почти Безобиден
n_i_x_i написа:
Уреда не затопля (или ако го прави е съвсем леко) въздуха който излиза, но чувството е за по-топло помещение след работа (може и да се заблуждавам разбира се)
Затопля, но малко, няма начин.
Принципа е като на климатик, но само че външното и вътрешното тяло са в един корпус.
Прави студено от едната страна, там се получава конденз, който се отвежда, а от другата страна топли - няма начин.

П.П. Можеш да пробваш да го напънеш на макс. Аз така постъпих с моя на времето (китайче).
На другата сутрин като влязох в помещението устата ми залепваше, толкова беше изсушен въздуха.
Тогава нямах с к'во да меря влажност.

Моят опит сочи че влажността трябва да е 45-55% за да се чувстваш комфортно. При по-висока температура в помещението, на долната граница.
В продължение по темата - машината си работи без проблеми, намаля количеството вода, което "добивам" нощем, освен в случаите, когато пускам сушилнята (ситуирана в голямото помещение) Във връзка с препоръката от колегата ArturDent - какъв е смисъла да го "напъна" на макс :-D аз задавам 50% и машината ги достига - мен ми беше ОК и когато влагата беше 70% или поне не съм забелязал да ми е дискомфортно с изключение на мухъла по подматрачната рамка.
Присетих се още нещо - постигайки желания процент влажност се изключва компресора и машината работи, като вентилатор. Друго не се сещам да споделя ако някой има въпрос отговарям на ЛС.
msotiroff - помощник
Ще използвам темата на колегата, за да задам един въпрос към по - компетентните, а именно:
-Дестилирана ли е водата, която се оттича в резервоарчето? За мен принципа е същия като при дестилаторите, кондензира се изпарена вода...
Питам защото имам такова влагоуловителче на Budget и е доста производително - около 10л/24ч. Дестилираната вода ми е нужна за разреждане на ракия.Търся варианти защото ми е нужна около 60-70л дестилирана вода, а по бензиностанциите и аптеките е по 1,80лв/л
Благодаря предварително за мненията!
teon - специалист
...според мен дори и дестилирана, тая вода е неподходяща за целта...топлообменика е постояно влажен и се набива от вентилатора с всякави прахоляци като се създават и условия за развитие на 'флора'...има чешми с минерална вода, подходяща за тая цел но ти си знаеш...важно условие при разреждането е: при наливане на водата- да се бърка интензивно...
dpp - специалист
Колеги. Смятам да купувам MIDEA MDT 1 16 DEN 3. 16 литра е на 24/часа. Има гледам и същата 20 литра в същия корпус но е 570W - няма смисъл да ми харчи толкова! Малко по мощна от TWE моделите и поне е марка дето се заниамва с климатици. Ходих да я чуя как е като шум - както всики останали. Интересува ме някой запознат ли е подробно с модела на DeLonghi DNC 65 който е с някакъв газ и уж е безшумен но е 500лв и някак не ми се дават 2х повече пари за нещо дето ще се ползва 2-3 месеца през зимата...а и харчи доста повече - странно - 500W
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "закупуване на влагоуловител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: