• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
sergi - специалист
здравейте

поради некадърност на майстора, във вкопано каменно мазе е положен камък/4-5 см дебелина/ с големи фуги между тях но без да изравни с пясък и цимент.
сложени са директно на земята и е напълнена фуга с цимент и пясък наполовина на дебелината.
смятам да го спра майстора до тук и с ваши съвети да дофугирам с качествено лепило.
на прав път ли съм.....
MASTER - специалист
Няма нищо лошо в цимента и пясъка за фугирането на камъните, ако ти допада цвета.

Смущаващото е, че са наредени направо на земята, би трябвало да разстелете пясък, и върху него да наредите камънака.
sergi - специалист
да така е а пък не ми се ще да ги махам сега.
въпроса е ако ползвам някое качествено лепило/АК 10-20/ да довърша фугата дали ще стане.
някои от камъните се движат в момента
silllveto - Майсторица
Без да съм компетентна си мисля, че каквото и лепило да сложиш във фугите, ако не положен отдолу пясък е възможно да се напукат от мърдането на камъка, ако е останал някой луфт между камъка и земята.
За камък на нас ни препоръчват да направим армирана замазка и тогава предполагам, че е подходящо да се ползват лепила.
А ако сложим плочки, отдолу ще е пясък с пясъчно-циментова фуга. По-практично е, ако се налага да разбиваш. Другото е престараване.
Последна промяна от silllveto на нед юли 19, 2009 2:15 pm, променено общо 1 път.
housedoktor - майстор
Само АК10 ползвам за фугиране,става великолепно
MASTER - специалист
Ако фугите са много широки - трябва да има пясък.

А дали ще е с лепило или цимент, още повече става дума за вътрешно помещение - все е тая.

С лепило е по добре, но разликата няма да е чак такава, каквато на теб ти се иска и очакваш.

Мърдането на камъните се получава от това, че не са легнали с цялата си площ върху основата.

Доброто фугиране, особенно ако е по широка фугата, ще ги стегне донякъде, но проблема ще си остане отворен в времето.
sergi - специалист
значи трябва да махам всичко ...
Deo-x - специалист
Махай камъните,че е смешно направо на земята да се положи камънаци.Иначе труда рано или късно отива на вятъра.1.Трамбоваш добре земята.2.После полагане с найлон или без.3.Готова армировка като леко с подложки да се вдигне от повърхност да има просвет.4.Бетон с дебелина 5см.Вече имаш сигурен под,лепиш камъните и фугираш.
parvev - специалист
какви размери ти е мазето и за какво смяташ да го ползваш,какви размери има камъка
Последна промяна от parvev на нед юли 19, 2009 7:46 pm, променено общо 1 път.
sergi - специалист
parvev написа:
какви размери ти е мазето и за какво смяташ да го ползваш,какви размери има камъка
това е картинката...
ще го правя тип механа
а мазето е около 50 кв.

Прикачен файл

Изображ.008.jpg
Изображ.008.jpg (32.58 KиБ) Видяна 3360 пъти

Прикачен файл

Изображ.010.jpg
Изображ.010.jpg (74.6 KиБ) Видяна 3360 пъти
  • 1
  • 2

Тема "закъснял въпрос" | Включи се в дискусията: