Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
shotik - майстор
Останали са ми два обущарски ножа /стоманана леко огъната пластина/от един мой вуйчо,но от ползване се затъпиха и не режат така ,както преди.

Искам полезен съвет как и с / на /какво да ги заточа ?
piron45 - майстор
Здрасти колега,
обущарски нож се заточва само едностранно. Независимо с какво ще го заточваш - шмиргел, пила или бруст едната страна не се пипа. Резеца от тази страна да остане в една равнина с тялото на ножа. От другата страна се заточва с ъгъл около 60 градуса.След заточването е добре да се полира режещия ръб върху кожа или гьон. Така ще имаш чудесен инструмент за рязане .
Успех
shotik - майстор
Благодаря за съвета,ще опитам със шкурка /като диск 115 мм/на флекса да заточа от вътрешната страна на извивката и ще загладя на белегия и на гьон/имам към 250 кв.см Х 8 мм/
,но ще е към средата на седмицата и ще пиша какво е станало.
единак - специалист
Дано да не е късно, ама чак сега видях темата. Не заточвай на шмиргел, сакън. Пила също. Тези ножове, подобно на резците и длетата се зарочват наистина едностранно, но на камък. Вземи си камък със среден грит, после мини на по-малък и чак тогава полирай на кожата. Пили, шмиргели и прочие тежкогабаритни мероприятия могат да се допуснат, ако евентуално острието е много подбито, нащърбено и има нужда от оформяне. Доколкото разбрах при теб има нужда само от наостряне.
shotik - майстор
За сега само със диск за флекс /като шкурка е/ съм минал външната страна,тъй като там е скосеното ,отвътрешна страна не съм заточвал/ножовете са извити наляво,като се държи в ръка/. Утре ще ги мина на белегия за бръснач и на гьонен колан/ пак за бръснача е,но не му знам името,за заглаждане,а снимки не мога да правя ,че фотоапарата е на ремонт/ и ще пиша какво е станало.

Тема "как се заточва обущарски нож" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: