• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Тошко - напреднал
gogo7777 е на 90% прав, за това което пише. Буре за ракия, най-добре се изтощава с бяло вино. Става и с разреден спирт от аптеката.После ще си го преварите и ползвате в бурето през месеците, когато няма да държи дестилат. Добри патоки също вършат чудесна работа. Зависи обаче, кой какво разбира под добри. Такива събрани от 38% надолу, не стават.Изтощаването не става за два-три дни, а много повече. Описания от професора метод за закисване, силно се доближава до френския такъв.
Относно тапите, има и силиконови такива.
crez - майстор
[quote="Djack"Веднъж начуках - и то лекичко тапата на бурето и после не можах да я махна близо месец! .....предварително да се импрегнира! :partyman:[/quote]
Точно така, тапата се потапя няколко пъти в разтопен пчелен восък и след това се забърсва добре.Така никога няма да заклини.
gogo7777 - майстор
vrangelov написа:
На мен не ми става ясно със слаба ракия ли или с вино го прави. Ако е с вино с какво, ако е със слаба ракия каква. Между слаба ракия и патока има доста разлика.
С червено вино Мерло :-D
За бъчвето с коняка задължително с червено вино. Слабата ракия /патока/ при мен е доста чист. Аз веднъж варя и след това два пъти преварявам алкохола, когато е за ракия. За коняк, джин и мастика три пъти преварявам. Зависи от това какво е било джибрито.

Веднъж реших да направя някакъв спирт от шоколад и няма да повторя повече. 400 кила шоколад ми взеха здравето.....колкото и пъти да преварявах спирта смърдеше на какао с блажен привкус. Две седмици бях "казанджия"...полудях :-D Накрая една част направих на ликьор, друга на мастика /стана "да си ебе майката" :lol: /, но повечето замина за технически цели....... :-D
vrangelov - специалист
Доста мерак влагаш. Браво!
Някъде из Интернет гледах нещо подобно на твоята технология (концентрат във буре от червено вино), но концентратът не беше от грозде (ракия), а от зърно(не е ракия).
Другото, което съм, чувал е, че бурето от червено вино може да се даде за престъргване и повторно изпичане.

Поздрави
Тошко - напреднал
gogo7777 написа:
Слабата ракия /патока/ при мен е доста чист.
Колко да е чист патока? От какво си го очистил?
gogo7777 - майстор
Чист е защото е в по-малки количества и по-силен градус. На третата преварка е почти кофа от 180 литра алкохол. Тогава понякога от 40 градуса от "чучура" спада рязко почти на нула.
vrangelov - специалист
Сигурно вариш на колона. Доволен ли си? Аз също съм варил на колона, но ракията става прекалено чиста.
gogo7777 - майстор
Не. На казан варя.
Мислех да го модифицирам с две лули и две серпентини като на едната линия да направя по-контролируем процеса, но все още "проекта" не е осъществен :)
preslav - майстор
vrangelov написа:
Сигурно вариш на колона. Доволен ли си? Аз също съм варил на колона, но ракията става прекалено чиста.
Много време се чудех какво е това да ти излезе ракията "плоска" - разбрах го когато варих на колона - забравяш за всякакви традиционни вкусове и аромати. От "колоната" се върнах на традиционния казан - не пия ракия, но онези, които я пият намират разлика. Ще издам една малка тайничка - онази ракия, която най-много ми хресват я "кръстих" с две супени лъжици пчелен мед на 60 литра 58 градусов самогон.
Тошко - напреднал
preslav написа:
Много време се чудех какво е това да ти излезе ракията "плоска" - разбрах го когато варих на колона - забравяш за всякакви традиционни вкусове и аромати. От "колоната" се върнах на традиционния казан
На каква точно колона колега,конструкция, защото има различни, а и всяка една колона може да работи в режим обикновен казан, така че, нещата опират до умения, макар нищо сложно да няма.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12

Тема "Как да обработя дъбово буренце за ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: