Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
megafon - помощник
Здравейте приятели съфорумци,дойде вримето на гроздето и реших да попитам за това чудо наречино "гроздомелачка" .Гледах едни на пазара ама по 100 кинта :cry: , и изкам да ви питам някой правил ли си е нещо подобно.Не ми идва идея от какво да бъдат зъбчатите валове.Помагайте ,че и тая година ще трябва да го мачкам с ръце :lol:
http://www.allforwinery.hit.bg/ Нищо такова
mim - специалист
едно време го мачкахме с крака (нищо мръсно) с добре измити гумени ботуши, чудесно забавление за деца
и после в центрофуга - имаше такива, които си бяха за дрехи, но отделно от пералнята, ползваше се само за грозде, изстисква перфектно, сухото се изхвърля или отива за тор
до 1 тон грозде, колко му е да го прекарате по тоя начин
центрофуга такава обаче не знам как ще намерите, но вероятно има някакви
8180 - майстор
Един приятел го "джурка" с бъркалка за теракол и по-яка дрелка (всъщност взима от мен перфоратора), но май повече от 100-200кг на година не слага.
vidrata - специален-специалист
А бе вие приятели нямате ли?
Аз поне така правя вземам, ползвам и връщам, когато не си струва да си го купя ест.
Стефан - майстор
Аз съм си правил сам гроздомелачка преди 28 г., и все още си работи. Не мога да пусна снимки, защото съм я подарил на брат ми. Но ще дам описание.

Валовете са от обелващ апарат на царевичен комбайн. Все още може да се намери в пунктове за метални отпадъци. Представляват метални валове, върху които са поставени назъбени гумени шайби. Външния диаметър на гумените шайби беше около 90 мм/по спомени/. Двата вала се поставят успоредно, на лагери/може и на бронзови втулки/, върху заварена рамка от винкел. В единия им край съм поставил двойка зъбни колела от зърнокомбайн с подходящо зацепване. На единия вал съм поставил дръжка за въртене. При въртенето на единия вал, другия се върти в обратна посока, и захапват всичко, което е отгоре. Даже и пръсти от ръка :lol: Замисъла ми беше да го направя с редуктор и ел. двигател, но така и не ми стигна времето преди години.
Отгоре съм закрепил кош от алуминиева ламарина с форма на пресечена пирамида, обърната с голямото сечение отгоре. Размерите всеки си ги решава сам.

Работи се изключително лесно, и не остава нито едно зърно, което да не е смачкано. След това се отделя сока от чепките, люспите и зърната, и се поставя само сока в дървени бурета. Изобщо, правенето на качествено вино си е цяла технология със своите специфични изисквания.

Това е от мен за сега.
peshev-ko - специалист
Носиш на стругар парче PVC тръба ф80/дължина каквато ти е нужна/и парче твърдо дърво.Стругова ти дървото да влезе плътно в тръбата.Напъхваш го и след това разпробиваш/глухи отвори/ спираловидно колкото реда искаш.В тези отвори ковеш гвоздеи и им режеш главите!Хубаво е да имаш готова останалата част от машината,за да паснеш спиралата по гребените през които ще минават гвоздеите/да мачкат гроздето/.Този вид машини вършат същата работа,като тези с валовете.Само дето се прави много по-лесно и евтино...
megafon - помощник
Намерих в общото мазе на блока една стара пералня от онези които вътре са с перка ,та на същата тази пералня отгоре има един блок с два вала за изтискване на дрехите и мисля ,че може нещо да излезе от това. :?
Колкото до перката за теракол ,така миналата година батисахме към 300кг грозде .Като го джурнеш с перката и става точно като боза и всъщност няма сок иначе е хем лесно хем бързо :lol:
mitko414 - специалист
Аз си мачкам гроздето в гумени ботуши в една голяма тава. Производителност: 150 - 200 кг на час. За по-малки количества е добро решение.
krasiorocknroll - специалист
Повечето продукти в този сайт са за мачкане на гроздето.
Аз използвам решето за да отделя зърната от чепките /ако не се отделят киселинноста на виното се повишава!/ и след това го мачкам с ръчна машина.Става въпрос обаче за количество около 500кг.За по-големи количества процедурите е по-добре да са механизирани. :?
Neno Er - специалист
mitko414 написа:
Аз си мачкам гроздето в гумени ботуши в една голяма тава. Производителност: 150 - 200 кг на час. За по-малки количества е добро решение.
Може и без ботуши, с отдавна не мити крака и неизрязани нокти.
Та по въпроса.
При мачкането целта е да се напукат зърната, а после ферментацията си върши работта. Не трябва да се мачкат чепките и семките, за да не се отделя прекалено много танин във виното.
Вземат се два ЗДРАВИ полиетиленови чувала, слагат се един в друг,
във вътрешния се слага известно количество грозде ( определя се опитно ), поставят се чувалите на земята и се мачка с крака. Трябва да се внимава да не изтиче сок от "устата" на чувалите. И така до края.
Не е ли малко късно да се обсъжда тази тема.
Аз моето го започнах вече.

Тема "Гроздомелачка как ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: