Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
l_m_b - помощник
Здравейте!

Поздравления за добрия сайт. Реших да ремонтирам стая в панелно жилище, и тъй като не съм особено вещ ремонтните дейности на този етап търся съвети.

Стаята беше със стари тапети, мокет в лошо състояние и таван, направен с винервайс. Стаята е вътрешна, зад закрит балкон и е много топла, няма влага, няма външни стени, топли се с парно. Крайната цел е да се боядиса с латекс и да се сложи ламинат на пода. Свалих тапетите и махнах винервайса. Две от стените са в добро състояние (имаше и малки остатъци от стара гипсова шпакловка) и върху тях нанесох грунд и след като изсъхна, купих шпакловъчна смес на гипсова основа, с която нанесох слой около 2-3мм. Стана доста прилично. По-късно възнамерявам да я грундирам пак и да боядисвам.

Сега имам няколко проблеми и въпроси. Първо искам да запуша отвора на комина. Може ли да ми дадете съвет как да направя това? Следващия въпрос е свързан с няколко сериозни пукнатини, които ги има на ъгъла, между стената и тавана. Може ли да ги запуша просто с гипс, или е твърде старомодно? Как да шпакловам външния ръб, който е на комина, така че да не се изрони в последствие? Доколкото съм чувал се продават някакви ленти, върху които се шпаклова.

По-нататък – върху едната стена (тази вдясно от комина, вижда се на снимката), останаха следи може би от лепилото за тапети, които с никакво стъргане, миене и търкане не мога да сваля. Може ли да шпакловам направо върху тях?

Ще ми е много приятно да се справя с тези проблеми самичък и се надявам на вашите съвети.

Благодаря предварително, на всички, за помощта.

Прикачен файл

komin.jpg
Това е отворът, който искам да запуша.
komin.jpg (33.51 KиБ) Видяна 5625 пъти
slavi_007 - напреднал
според мен комина можеш да го запушиш както искаш с малко тухли и цимент с пясък а за ръбовете продават ръбохранители купуваш си един такъв и върху него шпакловаш цепнатините може да ги минеш с силикон ако не са много големи или по добре залепи мрежа на цепнатините и шпакловай отгоре
masteradmin - майстор
по добре и аз не бих могъл да го кажа. Подпрепям напълно мнението на колегата.
slavi_007 - напреднал
БЛАГОДАРЯ АДМИНЕ
l_m_b - помощник
Благодаря ви, момчета!

За сега всичко върви добре, макар и малко бавничко, поради липса на достатъчно време. Още не съм изшлайфал готовите две стени дори.

Цепнатините са сериозни, особено едната си е направо дупка. Там със силикон няма да стане май.

Остава обаче и тавана. Там мисля да подходя по същия начин - грунд, гипосва шпакловъчна смес (чудя се, една ръка ще е достатъчна ли?) и отгоре латекс. Внимавам много да не прекаля с дебелината на шпакловката, за да не усъмна с пукнатини някой ден. Ще стане ли по този начин?
slavi_007 - напреднал
ами щом цепнатината е голяма сложи малко шпакловка отгоре мрежа и отгоре пак шпакловай най добре мини 2-3 раце тавана ама на тъничко за да несе нацепи и изчакай няколко дена преди да боядисваш за да може да изсъхне шпакловката хубаво успех и пиши какво е станало

Тема "Ремонт на стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: