Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте на всички,
Във времето на летните ремонти реших и аз да пипна това-онова...
Искам да монтирам един пароуловител на терасата... Жената горви там.
Проблема е, че терасата е изцяло остъклена с дървена дограма и трябва да пробия едно от стъклата за да изведа тръбата на пароуловителя навън. Стъклото е заковано с пирончета и силиконирано. Идеята ми е да направя 10 сантиметров отвор за тръбата на място, без да го демонтирам...
Някой има ли идея как мога да го направя?
MASTER - специалист
Има два варианта:

първи - сваляш стъклото, носиш го на стъклар с пергел, и ти го реже.
Ако се счупи няма да ти поеме гаранция,защото стъклото е старо, UV лъчите му променят в някаква степен структурата и шанса да не следва ряза е реален

втори - взимаш си размери на стъклото, отиваш при стъклар и си поръчваш по размера стъкло с дупка.

Разбира се, има вариант да се изреже и на място нещо като кръгъл отвор само с елмаз, но и да ти обясня как евентуално става, шанса да сполучиш е минимален, а шанса да стане сакатлък свързан с различни телесни повреди е голям и затова ще се въздържа. Така или иначе след опита, дори и да няма здравословни бедствия най вероятно ще отидеш на упоменатия от мен вариант втори.
tarlyo - специалист
MASTER написа:
Има два варианта:
втори - взимаш си размери на стъклото, отиваш при стъклар и си поръчваш по размера стъкло с дупка.
Цена на дупка е около 5 лв и стъклото 8-10 лв/м2 или по-малко за 3 мм- рово.
velsi - Почетен майстор
Аз ще ти обясня как се прави, понеже форума е "направи си сам" и това всъщност е смисъла. Ти ще се прецениш заслужава ли си риска и дали можеш да го направиш. Още повече след като стъклото е старо шанса ти за неуспех се увеличава.
Правиш си шаблон от някакъв подходящ материал: дебел картон, шперплат... Внимателно очертаваш с елмаза по шаблона окръжността, която искаш. После във вътрешността на очертания кръг нарязваш нагъсто успоредни линии, примерно през сантиметър разстояние една от друга. Същото правиш още веднъж, перпендикулярно на първите линии. Трябва да получиш нещо като мрежа от квадратчета вътре в кръга. Много внимаваш линиите ти да не излизат извън окръжността. С почукване вътре в кръга се опитваш да счупиш стъклото. Трудното е да избиеш първото парче стъкло. Получиш ли веднъж някакъв отвор вече е по-лесно. С клещи внимателно отчупваш останалите парчета стъкло и дооформяш отвора. Съветвам те да потренираш предварително на парче стъкло и след като успееш, чак тогава да пробваш върху оригиналното. Желая ти успех и внимавай да не се изпонарежеш!
MASTER - специалист
Да му беше казал поне и от коя страна на стъклото да чука, за да го разпука.
mitko414 - специалист
Според мен не възможно да се изреже без да се свали стъклото.
MASTER много правилно намекна, че трябва да се почуква от обратната страна, т.е. ОТВЪН. Дали има отваряемо съседно стъкло?
А пък свалиш ли го, по-добре си вземи ново, него ще го нарезеш много по-лесно. Всъщност може да ползваш старото за треноровка :) .

Пиши за резултата, за да се види кой от съветващи те е бил прав.
velsi - Почетен майстор
MASTER написа:
Да му беше казал поне и от коя страна на стъклото да чука, за да го разпука.
Предполага се, че който пита за такава специфична дейност е наясно как се реже стъкло по принцип и, че разполага с необходимите инструменти.
Колкото до това дали може да се изреже на място - да, може. Правил съм го. Не казвам, че е по-лесно, но може.
karamundi - специалист
само че колегите пропускат да кажат че преди да режеш потапяш елмаза в навта или газ за горене или ако елмаза ти е с пълнител го пълниш
tarlyo - специалист
Също и да направи вътрешен 2- ри защитен кръг - по-бесопасно да не счупи стъклото.
parvev - специалист
без да го демонтираш ще се счупи

Тема "Изрязване на отвор в стъкло?..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: