• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
bidjo - напреднал
Здравейте. Може ли някой да ме посаветва, как мога да монтирам лавици от ПДЧ, без да се виждат крепежните елементи и въпреки това да е достатъчно стабилна?
velsi - Почетен майстор
А къде трябва да се монтират тази лавици?
masteradmin - майстор
ами да даи размери или чертеж
bidjo - напреднал
Размерите не сам ги измислил още. Идеята е просто една плоскост да стърчи от стената, ништо особенно :) , но да не се виждат разни конзоли и т.н.
velsi - Почетен майстор
Принципно не е невъзможно да стане. Но трябва да уточниш някои неща: дължина и най-вече ширина на плоскостта, материал на стената, очаквано натоварване (какво ще се слага на полицата).
крум - специалист
И мен ме интересува този въпрос. Материалът при мен ще е тик, но принципно нещата предполагам, че ще са едни и същи.

Размерите:
75х11.5х1.8

Натоварвания - сапунерки, шампоани, душ-гелове, четки за зъби и... да не падат при първото побутване.
velsi - Почетен майстор
Много важно е каква е стената за монтаж (материал). Щото ако се монтира само по задната страна на допиране се получват страшни сили на измъкване на крепежните елементи. Круме, каква е стената при тебе?
dobromir.marinov - специалист
Преди време правих такива лавици.
Две плочи ПДЧ 18мм. с размери 25/100 см залепени с полиуретаново лепило, може и с винтове 30мм , така че да се получи сандвич с дебелина 36мм.
Кантирах ги с ПВЦ кант 2мм както са зелепени(някои фирми го правят с/у около 2лв лм)След това пробих два отвора Ф9х200мм в които навих шпилки М10 с дължина 40см(според дебелината на стената)
По тях се пробиват и дупките в стената Ф10 които напълних с лепило,може и с пяна.Поставя се лавицата и от време на време се наглежда защото пяната може да я избута
крум - специалист
При мен е гипсокартон и плочки върху него.
От едната страна не съм го затворил още, така че мога да слагам допълнително укрепване откъм гърба.

Мислех го това със шпилките, но рафтовете са ми едва 1.8-2 см дебели. Не мога да ги слепвам, защото ще са в душкабината - т.е. директно-течаща вода.

Качил съм примерна схема за закрепване със шпилка, заварена за шина, която е хваната на стената от вътрешната страна.

Та въпроса е ако шпилката е ф6, а не ф10, доколко може да се разчита на товароносимостта и.
Друг вариант е с дълги винтове за дърво (ф 8-10 - 10 см) - струва ми се по-добре, защото захващането на винта към дървото ще е по-здраво (резбата им е по-дълбока). И разбира се, от другата страна главата на винта да е заварена за шпилката за по-добро окрепване и разнасяне на тежестта по гипсокартона.

Предполагам, че в цялата тази схема, дупката през гипсокартона ще трябва обилно да се натъпка и оплътни със силикон.

П.С. Сега като гледам схемата, по-добре ще е ако планката отзад и шпилката/винта не образуват Г-образен профил, а Т-образен, т.е. шпилката да е заварена на средата на планката, а не в единия и край.
И разбира се остава отворен въпроса за материалите - ще трябва да се провери дали има неръждавейка винтове за дърво (примерно в Ташев или на Сливница и Раковски).

P.P.S. Както Стефан апострофира, нека някой да не се подведе и да се тръчне да го прави по този чертеж - това е само "драфт" - работна скица, т.е. до изпълнението му явно ще има още изменения.

Прикачен файл

shema_raft.gif
shema_raft.gif (78.14 KиБ) Видяна 7654 пъти
evdoki - специалист
Здарейте,
Нека и аз споделя :)
Правил съм такива лавици от две плоскости МДФ |горен и долен плот|,а между тях дъска 3/3см. Дъската се закрепва за стената с дюбели и винтове. Към вече закрепената дъска се закрепват плотовете с винтове.Към предната видима част на рафта също.Получава се нещо като сандвич. Може би недостатъкът е че рафтовете стават около 6см дебели.По желание използвай други плоскости.
  • 1
  • 2

Тема "монтаж на лавица?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: