Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
pipbel - майстор
Taкааа. Искам да направя тази "зимна градина" пред дневната си. Габаритите ще са около 10м2 - 2.5 / 4 м.
Решил съм да е на дървена конструкция, с керемиден покрив и с клинкерни тухли до височина около 1 метър.
Идеята е там зимата да се прибират по-топлолюбивите растения от градината, а лятото да е мястото дето ще си пия сутрешното кафе, а и ще се пържи рибка и дребна скара (за по-едрата отделно ще си има барбекю и беседка, но на друго място в двора :-D )

Това което не мога да реша още е :

1. Какво да бъде остъкляването (жълтото) ? Лек алуминиев профил, дърво или.... :?
Задачката е да е леко и закачването да е функционално, така че да може да се маха лятото лесно, та да не ми закрива погледа към градината и да става "парник" вътре от слънцето.
2. В горния ред на мисли - струва ми се подходящо вместо стъкла да ползвам прозрачен плътен поликарбонат.

Мнения ? :?:

Прикачен файл

Zimna gradina.JPG
Zimna gradina.JPG (101.71 KиБ) Видяна 16191 пъти
svetliopi44 - Чирак...
:)
Последна промяна от svetliopi44 на пет ное 13, 2009 10:08 am, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Разкарай тези тухли и го направи с плъзгане от алуминий до долу. През лятото просто го отваряш от всички страни. А ако има къде да сложиш вратите, може дори да ги откачиш напълно.
sspoko - специалист
Защо не сложиш вместо керимиди ондулин по лек е а и е по лесен за работа.
pipbel - майстор
Velsi, нещо не мога много да си го представя как би изглеждало в твоя вариант... :?
Би ли дал някоя примерна снимка или линк ?
Иначе място за складиране на вратите имам ( как ли се откачат и вдигат обаче...?)
velsi - Почетен майстор
Рамка, която стъпва на земята и вратичките са от земята до покрива. Колко е височината всъщност? Откачат се лесно, стига да знаеш как. Винаги мога да ти обясня.
pipbel - майстор
Ми точно височината се очертава да е проблемна при твоя вариант.
От пътеката до терасата са 3.3 метра.
Струва ми се че "дървената" алтернатива е по-практична в тоя случай.
Забравих в предния чертеж да сложа и вратата....

Прикачен файл

Zimna gradina.JPG
Zimna gradina.JPG (105.04 KиБ) Видяна 16136 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
За плъзгането ще ти трябва хоризонтална горна част. Сега ти е под наклон. От равното до покрива ще трябва да има нещо, което... евентуално ше е трудно за махане. Или трябва много да намалиш наклона на покрива.
Не е лош вариант...
Но според мен, за да не стои като някакъв набързо скован кимизарник, трябва да го съобразиш с фасона на къщата. Може би същата (поне по цвят и визия) дограма... Не знам.
Това към двора или към улицата е? Какво е изложението?

И понеже съм се замислял за подобна градина, съм се чудил с какво ще е по-добре - със стъклопакет или с единично стъкло? Каква температура да се поддържа вътре през зимата и изобщо необходимо ли е някакво отопление? Трябва да се отчете огромната влага, която ще има в това малко помещение през зимата и да се събрази с нея и дограмата и проветряването.
pipbel - майстор
трябва да го съобразиш с фасона на къщата. Може би същата (поне по цвят и визия) дограма
Да, мислил съм го това.
Тази "Зимна градина" е откъм двора, так където пише със жълто "остъкляване" е юг, а вратата е с посока изток.
Ако е дървен скелета - мисля добре ще си пасне с дървения навес които ще е насреща в градината и ще включва беседка, барбекю и битова градинска чешма, както и кладенеца, с който почнах всъщност строителната одисея.
Тухлите също съм ги мислил - ще се вържат стилно като облицовка с останалата част на 1 етаж на къщата.
Проблема си остава начина на остъкляване.
Вариантите са май само 2 - или дървени профили или леки алуминиеви, като последните могат да са и в бял цвят (каквато ми е дограмата на къщата)
Най важното е да могат да се разкарват безпроблемно към Май месец когато вземе да припича здраво.
Именно заради олекотяването им смятам за подходящо вместо стъкло да използвам прозрачен поликарбонат, за предпочитане двукатно (за по добра изолация зимата)
Master_Kenobi - V.I.P.
Няма ли да ти излезе солено с тоя прозрачен поликарбонат? И то двукатно. Или аз бъркам материала?

Тема "Зимна градина - остъкляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: