Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте,

в момента баща ми си прави ремонт на апартамента, днес дойдоха да слагат ламинат едни момчета и ни "отрязаха", защото подът е много крив. Основата е балатум и мислихме да слагаме ламината директно, но ни казаха, че ще се сцепи паркета и ще се отворят фугите. Денивелацията в най-голямата част на пода е около 4 сантиметра. Вариантите са циментова замазка, саморазливна замазка, сух под или дебела подложка на паркета(виждал съм едни 4мм. квадратни профили, мога ли да подложа 2 слоя?). Лошото е, че бързаме и циментова замазка не е вариант, саморазливната не съм запознат и не знам ще поеме ли такава денивелация(например с някаква армираща мрежа?), сухият под ще отнеме много от нивото - над 5см, а тези квадратни подложки за ламинат дали ще поемат 4см. денивелация????
Също така ме стреснаха, че ако сложим саморазливна върху балатума и го запечатаме вътре в пода, ще образува мухъл и ще мирише т.е. ще трябва да изстържеме балатума, а той е над 15 годишен, не знам как е лепен, но не мърда.
Въобще търсих подобна тема, но не открих и ще съм ви много благодарен за съвети, идеи и професионални насоки.
Моля помагайте, а аз ще снимам сега положението как е и решението в крайна сметка, да видим какво ще се получи.
lenko71 - специалист
Такива кривини с подложка не могат да се поемат и изобщо варианта за "изравняване" на основата с подложка поне за мен е меко казано неприемлив. Ако искате да стане както трябва решението е замазка - обикновена или саморазливана, но ще трябва да се изчака да изсъхне
Мда, решението на проблема трябваше да се вземе спешно; обмислихме вариантите и решихме, че риска с подложките не си заслужава. Също така саморазливна или самонивелираща се замазка и материали за сух под не се продават в нито един магазин в града, където се намираме. Остана само вариант със обикновенна замазка. Да ама пясък и цимент да носим - трудно, на 8 етаж сме..... Купихме нещо от сорта на МТ50, производство на Евромикс, съдържа ПП фибри и се бърка с вода, според майстора ще свърши работа за изравняване и бързо съхнене. Ако го направим днес, в края на седмицата ще слагаме паркета, няма да гоним нивелация, а само изравняване на пода и 5мм. подложки, все пак в апартамента живеят двама души и няма голям трафик.
Ето малко снимки на изкъртеният и разлепен балатум(след това е нанесен грунд - Боро Контакт или нещо от сорта).
Изображение
Изображение
Изображение
После ще постна снимки със завършен под, а живот и здраве и с ламината.
parketmilanov - специалист
щом няма да те дразни това че на някои места паркета ще ти потъва с няколко милиметра или пък сантиметра .....давай смело напред ....ще си го ползваш дълги години .....

Тема "Изравняване под за ламиниран паркет, основа балатум" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: