• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ribnikolaevi - майстор
Как бих мотъл да изрежа парче от ПВЦ тръба, ф150, така че да стане с гладки краища и среза да стане точно напречно на оста?
Касае се за малко парче - 2 см.
Като вариант си мисля за внимателно очертаване и леко с ножовката, но не съм 100% сигурен за резултата ...
unclebim - специалист
Пробвай с трион за профили, би трябвало да може да я хване, моят е до 170мм височина.

Прикачен файл

_________________48f84beb61b22.jpg
_________________48f84beb61b22.jpg (5.37 KиБ) Видяна 7498 пъти
Lumin - специалист
Вземи достатъчно голям лист хартия, например вестник, лист от списание, по-дълъг от 47 см, огъни го около тръбата като припокриеш началото и края.Залепи с тиксо двата края и ще имаш перфектна линия строго перпендикулярна на оста по която да режеш внимателно с ножовката. След това можеш да загладиш среза със шкурка.
ribnikolaevi - майстор
Lumin написа:
Вземи достатъчно голям лист хартия, например вестник, лист от списание, по-дълъг от 47 см, огъни го около тръбата като припокриеш началото и края.Залепи с тиксо двата края и ще имаш перфектна линия строго перпендикулярна на оста по която да режеш внимателно с ножовката. След това можеш да загладиш среза със шкурка.
Това предполага единият край да е добре отрязан. Проблемът е с дължината на тръбата - трябва да имам 2 см добре отрязано парче.
navi74 - напреднал
ми отрежи 2 парчета, 1то го изхвърли и ползвай 2то
rockwall - майстор
Пояснение за хубавата, идея дадена горе

лист А4 = идеално прав ъгъл (ако е малък - настави 2 бр)

1. увиваш около тръбата, така че двата ръба, които се срещат да са успоредни и страничните да съвпадат точно
2. ако искаш го залепяш и ползваш като шаблон - плъзгаш го нагоре надолу по тръбата и си правиш отбелязването както искаш - така всички линии ще са успоредни и едновременно с това равнината на описаните окръжности ще е перпендикулярна на дължината на тръбатаможеш да я нарежеш и на 2 мм

Изображение
ribnikolaevi - майстор
А самото рязане, с ножовка и внимателно ли?
Малко ме притеснява това внимателно, макар че не е невъзможно. Друго, което мога да направя е да отрежа 2-3 милиметра повече и после да го изшкуря излишното.
Това което искаш, най-добре става на универсален струг - един стругар и за минута е готово. Но заготовката да не бъде много дълга.
maistor-sm - специалист
Малко е трудно на струг понеже тръбата неможе да се стегне хубаво в универсала.Просто тръбата се нагъва при стягането и неможе да се центрова.Не е невъзможно ,но изисква повече време.
rockwall - майстор
рязането можеш да направиш и с ъглошлайф - диск за неметал
режеш с милиметър по-дълго и после изшлайфваш пак с шлайфа (или ако имаш нерви - на ръка)

точно може да стане и на циркуляр с диамантина, който е с падащ диск

слагаш тръбата хоризонтално и само спускаш диска
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Рязане на ПВЦ тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: