Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
skrijo - специалист
Здравейте колеги .Хванах сом , как да му препарирам главата :?:
Takezo Sensey - модератор
... написа:
аз го правя по най елементарен начин, с клечки за уши отварям устата, както ме кефи, фиксирам хрилните перки по разперени налагам я като сланина отвсякъде с морска сол и я забравям в кофа след няколко месеца ,изчетквам,лакирам и така вече 6 години не са мръднали,бавен но ефикасен! виж снимка
============
... написа:
Моята не стана добре :(
24 часа в сол, хубаво измиване, 2-3 часа оцет - хубаво измиване, дъъъълго сушене, лак.
Май много я държах в оцета...

Изображение
===========
... написа:
Моята стана супер.

Изображение

хваната лятото, сушена на сянка без никаква сол , лак яхтен
Цветовете се запазиха идеално, очите също.
===========
... написа:
Чистя добре от месото,тегля от каналите на гръбнака,гръбначния мозък или квото има вътре :lol:със спринцовка, след това я кисна в разтвор от вода и сол,сед 3-4 дни я вадя и пак почиствам добре,после я закачам някаде на проветриво и сухо място да съхне,,някой път и по 3-4месеца"след като е исъхнала добре я мия от солта която е избила,пак съхне.Очите си ги правя от плексигласт,оцветявам си ги от вътрешната страна.Лакирам
Изображение

Изображение

П.П. Важното е да сте търпеливи при съхненето.
===========
... написа:
Аз имам много по бърза технология: кисна главата в солен разтвор 48 часа, като преди това добре съм обрал месото. След това подсушавам и напръсквам главата със спрей против насекоми(отвътрешната страна обилно). Пак я подсушавам и я слагам оформена вече във фурната на 60 градуса за около 24 часа ако главата е от 2 кг риба. Ако е по-голяма трябва да стои повече(примерно по 6 часа на кг. отгоре). След това пак я напръсквам с препарат за насекоми и лакирам! Това е! За 3 дни е готова! Тази е около 2 кг. По този бърз начин се запазват очите естествени!
:idea: :idea: :idea:

Изображение

взето от рибарския форум, да ме прощават момчетата :-D
Последна промяна от Takezo Sensey на вт апр 06, 2010 9:19 pm, променено общо 1 път.
skrijo - специалист
Благодаря :) .Значи са ми казали вярно :) .Tемата може да бъде изтрита .
pavkatay - майстор
ама искамеда видим сома преди това-ако може [-o<
Takezo Sensey - модератор
Коригирах си поста с още инфо.
Някои ползват марля, след осоляването, за да не бъде "наплювана" от мухите.

:-D
skrijo - специалист
Сома тежи 8 килограма уловен на тлистер дълъг е 105 см .Много е голяма снимката и не можах да я кача .
pavkatay - майстор
skrijo написа:
Сома тежи 8 килограма .... .Много е голяма снимката и не можах да я кача .
:lachtot: браво, ей това е истински риболовец- знаете на един дето му вързали ръцете , ама той разперил длани и казал ей такова око имаше рибата дето я улових :-D
skrijo - специалист
pavkatay написа:
skrijo написа:
Сома тежи 8 килограма .... .Много е голяма снимката и не можах да я кача .
:lachtot: браво, ей това е истински риболовец- знаете на един дето му вързали ръцете , ама той разперил длани и казал ей такова око имаше рибата дето я улових :-D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vyrhara - специалист
Изображение

- Да бях художник - да те нарисувам; да бях поет - да те опиша; да бях скулптор - да те извая; ами аз като съм прост тенекеджия...

Тема "Препариране на глава на риба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: