• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Galy - специалист
Здравейте на всички,
в момента ремонтирам ново жилище. Реших да вкарам едната ненужна тераса в стаята. Ситуацията е следната: На последен етаж съм, отгоре на балкона имам конструкция със здрав винкел, върху него ще завия ОСБ-22мм., след това възнамерявах да сложа една поцинкована ламарина за да изправи тотално повърхноста (нали се образуват каналчета между отделните плоскости ОСБ-пълня ги със силикон) над ламарината мислех да сложа от това черното...забравих му името( слага се по всички покриви) и накрая битумни керемиди. Сега обаче като помисля се притеснявам че лятото ще се нагрее доста отгоре, и като сложа отдолу една минерална вата....ще ми се получи конденз...това го бях изпитал на една лятна стая отгоре на плоча, а отдолу с вата и дарвена ламперия...ламперията направо си ставаше влажна. Та проблема ми е, как да изолирам отгоре, за да не се получи същия проблем...и в същото време да получа здрава конструкция с битум. Благодаря ви предварително!!!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Еуементарно бе, :roll: . Вместо OSB директно на винкела, монтирай дървена рамка. Отгоре и OSB-то, в нея, под OSB, изолацията, а за отдолу на винкела ще хванеш тавана на помещението. Ламарината е неоправдана. Излишна и създаваща проблеми. Спести си я. Грундирай с течен битум и си лепи спокойно покривното покритие. Не забравяй да оставиш отстраи и отпред да висят "престилки" от материала по ръбовете.
kaltchevmg - специалист
Ами вместо минерална вата можеш да сложиш за изолация EPS или XPS /за предпочитане второто/ от вътрешната страна. Минералната вата ако се попие с влага губи изолационните си свойства. За ламарината не знам колко е добра като решение, но знам, че е много трайна.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Идеята е, да се избегне конденза. Какво за ламарината и трайността?
kaltchevmg - специалист
Имах в предвид че не знам колко добро решение е ламарината като покривно покритие, но знам че е много трайна. Наблюдавам доста масивни сгради завършени отгоре с ламарина и не са мръднали. Може би има и много недостатъци за които не знам.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Много не си наясно. Ламарината си има специални изисквания за полагане, специални крайни покрития и поддръжка. Отделно, че има ламарина и ламарина (медна...). Инак, навярно все си виждал ръждясала консервена кутия.
Galy - специалист
Включвам се за да допълня нещо. Конструкцията от винкел е с един Т-образен профил, понеже там бяха вградени армирани стъкла, които се намляха от градушка. Идеята с ОСБ-то ми беше ( така и направих) разкроих си ОСБ плоскостите на размери каквито бяха стъклата. Така всяко пърче ОСБ ляга абсолютно точно в рамка. Ако бях положил на цели листове 144 на 200см нямаше да стъпва на добра основа(всмисъл Т-образния профил). Дебелината на ОСБ е 22мм., а дебелината на Т-то е 20мм. Така ОСБ-то остава 1-2мм отгоре. Идеята с ламарината ми беше да изравня, а най-вече за сигурноста откъм влага, дъжд...
Благодаря за припоръките!!!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
OSB да легне само на ръба си е достатъчно добра основа. Щеше да имаш прекъснат термомост, а сега този винкел провежда. Вместо ламарина, сложи отгоре още OSB, от тънкото. Залепено.
Galy - специалист
Blagodarq ti!
Nashata ideq parvona4alno be6e da sloja otgore edno OSB 9mm., no nedelq skladovete ne rabotiha i nemojah da kupq...hodih do apartamenta i dokato se motah vidqh na drugiq vhod edna firma da pravi terasa podobna na moqta. Slojiha otgore lamarina i zapo4naha da q majat s nqkakva smes...togava si pomislih 4e lamarinata e po-ustoi4iva na dajd, vlaga...i mojebi ima logika. No 6te go napravq s OSB i mislq 4e 6te e ok.
A otnpsno termo mosta...taka ili ina4e nqma da imam termomost, za6toto dolnoto OSB e 22mm i star4i 2mm nad vinkela, a vinkela e 20.

Моля, пишете на кирилица!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
"A otnpsno termo mosta...taka ili ina4e nqma da imam termomost, za6toto dolnoto OSB e 22mm i star4i 2mm nad vinkela, a vinkela e 20."
Да, обаче! Няма да има какво да изолира този викел, нали така. Гол въздух и евентуално ламарина (проводник). Ако джелязото ти е изолирано отвън с нещо (OSB), то вече ще имаш прекъснат термомост.
  • 1
  • 2

Тема "Нужда от съвет!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: