Колеги помагайте пак .Така и така съм подхванал терасата и кухнята,реших да бутна и трапезарията.Ситуацията е следната.В кооперация на 3 етажа съм .Аз съм на последен етаж.Между кухнята и трапезарията има врата която реших да махна и да съборя стената донякъде ,защото не мога цялата .Има три комина един от които е моя.Още се чудя да ли да го съборя и него.Вратата започва от вертикалния трегер на стената от към терасата.Обаче,тези некадърници, които са строили сградата са изляли някакъв бетон над вратата който стига на височина чак до плочата,даже и са пълнили с хартия от циментови торби.Така че ако се гледа отсреща има едно Г образно парче бетон.(трегера и тоя над вратата).А нататък от вратата между комините и нея е преградна стена от тухли единички ,които са догоре до плочата.Точно тази стена искам да съборя до горе и бетона над вратата за да направя арка.Въпроса ми е следния .Дали ще се наруши стабилността на плочата.Да не вземе да падне.А този бетон над вратата е само кремъци от баластра без никаква арматура и се рони .Как да процедирам.Трябва ли след като съборя да укрепям допълнително.Имам снимки които за съжаление пак не искат да се качат.
Първо покажи снимки. Описано с думи не може да се каже точно.
Второ външни стени и вътрешни тухлени стени 25 см не трябва да се пипат при стари сгради. Старите сгради строени до 77 година са разчетени за земетръс до 7 степен, а новите до 9-та. При старите сгради стените от единични тухли играят ролята на шайби и укрепват колоните. Бутане може да стане само след разрешение от инженер конструктор. Подпрозоречните зидове при балконски врати могат да се махат.
Трето комините не се пипат-те са общи части и нямаш право да ги буташ!