• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
kuger - майстор
Това черното не е стършел. Ако правилно се ориентирам, е някакъв вид пчела /оса/, но не е агресивно. При мен ги има доста и си нямам проблем с тях.
brum - майстор
Ами за сега не ми е налитало, а ми е минавало на педя от главата. Факт е, че много ме плашат и искам да ги разкарам от там. Още повече ме притеснява какво ще стане като се появи гроздето. Сега са по 3-4 във всеки момент да обикалят по него (а асмата е 1.5м/8м), а после ще са някакъв рояк ...

Питах в Гражданска Защита в Самоков (на 10км от града съм) и само съвет дадоха :) . Да съм си бил купил спрей против оси и стършели и да ги напръскам. Не се занимавали с такива работи вече.
kuger - майстор
За гроздето тия, черните ще ти са най-малкия проблем. Пчели, оси и косари са ти проблема. Актара, смесена със силна отвара от лайка, сладки капани за насекомите, за косарите плашила.
brum - майстор
Косарите ако са ония птици за които се сещам не ме плашат, щото не жилят :) .

За сефте ми е да гледам нещо на "село" и сега се образовам. И съветите са много ценни. Но не искам да пръскам с химикали... Има ли варианти с отвари само?
pipilica - майстор
Бе те косовете не жилят ама ако ти добарат гроздето зърно няма да ти оставят. При мен се навъртат около вишняпа и гадовете избират само най-узрелите. Тоя големия "черен стършел" май е много тъмно син лъскав има и при мен но обикаля по цветовете на кактусите и май не яде плодове, има жило но не е агресивен, ако утрепя някой ще го снимам.
kuger - майстор
Това ли е?
Прикачен файл:
wallpaper_871-3.jpg
brum - майстор
А, същото е май. Ама съм го виждал само в движение и не съм сигурен :) .
teon - специалист
...за реколтата няма проблем...безопасно е и за човек - ДО КАТО НЕ ГО ХВАНЕШ С РЪКА!?! :mrgreen:
kuger - майстор
Не знам как се казва. Знам, че не е агресивен, ако замахнеш към него предпочита да се махне. Убивал съм такова, доста солидно жило си има. Лозите не напада, ходи като пчеличка да си събира прашец от цветята.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14

Тема "Как да се отърва от оси?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: