• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
митакаа - специалист
Имам 4 греди по 2 метра 100х100мм чамови , но са сурови още и пускат смола. Хак мога да ги изсуша най бързо. От тях ще се прави маса като отгоре ще се фурнироват. Идеята е да не се посучат и нацепят прекалено много леки пукнатини не са проблем . Някакви методи за принудително сушене ,защото така могат да седят и 1 година :-D :-D
crez - майстор
По принципа направи сам в домашни условия не става. Закарваш ги в дърводелски цех в който има сушилня и там ти ги изсушават. Там няма да се напукат, а ако съхнат във времето ще се напукат.
ArturDent - Почти Безобиден
митакаа написа:
....защото така могат да седят и 1 година.
Оооопс..... даже в нашите условия 3 г.
Иначе колегата е прав, ама малко цехове имат сушилни....
velsi - Почетен майстор
Добре де, а как тогава са ги сушили едно време старите майстори дърводелци? Предполагам тогава не е имало цехове със сушилни... :?
митакаа - специалист
Тука в моя регион едва ли ще мога да намеря сушилня,по изгодно ще ми е и лесно да си намеря такива сухи греди от колкото сушилня :) просто тея греди намерих. леки пукнатини не са проблемни стига след това да не се разширяват и да нацепят фурнира
crez - майстор
Сухи греди съхнали на природна влага са винаги напукани и посукват, в сушилните се суши с прегрята пара, затова и не се напукват. Като търсиш ненапукани и прави вземи си слепени, перфектен материал.
ebahti - майстор
ArturDent написа:
митакаа написа:
Не е верно.......аз си направих маса от талпи-стояха нема и година на тавана и изсъхнаха :wink:
Osiris - специалист
ebahti написа:
ArturDent написа:
митакаа написа:
Не е верно.......аз си направих маса от талпи-стояха нема и година на тавана и изсъхнаха :wink:
имал си късмет че не са се изметнали иначе и на стайна температура си съхнат само да са на право и да са натиснати с нещо
konak4iev - специалист
не те съветвам да правиш мебел от греди защото повечето ги бичат от стволове с малък диаметър тоест млади дървета и сърцевината на дървото остава в гредата там е наи голямото напрежение затова при какъвто и вид сушене да приложиш почти винаги ще се усуква и цепи
jameson_2001 - специалист
не те съветвам да правиш мебел от греди защото повечето ги бичат от стволове с малък диаметър тоест млади дървета и сърцевината на дървото остава в гредата там е наи голямото напрежение затова при какъвто и вид сушене да приложиш почти винаги ще се усуква и цепи:
Абсолютно вярно ! :2thumbs:
  • 1
  • 2

Тема "Сушене на дървени греди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: