Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ugeen - напреднал
Колеги,в момента си правя черна кухня на терасата и по идея от предаването Мисия моят дом реших да сътворя един шкаф за фурната и плота от UD ,CD профили и гипсфазер,по съображения, които няма да коментирам сега.Ето какво се получи в крайна сметка(Снимките).Въпросът ми е с каква боя да боядисам гипсфазера,защото ми казаха ,че ако е латекс ше попие мазнотия ,ако пръсне от някоя тава или тиган.Мислех да боядисам с Боролекс за влажни помещения ,но видях някакъв форум ,където се обсъждаше премахване на мазни петна от водоустойчив латекс и това ме притесни.Давайте идеи.

Прикачен файл

6kaf1.jpg
6kaf1.jpg (75.89 KиБ) Видяна 3778 пъти

Прикачен файл

6kaf2.jpg
6kaf2.jpg (59.26 KиБ) Видяна 3778 пъти
toni_g79 - специалист
По принцип стените в кухнята около мивката и печката се боядисват с лъскава боя.Нещо от сорта GLOSS или semigloss(малко по-малко лъскава),на водна основа.ако пръсне може да се забърше.
bullet - специалист
Малко офф, нямаш ли снимки от процеса на работа, че ми хареса идеята.
ugeen - напреднал
За съжаление имам но не е самия процес а една две снимки на по- ранен стадий.Довечера ще потърся на личния си компютър.Сега ме е яд,че нито един от ремонтите си не съм документирал.По принцип скелета на шкафа съм го хванал и към стените и към плочата ,а в същото време е стъпал и върху самата тераса.Там където стъпва фурната има 6 вертикални подпори от CD профили които стъпват в UD-та закрепени за плочата с 8мм пирон дюбели,а отгоре върху тях стъпва скара пак от CD-та за да се захване гипсфазера..Горе където са плочките и там където стъпва фурната са по два пласта гипсфазер x10мм.Първият е хванат за скарата на конструкцията,а вторият пласт е лепен на гребен и е хванат за първия с видии.Гипсфазера не е като картона .Видиите хващат в него здраво.За предпочитане е да са по дебели,защото тънките може и да превъртят понякога.След това лепиш плочки. Хубаво е да е гранитогрес че е здрав.Предварително може да си наковеш с пирончета пластмасовите лайсни за контурите на плочките към гипсфазера и да се водиш по тях.Става много здраво.После предните панели се хващат за скелета с рапидни винтове като гипскартона и за да не се виждат декорираш с алуминиеви лайсни отгоре.Аз съм 97кг и се катеря отгоре върху плота и влизам където трябва да е фурната,няма мърдане.Хубавото е че няма дървения ,а и гипсфазера е негорим материал.В книжката на фурната и плота пише шкафа да издържа до около 100 градуса.Отзад където е фурната има отвори за отдушници и за кабелите.Направих ги с боркорона на страничните панели и в тях пъхнах басрефлектори за тонколони за да ги оформя.Има ги по магазините за радиочасти.
ieiei - специалист
За да се почиства(вероятно с агресивни препарати) след каквато и да е
боя сигурно ще трябва някакъв "сериозен" лак.
toni_g79 - специалист
ieiei написа:
За да се почиства(вероятно с агресивни препарати) след каквато и да е
боя сигурно ще трябва някакъв "сериозен" лак.
нали за това е лъскавата боя на ВОДНА основа!Лака е излишен!!!! Няма да има проблеми с почистването,ГАРАНТИРАМ!!!!
ugeen - напреднал
Може ли да препоръчаш ,някоя конкретна марка ширпотребска боя която става за тази работа и я има навсякъде.
ugeen - напреднал
Ето това открих на по ранен стадий.Не се вижда много ,но все пак ще добиеш представа.

Прикачен файл

6kaf.jpg
6kaf.jpg (47.35 KиБ) Видяна 3595 пъти
bullet - специалист
Благодаря колега, описанието ти беше чудесно :2thumbs:

Тема "С какво да боядисам самоделен шкаф за фурна за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: