Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
hrisvas - специалист
онзи ден гледах в едно шведско предаване за домашни ремонти как потъмниха една пейка от нов материал (чам) без да използват байц- затова бързам да споделя.... използваха нес-кафе...не се шегувам- направиха си разтвор от нес-кафе и вода и с четка го нанесоха...стана страхотно, много интересен естествен цвят.... може би после са го минали с олио, за да запечатат повърхността (не дадоха в самото предаване, но по техните географски ширини не използват лак, а предпочитат олио)... аз мисля да пробвам следващия път този трик- и без това нещо не улучвам тези байцове и лакове с байцове- като ги гледам в магазина на мострите е едно, пък вкъщи на нашия чам става друго....
Аз потъмних с битум(някои хора му казват асфалт). Значи,бучката битум е счуквам да стане на малки парчета и ги разтварям в малко бензин,след като се разтворят на пълно сипвам по-малко в безир и пробвам и така до като получа желаното потъмняване т.е. потъмнявам безира.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Браво Гечев! Откри как се прави байц!
А за споделилия кафето си - и с водни боички става, просто е въпрос на трайност.
mitko414 - специалист
За широколистна дървесина идеално става калиев перманганат -- цвета е като на орех.
yurig - специалист
Преди време потъмнявах една масичка изработена от липа с калиев перманганат.Първоначално стана идеален цвят но след време изсветля доста, така че по-добре да се използва байц.
mitko414 - специалист
Калиев перманганат съм използвал за бук и дъб и не е имало промяна на цвета.
Доколкото знам има ефект при дървесини, съдържащи танин, именно с него си взаимодейства.
P.S. @yurig. Коригирай си подписа "ниската цвна", освен ако не е нарочно.
null - специалист
Ако пък и дъба не съдържа танин ...
mitko414 - специалист
null написа:
Ако пък и дъба не съдържа танин ...
Точно това имах предвид, като писах, че има ефект при дървесини, съдържащи танин. Както съм и посочил -- за липата не знам съдържа ли танин и предполагам, че това е причината за изсветляването след време.
hameleon - специалист
Видях гардероб байцван с асвалтов /битумен/байц,който частично е огряван от слънцето,повярвайте ми гледката не беше приятна!
karamundi - специалист
йодов разтвор върши чудесна работа

Тема "потъмняване на дърво без байц" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: