Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ugeen - напреднал
Колеги помагайте пак .Така и така съм подхванал терасата и кухнята,реших да бутна и трапезарията.Ситуацията е следната.В кооперация на 3 етажа съм .Аз съм на последен етаж.Между кухнята и трапезарията има врата която реших да махна и да съборя стената донякъде ,защото не мога цялата .Има три комина един от които е моя.Още се чудя да ли да го съборя и него.Вратата започва от вертикалния трегер на стената от към терасата.Обаче,тези некадърници, които са строили сградата са изляли някакъв бетон над вратата който стига на височина чак до плочата,даже и са пълнили с хартия от циментови торби.Така че ако се гледа отсреща има едно Г образно парче бетон.(трегера и тоя над вратата).А нататък от вратата между комините и нея е преградна стена от тухли единички ,които са догоре до плочата.Точно тази стена искам да съборя до горе и бетона над вратата за да направя арка.Въпроса ми е следния .Дали ще се наруши стабилността на плочата.Да не вземе да падне.А този бетон над вратата е само кремъци от баластра без никаква арматура и се рони .Как да процедирам.Трябва ли след като съборя да укрепям допълнително.Имам снимки които за съжаление пак не искат да се качат.
PCL82 - майстор
Първо покажи снимки. Описано с думи не може да се каже точно.

Второ външни стени и вътрешни тухлени стени 25 см не трябва да се пипат при стари сгради. Старите сгради строени до 77 година са разчетени за земетръс до 7 степен, а новите до 9-та. При старите сгради стените от единични тухли играят ролята на шайби и укрепват колоните. Бутане може да стане само след разрешение от инженер конструктор. Подпрозоречните зидове при балконски врати могат да се махат.

Трето комините не се пипат-те са общи части и нямаш право да ги буташ!
ugeen - напреднал
Разбирам че трябва снимки,ни не мога да ги кача.Сградата е строена 1978г.Стената която искам да съборя е дебела колкото тясната страна на тухла единица.Комините са три един до друг .Единият е моя .Точно него мисля да пипам.Той е краен и ме устройва.Няма да ми помогне много,но все пак ще отпусне още около 30см.Дядото каза че плочата е армирана здраво и е 25см дебела.Така като гледам липсата на такава стена от порядъка на метър(изключвам вратата която има) не ми се вярва да навреди сериозно на здравината ,но все пак искам да чуя мнения на специалисти за да взема правилно решение.

Тема "Събаряне на стена -Необходимо ли е укрепяне?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: