• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
sveteca666 - напреднал
Става въпрос за къща, на първия етаж на едната стена ми се появи влага. Стената е олколо 70см в земята. Предишните собственици са сложили плочки на стената и подово отопление. Аз махнах плочките и го оставих. Сега смятам да го замажа но се чудя с какво. Мисля парво да го намажа с водно стъкло, а след това да го шпакловам с терафлекс дали ще стане? :?:
Отвън направих цокълче около стената и зенята за да не влиза вода през фугите.
ЩЕ ВИ бъда благодарен, ако ме посъветвате дали е правилно
ikonomikabg - помощник
хубаво е да се направи дренаж!а впесто водно стъкло може да се напаже /шпаклова / с аква-стоп на БОРО,или хидрозид на ТЕРАЗИД . :wink:
Стефан - майстор
Според мен, каквото и да направиш отвътре за спиране на влагата, ще е временно решение. Трябва да се помисли за външна хидроизолация, дренажна система.
Master_Kenobi - V.I.P.
sveteca666 написа:
Предишните собственици са сложили плочки на стената и подово отопление. Аз махнах плочките и го оставих. Сега смятам да го замажа но се чудя с какво.
Кое оставихте? Какво ще замазвате? :? Ако искате съвет, описвайте подробно и ясно.

Общото правило е, че вода и студ се "ловят" от външната страна на стената. Но тази влага дали идва отвън?!
sveteca666 - напреднал
Оставих мястото, където бяха плочките да изсъхне и смятам първо да го намажа с водно стъкло, а след това да го шпакловам с терафлекс.
А влагата не е от тръба.
Отвън около къщата ми казаха, че има доста бетон излято, тъка че ще е трудно да се изкопае за дренаж.
Domashen_maistor - специалист
Доколкото знам водно стъкло е термин за нещо от памтивека разтворимо във вода, така че може би по-добре пробвай с хидроизолационни смеси на циментова основа. От онези дни се мотах в хенкелските страници и знам, че имат такива (на снимките са в баки), но как се казваха :? . Ако трябва да обясниш на продавачи бих ти препоръчал да искаш такова дето мажат плочкаджиите по гипсокартона между пода и стената или между две стени след, което редят плочките.
Master_Kenobi - V.I.P.
Влагата не може да я спрете от вътрешната страна, както вече каза Стефан. Трябва да я хванете отвън. Тия плочки не случайно са били там. Да маскират положението.

Ако влагата е от дъждовни води, цокълчето може и да помогне, ако е достатъчно голямо, на място и с подходящите материали.
Но ако влагата е подпочвена и пълзи по многото бетон - няма спасение - решението е дренаж, защото вече е невъзможна хидроизолация на бетонните основи. А дренажа може да се направи и по-настрани от бетонните основи.

Вчера видях водно стъкло за пръв път от много години насам... Едно време беше като боза, а сега е с гъстотата на лимонада, почти. Не мисля, че ще свърши работа, особено, ако се нанася върху влажна основа. Ще се люпи. То се нанася върху сухи повърхности и служи да отблъсква водата попаднала върху тях, ако същата идва откъм повърхността, върху която е положено - то няма шанс. Съжалявам.

Мислете за дренаж или маскиращи плочки пак, но стената ще се руши във втория случай. :roll:
Domashen_maistor - специалист
Master_Kenobi, ако не го бях видял с очите си не бих повярвал, че е възможно. Става дума за следното: тъста ми имаше проблем с мазето. При строителството на вилата бетона в основите не беше вибриран. Както може да се сетиш, от това през него водата си минаваше като стой та гледай. Дядото отгоре на всичко разчитайки, че мазето не е много вкопано не сложи и хидроизолация отвън на стените. В резултат при всеки по силен дъжд мазето ставаше басейн за всички мишки. (:lol: е мишки немаше, но вода - бая). Отделно на това вода идваше и от пода (високи подпочвени води). Не знам какви смески му сложи но сега е ОК. Доколкото той ми разказваше е нещо на циментово-битумна основа. Имай предвид, че на дядото това му е работата - да решава подобни и не дотам подобни проблеми (дава становища от такова и констр. естество). Макар и да допусна проблем, евалата човека се справи. Е после аз като си строих не допуснах да се получи такъв проблем, като постъпих по най-простия начин - с хидроизолация отвън. Но ако както казва колегата има бая бетон и не му се разбива (дядото си беше направил вертикалната планировка) може да даде някой лев та да пробва отвътре. Иначе и аз съм съгласен, че генералното решение е ясно и за него не спорим.
vidrata - специален-специалист
Домашен тичай да кажеш на дядото ,че след някоя друга годинка няма да има вила .Ще рухне според мен и то няма да е далеч това време, иначе вътре ще си е сухо т.е. поне в мазето.Като изолира мазето влагата не се ли качи нагоре :? .
Master_Kenobi - V.I.P.
Сега се сещам! Прав си, Domashen_maistor, :) имаше едни такива хидроизолации, като циментово лепило и се маже с четка на няколко пласта и от вътрешната страна на бетона. Не съм го виждал на обект, но по изложби си спомням, че бяха направили аквариумчета от бетон, намазали ги с това отвътре и ги напълнили с вода. нищо не пуска.
Едва ли ще е трудно да се издири във водещите фирми, по магазини или в нета.

Проблемът обаче си остава стената, която вероятно е тухла. Да стои все подгизнала във вода, пък и евентуално дали ще мръзне... Пък и бетонът, дали и той няма да замръзва.

Пък и тая изолация май беше за аварийни ремонти, при течове в подземни помещения, а не като основна изолация.
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: