Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
pipbel - майстор
Майсторите

Я посъветвайте как вървят цените сега за външно измазване и за обръщане на прозорци. Грубо де, от...до.
Става въпрос за груба хастарна мазилка, като основа за ТИ другата година.
Къщата е в малко градче, едноетажна с височина до стрехата средно 3.6 метра. Дървения материал за скелето е мой, майсторите само го правят.

Ситуацията е следната - близо 120м2 външни стени, от които около 13-14м2 е площа на прозорците и около 7м2 са външните врати подлежащи на обръщане.
Тоест не повече от 100м2 подлежат на измазване, а линейните метри на прозорците и вратите са около 36.

Опитвали се да "изнудват" жена ми с цена 1750 лв за труд (ако мине), най накрая се съгласили на 1600 лв. И пак ми се вижда много... :?
А на вас :?:

Миналата есен баща му на сегашния майстор ми измаза външно другата къща (двуетажна), около 140м2 и барабар с обръщането на прозорците ми излезе 1400лв.
Демек за една година от 10лв/м2 труда става 13.3лв/м2 и то при условие че ще се работи на доста по-ниско и е по-удобно.
Ега ти инфлацията.... :evil:

Прикачен файл

Resize of SS850368.JPG
Resize of SS850368.JPG (78.46 KиБ) Видяна 20821 пъти
Domashen_maistor - специалист
:shock: няма ли да я изолираш?
pipbel - майстор
Domashen_maistor, нещо май не четеш....
Става въпрос за груба хастарна мазилка, като основа за ТИ другата година
Ако намекваш че след като ще има ТИ близо 2 бона пари за външна ВЦМ са излишен разход - грешиш.
Къщата я правя за себе си, не за баджанака... :-D
Стефан - майстор
pipbel написа:
Майсторите

Става въпрос за груба хастарна мазилка, като основа за ТИ другата година.
. Дървения материал за скелето е мой, майсторите само го правят.
Ега ти инфлацията.... :evil:
Ако за цялата работа ти поискат повече от 500 лв., по-добре хващай мистрията :? Не е трудно, знам го от опит. Трудно е в началото, докато свикнеш с начина на хвърляне на материала. Ляво или дясно, зависи кое ти е по-удобно. После с мастара, маламашката, пердашката. И си на "бял кон". И ще си горд от себе си.

Това е предложение, при положение, че не си с две леви ръце, и не те мързи. Или имаш доста излишни пари.
pipbel - майстор
Стефане, нито едното, нито другото, нито третото.
Миналата година напълно сам си изолирах тавана например. И стана добре.
Просто в момента съм в чужбина, пък и как ме виждаш да хвърлям сам 4-5м3 разтвор ? Някои неща не са за почина "направи си сам".
И честно казано няма нищо по-ценно от времето, все не стига.
А и ни е дадено назаем дето се вика....нали така :)
Стефан - майстор
pipbel написа:
... пък и как ме виждаш да хвърлям сам 4-5м3 разтвор ? Някои неща не са за почина "направи си сам"...
Извинявай, ако съм те засегнал с нещо. Именно ТУК е форума Направи сам, нали? Поне аз го приемам за такъв. За голямо мое съжаление, нещо в него деградира. Питам се, ЗАЩО, и кой го позволява?
vidrata - специален-специалист
Бай Чефо за 500 лв защо не дойдеш да я измажеш ти.Аз ще платя пътните.

И....... много културен си станал :?

ЗА автора :Пипбел от снимката не останах с убеждение ,че тая къща е готова за мазане.
pipbel - майстор
E, аз форума го разбирам малко в по-широк смисъл - и като взимопомощ, обмяна на мнения, идеи, информация (най-важното мисля) за материали, практики и т.н.

В раздела за къщите темата дето съм пуснал и информацията, коята съм дал смятам че ще е полезна на мнозина, макар че нищо не съм правил сам що се отнася до грубия строе(пък и изобщо не мога да си го представя).

Въпрос на гледна точка....

Vidrata - каква трябва да е готовността за мазане ? :lol: освен че днеска валяло дъжд и са нямали готовност да продължат. :-D

Прикачен файл

Resize of SS850397.JPG
Resize of SS850397.JPG (84.82 KиБ) Видяна 20714 пъти

Прикачен файл

Resize of SS850400.JPG
Resize of SS850400.JPG (91.87 KиБ) Видяна 20714 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel, актуални цени, обаче софийски. Платих ги миналия месец. Във Варна вероятно е подобен пазара.

За около 47 метра обръщане на прозорци платих 480,- лв. за труд + магериалите, които бяха около... 70-80 кинта. Всъщност, пазарлъкът беше друг - по 80,- лв. на прозорец, въпреки, че най-малкият беше 200 х 140, а най-големият 270 х 170.
Имаше и три врати, но то не беше обръщате, а оформяне на отвори, след махане на старите врати. Налагаше се. Човека се оправи за един ден и взе още 80,- лева. Явно това му е надника, защото и прозорците правеше по един на ден. Качеството му не е върхът, но е доста прилично.

Иначе офертите на фирми, които проверих бяха заковани - 15 лв./кв. м. с материалите. По-неизгодно е.

Факт е обаче, че през 2005 год. платих за същата услуга по 1 (един) лев на линеен метър обръщане само за труд. Излезе малко повече - 1,3 лв. примерно, не помня вече. Така че... пазар.

За мазилката нищо конкретно не мога да кажа. Скоро обаче проверявах цени за вътрешни гипсови мазилки с машина и нещо ми се върти числото 9, почти 10 кинта на квадрат с материала, ама може и да бъркам.

1600-1700 лв. са множко, но на около 1200 бих кандисал. Особено, ако са добри. Че то фасадата си е лицето на къщата и ако мазилката е на вълнички... 200-300 кинта разлика... не си струва. Така си мисля.
Последна промяна от Master_Kenobi на чет сеп 25, 2008 11:49 pm, променено общо 2 пъти.
vidrata - специален-специалист
Ами в предния си пост питаш за обръщане а на снимката няма дограма!! Пък и вече щом я мажат що питаш? Да разбереш дали си се набутал ли?

Тема "Външна мазилка-актуални цени ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: