Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
amelid - помощник
Последното добавям като първо - в началото на темата по-долу поставих проблемите при първия неуспешен ремонт, след което ги реших с повторен ремонт - илюстрирано и описано накрая.

Здравейте!
Най-напред да поздравя всички в този сайт, има доста полезна информация! Опитах да се информирам горе-долу, но за непрофесионалист е доста трудно. Целта ми беше да опиша по-точно проблема и задам възможно по-ясно въпросите си, но ако не успея - моля да ме извините.

Ето как стоя нещата при мен:
Панелен блок, Люлин, 7 етаж (от 8), стая с 2 външни стени (едната 11.5 м2, другата - с прозореца е 9 м2), югозападно изложение, нова алуминиева дограма на прозореца. Радиатор под прозореца и тръби.
Все още не е мебелиран - т.е. стените са открити.

Майстор направи изолация по следния начин - найлон, депрон с дюбели, рабица, гипсова шпакловка.
В последствие боядисах стените с бои на ОИКОС - акрилна боя, с положен грунд отдолу (не са ми ясни допълнителни спецификации за боята). Влагозадържане - 75%. Стената, която е с прозорец, както и тавана, са боядисани с латекс.
В стаята не се живее постоянно. Радиаторът е на 1-2 степен, но не се проветрява.
По празниците (за 2 дни) от влагата от готвене и пране, без да се отваря, се образува конденз и мухъл зад дивана, който е поставен плътно до по-голямата външна стена. Оставих го да изсъхне, напръсках с препарат против мухъл и избърсах след това.

Проблемите при изолацията - стената "мърда" на места, на други се вижда леко рабицата, по ъглите се получи напукване. Недостатъчно материал при шпакловката, при което си личат отделните плоскости депрон, има и леки ръбове на места.
Въпросите: този найлон, който е поставен най-отдолу не е ли по-скоро вреден. Той не спира студа отвън и не задържа топлото вътре, а само потока на въздъх, нали? Ако го нямаше, биха били запелени плоскостите и с повече дюбели не биха се клатили така, както и не биха се напукали кьошетата, нали? Ако беше сложен повече материал при шпакловката, не би се виждала рабицата и краищата на плоскостите, нали?
Лятото или най-късно на есен ще се направи външна изолация на целия апартамент. При това положение- всъщност нужна ли е вътрешна изолация и ако да - каква.
От познати и от сайта ви оставах с впечатление, че най-добре е изолацията с гипсокартон и минерална вата. Неудобство и притеснение са кънтенето и недостатъчната здравина, ако се закача нещо, а намерениятя ми са да се закачат шкафове, не само картини.
Другият проблем с гипсокартона са тръбите и радиатора под прозореца. Какво да правя с тях, да се затворят ли, или да се заобиколят и как? Все пак те допринасят за отоплението, а и ако има авария (евентуално) би било добре да са открити...?
Ако не е нужна изолация отвътре, какво бихте ме посъветвали за стените - да останат в това положение ли?
При всички положения правя рекламация на майстора и най-малкото може да захване с повече дюбели депрона, както и да шпаклова отново. Тойми предлага два варианта - без да се отстранява сегашната изолация. 1 - стеродур, рабица, гипс и евентуално вар. 2 - стиропор, рабица, гипсокартон.
Мой познат - архитект ми предлага при всички положения да се махне сегашната изолация и най-вече найлона, и да се сложи: 1 -вата и гипсокартон. Или 2 - стеродур 2 см, с лепило и добели, рабица, теракол, гипс, и накрая колоркит.

Проблем с боята - трите стени са с различен цвят, като две от тях са тъмни. При допир с ръка остава светла диря. Маха се само с мокро.
Оказа се, че са пропуснали да ми кажат, че има някакво покритие, което се полага върху боята, тъй като тъмните при бои бил нормален този ефект. Но той е твърде лъскав и ми предложиха вариант да мина отново с грунд. Получи се тотално омазване - личат си следите от валчка, както и на местата, на които е повторено, се получи тъмна и п-плътна ивица. Цветът се изми сякаш... Към тях съущо правя рекламация и ще ми се реваншират с два литра боя, по-качствена и таква, при която няма този ефект, т.е. не енужно допълнително полагане.
Въпросите - до колко тази боя определя върху какъв материал се полага, до колко едното е зависимо с другото (боята и стената - с или без изолация).

Благодаря за вниманието предварително!
Последна промяна от amelid на вт мар 03, 2009 2:51 am, променено общо 4 пъти.
velsi - Почетен майстор
Абе какви са тези глупости?! Ужас! Къде ги намирате тези "майстори"?! Какъв найлон, какъв Депрон, каква рабица?!? Махай всички тези неща и си направи свястна изолация. Но първо изгони всички "майстори" и "съветници". Вариантите са: конструкция, гипскартон, вата или стиропор поне 3-4 см, залепен за стената, дюбелиран, отгоре мрежа за топлоизолации 5х5 мм, не рабица (аз под рабица разбирам метална мрежа с големи кръгли дупки), шпакловане с теразид и накрая гипсова шпакловка. После боя.
И най-добре си направи всичко сам, за да не си патиш пак от майстори.
Profi Stroi - специалист
Леле леле
Какво става та така са те излъгали
Махаш всичко най-вече наилона
Ако правиш гипсокартон отдолу се слага вата
Ако е с изолация се лепи директно
Слага се мрежа,шпаклова се и си прави каквото искаш на нея/латекс,тапети и т.н/
Не мога да кача снимки тук явно фотоапарата ми не е в ред нещо,иначе има снимани точно таква
Ако правиш външна и вътрешна излолация става най-добре но за момента наблегни на вътрешната
Така или иначе още е студено за външна:)
Дано Al дограмата е с термомост. Иначе на този твоя майстор?! му прави рекламация- да маха всичко ( барбар с найлона). После изолация каквато харесаш -има няколко вариянта .Пише из форума.С предимствата и недостатъците.[/quote]
amelid - помощник
За съжаление не мога сама да си направя изолация, единствено с боядисването нямам грижи.
Под рабица разбирам мрежа, но не мисля, че е с много големи дупки.

До колкото ряазбрах, найлонът задължително е аут. А иначе по-точно явно трябва да си задам въпросите:
1. При положение, че ще се слага външна изолация, необходима ли е и вътрешна? (или иначе казано - коя е по-важната?) Има ли друг начин, да речем с облепване на стените, колкото да не излъчват студ, но и да съм спокойна, че няма да мухлясват, когато допра мебел до тях? (както в момента - при долепване на дивана отазд има вода, все пак не мога да държа всичко на педя разстояние, стаята не е толкова голяма)
2. Ако е задължителна вътрешната изолация най-добрия начин с вата и гипсокартон ли е?
* Ако е с гипрокартон, какво да се направи с тръбите и радиатора, които бих искала да останат навън. От стената до радиатора и до тръбите разстоянието не е повече от 5 см. Освен това ръбът на дограмата е на същото ниво, на което и стената, няма ниши.
* Има поставен ламиниран паркет, нужно ли е да се маха, и реже, заради изолацията, или може да се слага върху него?
* Мога ли да закачам секции на гипсокартона, има ли начин да намаля кънтенето?
* Има ли някакъв специален грунд, който трябва да използвам, преди да боядисам с тези бои (акрилни, задържат 75% влагата)? Има ли покритие, с което е добре да мина върху боята?

Благодаря!
EDI - майстор
Това за найлона е направо бисер велик. Слага се парозащита, но не от найлон и не към външната стена. Продава се вата, каширана с алуминиево парозащитно фолио и ватата се монтира с фолиото :-D към вътрешността на стаята :-D. За вътрешна най-добре е вата с алуминиево фолио и гипскартон, или дървена ламперия. Тогава няма да имаш конденз. При наличие на външна изолация, вътрешна не ти трябва. За другите ти въпроси отговор може да се даде само на място или със снимка.
amelid - помощник
ок, ще направя снимки и ще покажа :?

Прикачен файл

_trabi.jpg
Разстоянието между тръбите и стената е по-малко от 3 см. Зад радиатора може би е 4 см.
Към тавана тръбите влизат между корниза.
Ако се поставя изолация, ще има ли място за конструкция? Паркетът трябва ли да се махне или може върху него?
_trabi.jpg (107.61 KиБ) Видяна 17537 пъти

Прикачен файл

_radiator.jpg
Депронът зад радиатора е поставен донакъде, залепен с тиксо, а не захванат с добели и без шпакловка, поради липса на място за работа и машини.
_radiator.jpg (185.72 KиБ) Видяна 17537 пъти

Прикачен файл

_material.jpg
Найлонът под депрона.
Рабицата под шпакловката на места се вижда и се лющи мазилката при допир.
_material.jpg (154.69 KиБ) Видяна 17537 пъти

Прикачен файл

_cepnatini.jpg
Стената "мърда", тъй като депронът не е залепен за стената заради найлона, и е захванат с около 5 дюбела, а и материалът за шпакловката май не е достатъчен.
_cepnatini.jpg (140.84 KиБ) Видяна 17537 пъти

Прикачен файл

_boq_dograma.jpg
Боята е акрилна, 75% влагозадържаща. По тъмните цветове остават следи от допир.
Положен е грунд за да я защити, без да е твърде лъскаво покритието, но не може да се нанесе равномерно.
Алуминиевата дрограма е на едно ниво със стената.
_boq_dograma.jpg (151.51 KиБ) Видяна 17537 пъти
EDI - майстор
Привет.Да ти кажа, положението е по-трагично, отколкото очаквах да видя.От това, което виждам е ясно едно - трябва да се свали всичко, което е сложено от този "майстор", с цел да се махне от стената този найлон, който е сложен там.След това те съветвам да си сложиш вата с гипскартон или дървена ламперия.Радиатора няма да е пречка, тъй като от снимките виждам, че може да се изнесе към вътрешността на стаята без проблеми.Най-добре е външна изолация, но като гледам на височко си, затова направи вътрешна, по горната методика.По принцип първо се правят стените, а след това се реди ламината, но в твоя случай няма как да стане - може да се прореже ламината със зеге или направо да се прави стената върху него.Но план за работа и технология на ремонта може да се състави най-точно, когато си намериш бригада и тя на място проучи това, което искаш и ще ти каже как може и следва да стане.
SHL - специалист
Отдавна не бях виждал подобни "бисери". Emelid,съчуствам ти, да знаеш ! ЕDI е прав че трябва да свалиш найлона. Моят съвет е да сваляш наред, всичко. Иначе много нерви ще хвърлиш. Нито изолацията, нито шпакловката, нито боята е "като хората". Паркета не го режи, само го завии и заскочи с найлон - става и върху него. Радиатора го свали и си сложи и там изолация. Ако можеш снимай стените и от по-далечен план за да ги видим ?!
Пиши, ако ти излезнат и други проблеми с този ремонт.

П.П. А, и ако имаш снимка на тоя майстор я пусни насам да го видим - за всички ни ще е от полза :lol:
Sav4ev - специалист
Какъв найлон, какви 5лева?????
Баси...... Мога да дам мнение само за боите - повечето качествени бои не оставят светли следи в/ху тъмен цвят при допир, освен ако не ти е прашна ръката. Много са качествени Краун, Дюлакс и Левис - английски и белгийски. Обръщам внимание обаче, че тези марки предлагат един и същи цвят в различни видове химия, с различна степен на паропропускливост и степен на механично износване, миене и т.н.т. Качествените акрилни бои правят тъмен цвят от специални бази /с по-малко титаниев диоксид/, и това прави цветовете по изчистени и стабилни при допир. Отгоре се слагат специални защитни покрития, но обикновено само на обществени места където се мие всеки ден. За нова стена /гипскартон или шпакловка напр./ някои производители дори препоръчват да не се слага грунд - Dulux, други пък препоръчват обратното - Levis - така че питаи в магазините на конкретната марка.

Тема "Проблем с изолация, боя и влага. И неговото решение..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: