... написа:аз го правя по най елементарен начин, с клечки за уши отварям устата, както ме кефи, фиксирам хрилните перки по разперени налагам я като сланина отвсякъде с морска сол и я забравям в кофа след няколко месеца ,изчетквам,лакирам и така вече 6 години не са мръднали,бавен но ефикасен! виж снимка============
... написа:Моята не стана добре===========
24 часа в сол, хубаво измиване, 2-3 часа оцет - хубаво измиване, дъъъълго сушене, лак.
Май много я държах в оцета...
... написа:Моята стана супер.===========
хваната лятото, сушена на сянка без никаква сол , лак яхтен
Цветовете се запазиха идеално, очите също.
... написа:Чистя добре от месото,тегля от каналите на гръбнака,гръбначния мозък или квото има вътре===========със спринцовка, след това я кисна в разтвор от вода и сол,сед 3-4 дни я вадя и пак почиствам добре,после я закачам някаде на проветриво и сухо място да съхне,,някой път и по 3-4месеца"след като е исъхнала добре я мия от солта която е избила,пак съхне.Очите си ги правя от плексигласт,оцветявам си ги от вътрешната страна.Лакирам
![]()
П.П. Важното е да сте търпеливи при съхненето.
... написа:Аз имам много по бърза технология: кисна главата в солен разтвор 48 часа, като преди това добре съм обрал месото. След това подсушавам и напръсквам главата със спрей против насекоми(отвътрешната страна обилно). Пак я подсушавам и я слагам оформена вече във фурната на 60 градуса за около 24 часа ако главата е от 2 кг риба. Ако е по-голяма трябва да стои повече(примерно по 6 часа на кг. отгоре). След това пак я напръсквам с препарат за насекоми и лакирам! Това е! За 3 дни е готова! Тази е около 2 кг. По този бърз начин се запазват очите естествени!
![]()
![]()
![]()
взето от рибарския форум, да ме прощават момчетата