Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
HD - специалист
Здравейте колеги :-D

отдавна не съм писал във форума, защото горе-долу понаправих ремонтите и сега нищо не пипам, въпреки, че има още разни дреболии за дооправяне :lol:

Сега на въпроса - една позната си смени прозореца на една от стаите с ПВЦ, та на тази стена, която е северна и външна сега ще ходя да й лепя топлоизолацийка (не съм майстор, но няма как) - стиропор 2 см, с разните му там тераколи за топлоизолация, после мрежа, гипсова шпакловка и т.н. Същата процедура си я правих в къщи, и без да съм майстор стана бих казал доста добре.
Стаята в момента е с тапети (т.е. трите стени са със старите тапети), които ще се сменят - ще се прави така да се каже освежителен ремонт на стаята.

Въпроса ми е, удачно ли е върху топлоизолацията да се залепят тапети, за да не дели тази стена от другите? Ще има ли проблем с "дишането" на стената (апартамента е тухла)?

Знам, че е по-добре на цялата стена да се направи вътрешна топлоизолация (стаята е северна и има малко влага), но това за момента няма как да стане, защото е доста трудоемко, аз толкова време нямам, а пари за майстор също няма.

Сега се поразрових из форума и видях някои изпълнения, в които стаята е с латекс, пък само едната стена е с тапет, при нас ще е обратното - трите стени ще са с тапети, само тази ако се боядиса с латекс, някакъв леко цветен (е, и бялото е цвят все пак :lol: ), който като цвят да прилича на тапетките, как мислите - дали ще се получи добре? Някой ако е правил подобно изпълнение може ли да постне някоя снимка примерно, за да го видя на практика?

Благодаря предварително на отзовалите се!

П.П. Моля, не ми давайте съвети за методологията на работа с топлоизолацията, защото вече съм си го намислил как ще бъде и няма мърдане, и материалите са купени, така че не приемам съвети :-D Кажете само за другото :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Списания не поглеждате ли?? Това да са еднакви като цвят, текстура, фактура стените е само и единствено в промишления интериоор, че по-лесно.
Може всякак и ако имате усет за линия и цвят ще си стане много хубаво.
Обаче, ако смяташ след време на тази стена да има изолация, този латекс ще ти е трън в задника. Трябва да го стържеш.
HD - специалист
Абе остави усета :) , по-скоро ме интересува има ли проблем ако се лепнат тапети върху стиропорената топлоизолация, която разбира се ще е шпаклована с гипсова шпакловка?
Иначе цветове едно друго, да се оправят - от мен се иска само да лепна изолацията и да шпакловам :wink:
n_a написа:
Обаче, ако смяташ след време на тази стена да има изолация, този латекс ще ти е трън в задника. Трябва да го стържеш.
Не ме разбра (пък може и аз така да съм го написал) - на северната стена, за която и питам де, ще има топлоизолация - въпроса е отгоре дали латекс или тапети (говоря след финиша с гипсовата шпакловка)? А останалите 3 стени и в момента са с стапети, просто ще се свалят и ще се залепят нови, защото и на останалите стени ако се прави изолация (или дори само да се шпаклова) си е доста работа, аз не мога да се наема, пък пари за майстори няма (то пък едни майстори ... )
Естествено много добре знам, че е най-добре да се шпаклова навсякъде и да е с латекс, но ...
velsi - Почетен майстор
Технически няма никакъв проблем да си залепиш тапети върху изолацията. Дори според мене един тапет е много по-добро финишно покритие от гледна точка на "дишането" на стената от който и да е латекс.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Замисли ме и се върнах да те чета. :-D Верно веднъж пишеш, че има изолация, веднъж пишеш че няма, но може би ще има ...
Изцяло подкрепям velsi.
HD - специалист
n_a написа:
Замисли ме и се върнах да те чета. :-D Верно веднъж пишеш, че има изолация, веднъж пишеш че няма, но може би ще има ...
Изцяло подкрепям velsi.
HD написа:
Знам, че е по-добре на цялата стена да се направи вътрешна топлоизолация (стаята е северна и има малко влага), но това за момента няма как да стане, защото е доста трудоемко, аз толкова време нямам, а пари за майстор също няма.
Ейтук вместо СТЕНА трябваше да е СТАЯ - техническа грешка, извинявам се за което :|
И други хора са ми казвали, че пиша по-бързо, отколкото мисля, явно май май са прави (владея доста добре 10-пръстна система на писане, и това понякога ми изиграва лоша шега)

Да преговорим :-D - изолация ще има, но само на едната стена, тази, на която се смени прозореца с ПВЦ такъв (стаята има само един прозорец, и само тази стена е външна, всички други са вътрешни) - останалите три стени ще са пак с тапети, но БЕЗ изолация, поне засега.

Велси, благодаря за съвета - значи всичко е решено, лепим тапети навсякъде и готово. А иначе относно дишането на латекса - вероятно ако беше с латекс, нямаше да използвам баш латекс, ами някоя "дишаша" боя, нещо от рода на Фауста или друга подобна на варова основа, но няма да се наложи де :roll:

Тема "Тапети върху топлоизолация от стиропор - удачно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: