• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
andonis - напреднал
Колеги ,имам следния проблем.Правя си битова ракиджииница.Всичко останало съм го намислил,но не ми идва идея как да направя оджак за казана,които хем да е красив/като барбекю/хем да върши и основната си деиност,т.е. да загрява казана.Функциите му трябва да покриват...загряване на казан,място за правене на мезелък за варене на ракия/пържолки,сланинка и др благинки/и да има старинен вид.Помещението е приблизително 20 м2.останалото ще бъде миндери,голяма маса,битови прибори и др.Почвам да го правя след 2 дни като ще снимам всяка стъпка и ще я пускам във форума.Надявам се на вашата помощ със идеи и снимки за да реша този проблем.
tzetzo160 - специалист
Като водещ параметър, предполагам ще вземеш размерите на казана - ширина, височина, също така трябва да предвидиш как ще разположиш лулата и самата серпентина, така че да не изглежда "временно направено", предвиди и кранче в близост до инсталацията, за да захранваш серпентината, без да разпъваш маркучи от двора, а също така и каналче за оттичане! За начина от рисунките трябва казана сравнително плътно да приляга по обръча на скарата, за да не се отвежда топлината нагоре, а да остава в огнището, където димоотвеждането става през задния комин.При правене на мръвки жар можеш да направиш на горното ниво, където лежи казана. Задължително се презастраховай откъм здравина и сигурност на конструкцията, за да предотвратиш евентуално разливане на казана! Това успях да измисля за сега и не знам дали е добро решение.:)

Прикачен файл

11.jpg
11.jpg (70.92 KиБ) Видяна 10561 пъти
GEORGI5959 - специалист
Добър казан за ракия и печене на пържоли на един огън трудно се постига по простата причина, че на казана му трябва самостоятелно огнище за правилно регулиране на огъня, което е основно за получаване на хубава ракия. Постига се с плътна вратичка и възможност за регулиране притока на въздух и/или клапа на комина. По закона на Мърфи, точно когато трябва да се "затвори" огъня, ще е пък време за печене на пържолите. Трябва да се помисли за нещо в съседство. За това дай повече информация: наличен комин или нов,къде желаеш да е казана в ъгъла или на някоя от стените, какъв и колко литров е казана, ако има клапан за изпускане на материала на къде ще става това, колко е дълга лулата, от коя страна ще е поставен охладителя, евентуално от другата да е барбекюто, с какви тухли ще зидаш или казана ти ще е открит на пиростия. Има и други важни въпроси при положение, че помещението ще ползуваш и като битова стая или механа както искаш. Най-добре дай и малко снимки на помещението пък тогава ще даваме идеи и съвети.
andonis - напреднал
tzetzo160 написа:
Като водещ параметър, предполагам ще вземеш размерите на казана - ширина, височина, също така трябва да предвидиш как ще разположиш лулата и самата серпентина, така че да не изглежда "временно направено", предвиди и кранче в близост до инсталацията, за да захранваш серпентината, без да разпъваш маркучи от двора, а също така и каналче за оттичане! За начина от рисунките трябва казана сравнително плътно да приляга по обръча на скарата, за да не се отвежда топлината нагоре, а да остава в огнището, където димоотвеждането става през задния комин.При правене на мръвки жар можеш да направиш на горното ниво, където лежи казана. Задължително се презастраховай откъм здравина и сигурност на конструкцията, за да предотвратиш евентуално разливане на казана! Това успях да измисля за сега и не знам дали е добро решение.:)

това е много добра идея,браво,само че трябва казана да се свали по=ниско защото трудно ще се пълни и изпразва/все пак е 120 литра....
andonis - напреднал
GEORGI5959 написа:
Добър казан за ракия и печене на пържоли на един огън трудно се постига по простата причина, че на казана му трябва самостоятелно огнище за правилно регулиране на огъня, което е основно за получаване на хубава ракия. Постига се с плътна вратичка и възможност за регулиране притока на въздух и/или клапа на комина. По закона на Мърфи, точно когато трябва да се "затвори" огъня, ще е пък време за печене на пържолите. Трябва да се помисли за нещо в съседство. За това дай повече информация: наличен комин или нов,къде желаеш да е казана в ъгъла или на някоя от стените, какъв и колко литров е казана, ако има клапан за изпускане на материала на къде ще става това, колко е дълга лулата, от коя страна ще е поставен охладителя, евентуално от другата да е барбекюто, с какви тухли ще зидаш или казана ти ще е открит на пиростия. Има и други важни въпроси при положение, че помещението ще ползуваш и като битова стая или механа както искаш. Най-добре дай и малко
снимки на помещението пък тогава ще даваме идеи и съвети.
има и резервен вариант,барбекюто ми е на 2 метра от помещението....
tzetzo160 - специалист
Жарта за мръвките, можеш и да я разположиш малко в страни от казана и да я взимаш от неговия огън! Предполагам, че все пак ще вариш ракията с дърва и огъня ще ти е чист а не като мен... :-D

Прикачен файл

DSC00426.JPG
DSC00426.JPG (112.57 KиБ) Видяна 10510 пъти
andonis - напреднал
помогни ми боже да не направя такваз лудория в къщи :-D :-D :-D :-D :-D :-D
MamaMy - майстор
Направи си барбекюто от джанта. Препоръчвам от Зил щото от коли са все малки, пък 35 цоловите от джипките са много скъпи. Като опреш до пържолите, вадиш жарава от огъня и се почва. То баш тогава ще е протекло и огъня трябва да се намали та ще си 6.
kam34 - специалист
Ракията сварена на автомобилни гуми е много хубава, ама нещо множко си сложил :lol: аз си ги режа на дребни парчета и газ в огъня докато пропищят комшиите :lol: Първия път беше като при теб, след това си изидах огнище с комин 3 метра и навес - няма миризми и сажди поне при мене :lol: :lol: купил съм си квота за вредни емисии и нямам проблеми :lol:

:partyman: Нназдраве
tzetzo160 - специалист
Не са гуми, но ефекта е същия :) такъв пламък се наблюдава при загряването на казана, а също така и като почне да тече паток! За жалост баба и дядо бяха изпълнили двора със всевъзможни боклуци, повечето не ставащи за абсолютно нищо (счупени) - поради простата причина, че не изхвърлят нищо! Така последните 2 години под казана са изгорени такива боклуци, които просто няма вече откъде да се вземат. Единствения начин бабето да не получи инфаркт, като види изчезнало, някое парче съсухрен балатум от двора без да му хване следите е да отиде под казана. Иначе казано - пепелта не говори! :) :) :)
  • 1
  • 2

Тема "оджак за казан за ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: