Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
mldm - специалист
Преди година правих ремонт на жилището и си поставих ламинат на пода във всички стаи.Но преди няколко дни ми направи впечетление че до вратата на хола като стъпя и скърца и като се вгледах видях че като го натисна и потъва едното парче явно закопчаващата система се е откършила.Какво да направя?И е на такова място кадето се стъпва постоянно.Ламината беше 18лв -8мм не е от евтините в практикер но пода не беше напълно равен и точно там имаше лека гърбица и там леко пружинираше.Какъв е варианта? :?
Takezo Sensey - модератор
Замяна с нова дъска.
parketmilanov - специалист
но за да не ти се счупи клика и на сменената дъска трябва да се подравни основата .нямаш ли равна основа винаги ще го има това пружиниране и проблем с напрежението в сглобките.
mldm - специалист
А има ли вариант само това парче да се смени или наново да се реди? :sad:
parketmilanov - специалист
трябва да се разглобят няколко реда.според зависи къде е парчето .само парче може да се смени единствено на масивен паркет , и то залепен.
pif4o - специалист
Да се включа и аз по темата, понеже се наиграх с един Таркет, мога ли да го разглобя от зад на пред за да сменя една дъска? казвам от зад на пред имаики предвид да почна да го разглабям от страната от която почнах да го редя, щото другия краи на които завърших сега се пада под кухнята и от там да почна да разглабям няма как да стане :) Кои да помисли че ша се сменя дъска че да почна от там да реда да го ева. Поне така като го гледам виждам един единствен вариант.
Разглабянето лесно, обаче после сглабянето... ще тряя пъхам клика под дъската (напълно на опаци на правилата са сглобяване), не е невъзможно но страничната сглобка на дъската ми се опъва. Идва ми идеята да сглобя цял ред дъски и после дружно да ги закопчея на предния ред така избягвам страничната сглобка. някои правил ли го е ? да каже преди да разтурам всичко ?
Сори за вмешателството в темата на колегата ама мисля че и на него ще му е от полза ако и при него чупената дъска се пада в началото на реденето на паркета, така няма да се налага да разглоби целия под за да стигне до нея :)
mldm - специалист
pif4o и при мен дъската за смяна е в началото от където е реден на вторият ред .То ако беше в последните редове лесно щеше да е да се махнат 2 реда.И аз се замислих дали няма вариант да си разглоби от където е започнат.Ако и ма специалисти нека си кажат професионалното мнение.
pif4o - специалист
Ам аз мисля че така може да се излъже както ти писах по горе, пробвах го на "сухо" с дъски които ми са останали и се закопчават. Идеята е след като ги разглобиш а тва е лесно, после сглобяваш всички дъски от един ред да стане една дълга, и може би двама човека я набутвате внимателно под предната и полека лека щраква цялата, инак дъска по дъска страничните сглобки няма как да ги излъжеш, освен ако няма някои трик ама цял ден никои не обажда явно няма трик :) Аз лично след като ми мина яда вече ми мина и мерака да я сменям, ша седи така па колкото изкарат, при мен се откърти парче от повърхносния слои е бати боклука. Аз го китнах малко с кит за дъро и от самолет се не види :) та ще седи така. Но иначе сериозно се замислих да опитам този вариант с обратното редене.
panalov - специалист
pif4o обратно редене не ми се е налагало да правя ,но редене на цяла паркетина по дължината на стаята съм правил и няма никакъв проблем да се реди така .Просто когато се закопчава към клика паркетина трябва да се държи до страничните сглобки щото там се огъва.
pif4o - специалист
panalov написа:
pif4o обратно редене не ми се е налагало да правя ,но редене на цяла паркетина по дължината на стаята съм правил и няма никакъв проблем да се реди така .Просто когато се закопчава към клика паркетина трябва да се държи до страничните сглобки щото там се огъва.
Да, точно тва е идеята като казах че може да има нужда от двама човека понеже се предполага че може да са поне 3 дъски и да се придържат да не се спраскат в сглобката, инак влизат без проблем в клика на обратно.

Тема "Проблем с ламинат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: