• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
беба - специалист
Здравейте, предстои да ни мажат къщата и смятах да облепя алуминиевата дограма с хартиено тиксо, за да не се цапа. Порових се обаче в нета и разбрах, че махането на тиксато, създава немалки главоболия после, та какво ще ме посъветвяте да направя.
чудя се ако тиксотодо махна веднага, след като измажат дали пак е проблемно.
За входната врата съм в същата ситуация :?
Илиян Илиев™ - майстор
Облепвал съм с хартиено тиксо и не съм имал проблем с махането. Има вероятност при махането да остане част от лепилото на самото тиксо върху дограмата, но се отстранява лесно с топла вода и мек парцал. Освен това не е нужно да го притискаш силно, така че да се залепи перфектно навсякъде, а колкото да се закрепи да не падне.

п.п. Не съм оставял тиксото повече от 3-4 дни. Не знам какъв е ефекта при по-дълъг престой.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На самото тиксо си пише да се махне до трети ден. Най-добре е веднага.
После не е баш проблем, но наистина не си заслужава търкането.
Любо - специалист
няма проблеми .при по дълаг престой и изложено на слънце ще остане лепило но то се чисти .
беба - специалист
А някаква специялна марка тиксо ли да търся или най -обикновено хартиено ще свърши работа?
Deo-x - специалист
Най обикновена хартиена тиксо купи и са евтини-2,50лв за 3см ширина,от по-широките малко по скъпи.Махат се много лесно и бързо безпроблемно!
Bechev - специалист
Любо написа:
няма проблеми .при по дълаг престой и изложено на слънце ще остане лепило но то се чисти .
КАК? Моя проблем върху дървена дограма.
MASTER - специалист
беба написа:
А някаква специялна марка тиксо ли да търся или най -обикновено хартиено ще свърши работа?
От скромния опит, който имам като вносител на самозалепващи ленти мога да твърдя, че е най добре е да търсиш хартиено тиксо за маскиране в зелен цвят. То е най подходящо за целта, тъй като се отлепя по безпроблемно.

За съжаление не съм убеден, че го има в търговската мрежа, тъй като поради малко по високата си цена не е предпочитано от търговците.

А за нормалното хартиено тиксо съвета ми е да се маха непосредствено след боядисването. Ако го оставиш дълго време, най добре помоли да дойдат да го изчистят тези, които твърдят тук че се чисти безпроблемно. :wink:
HD - специалист
За безпроблемното махане на хартиено тиксо при по-дълъг престой питай мене :lol:
Като си пребоядисвах дървената дограма в апартамента бях облепил стъклата с хартиено тиксо, което стоя така няколко месеца.
Майкооооо, после се видях в приключение - с какво ли не пробвах - оказа се най-удачно с ... като не знам как се казва ..., абе една дръжка, на която отпред има ножче (острието е като на макетно ножче) и ти ръгаш срещу тиксото.
Установих също, че по този начин става още по-лесно, ако оставя тиксото да отлежи 1 година върху стъклата - после то от времето явно остарява, самото тиксо се маха лесно, лепилото остава върху стъклото, но е трошливо и пада на прах направо - иначе когато е все още лепкаво е трудничко.
Съвета ми е, вземи си какво да е хартиено тиксо и го махни до 1-2 дни след като замажат - тогава наистина няма проблем с махането на тиксото. А, и както казаха и колегите по-горе, не го залепвай навсякъде, попритисни го тук-там, колкото да залепне, за да е по-лесно после за махане.
Да не говорим, че съм случвал на тиксо, което просто не иска да залепне - тогава пък хептен няма да имаш проблем с махането :-D
klomo - специалист
Има два вида тиксо според силата на лепителния слой.Това със по-слабия лепителен слой се ползва слоести повърхности (латекс,бои....),а другото при не слоести(метални,керамика,прахова боя...).Те се различават по цвят със по-с илното лепило е по жълто.

Щом е лепило би трябвало чрез нагряване с гореш пистолет да се махне лесно като се внимава.
  • 1
  • 2

Тема "С какво да предпазя алуминиева дограма от мазилката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: