• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
scalpelo - напреднал
Имам нужда от съвет-счупих един прозорец и при подмяната се чудя дали да ползвам маджун или някакъв силикон.Предполагам силикона е по траен,но не знам какъв да ползвам/марка и модел/.Пробвах се с търсачката,но не ми излезе никакъв резултата,затова се извинявам ако дублирам тема или съм сбъркал раздела.
Наслука!
velsi - Почетен майстор
Най-обикновен бял, санитарен силикон (не акрилен) като преди това добре изчистиш остатъците от стария маджун.
UNIOR - модератор
"МастърСил" - универсал, санитарен
EDI - майстор
За монтаж на прозорци си има специален силикон, слагай от него.Издържа на студ, жега, на УВ, вода, гъби и други гадове.Слагай от него, а не санитарен.
Харалампи - специалист
Я и аз да питам, като се счупи пак прозореца, лесно ли се почиства рамката от силикона?
velsi - Почетен майстор
Много по-лесно отколкото маджуна.
do_it_yourself - напреднал
Имам прозрачен силикон за стъкло, реших да го използувам, но е много гъст и трудно излиза от тубата. Трябва ли да го загрея в топла вода преди ползуване?
А да кажа и по темата. Скоро сменихме дограмата на селска къща, сложихме дървена дограма, направена от майстор. Стъклата са залепени за дървените рамки със силикон, даже няма и гвоздейчета. От другата страна (там, където нормално се уплътнява с маджун) няма нищо. Струва ми се недовършено, а и не изглежда добре. Затова реших да доизпипам работата на "майстора" и да сложа маджун. Мога да кажа, е се справих по-скоро добре, Но в естетически план не е задоволително - излиза като двойно обрамчване на стъклото - един път с дървената рамка, и втори път с маджуна, понеже са различни по цвят. Чудя се дали да не продължа другите прозорци с прозрачен силикон, Обаче ми е за първи път да работя със силикон, та не знам, нормално ли е да е толкова гъст. Трябва да натискам дъното на тубата с всички сили, което се отразява на точността и качеството на полагането. Може би е престоял много дълго в магазина?
velsi - Почетен майстор
Има си пистолети за силикон за тази работа. Струва към 3,50 лв. Купи си и пробвай пак. Ако и тогава излиза трудно, хвърли силикона и си купи нов.
masterval - майстор
Купи си нов силикон, за да не си купуваш и нов пистолет.
Но с маджун ако го правиш, остави го да изсъхне и го боядисай - става много по-красиво. И около 50 пъти по евтино. Само дето последно време маджуна прилича на нещо като гъста боза, затова го остави за ден-два да постегне и тогава работи. Докато той съхне, можеш да минеш фалца и с безир.
do_it_yourself - напреднал
Мноооого благодаря за съветите! :yes:
  • 1
  • 2

Тема "Маджун или силикон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: