Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
milanovs - специалист
Понеже права фуражомелка ме интересува,в коя посока да се върти вала,за да не се развива гаиката.Гаиката е обикновена дясна резба.Би трябвало вала да се върти на ляво.Но все пак някое и друго мнение няма да да е излишно.Щото мисла да завара ножове,и посоката лесно ще я смена но ще трябва да режа ножовете и да ги обръштам.Благодаря :?
NeoBoss - специалист
ми на мотора 200купи 2т всичко му е с дясна резба дори и на вала ,посоката на въртене също е по чесовниковата стрелка и няма проблеми с одвиване , стягаш здраво и тва е :) малко резбата само е по ситна
pavkatay - майстор
NeoBoss написа:
1.ми на мотора 200купи 2т всичко му е с дясна резба дори и на вала ,2.посоката на въртене също е по чесовниковата стрелка и няма проблеми с одвиване , стягаш здраво и тва е :) малко резбата само е по ситна
Това второто звучи несериозно и опасно- все едно голям и мощен ъглошлайф с лява резба.
Първото не го разбирам :?
NeoBoss - специалист
говоря за мотор ендуро , ъглошлайф също съм виждал (голям не от тези малките) с резба същата като на въртенето и ако не го натегнеш яко се отвиваше и задираше диска в бронята .

Вярно е че мотора върви максимум на 10 хил оборота ...

ахха сега си видях грешката 200купи трябва да значи 200кубика 2т е двутактов.

незнам неговите ножове на какви обороти ще са подложени , просто казвам нещо което ми е минало през ръцете как е че човека да си има база за сравнение
parvev - специалист
Мотора трябва да се върти на ляво гледан от страната където е гайката.
Илиян Илиев™ - майстор
Дам. :roll: Обикновено се замозатяга, ако посоката на въртене е обратна на посоката на затягане с гайката.

Та демек, ако гайката усети някакво съпротивление или пък това което е между гайката и оста все едно ги въртиш към затягане.

Опитай се да си представиш неподвижна гайка с дясна резба и въртящ се обратно на часовника вал. Същото е като неподвижен вал и въртяща се по часовника гайка.

п.п. Това със саморазхлабващия се ъглошлайф ми звучи някак си неестествено. :?
milanovs - специалист
Колеги Маистори благодаря на всичи,мисла че разбрах.Като гледам гаиката, вала да се върти обратно на часовниковата стрелка,наляво .Сега в неделя ще го довършвам,па като стане ще черпа по Бира :wink: :sauf:
шоп - майстор
Ляво-дясно...сено-слама. Колега и аз се объркаюх от мненията тук. Вземи един флекс и гледай от него: посока на въртене и вид на резбата.

Колегата който спомена ситна резба има право.

Тема "В коя посока да се върти вала?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: