Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Mike - специалист
Честита Нова Година.
Можете ли, да ми препоръчате лепило за лепене на шкурка за лентов шлайф. Става въпрос за лентов шлайф, а не каиш за гриндер. Освен това говоря за достъпно лепило. т.е. лепило което може да се намери и закупи на дребно от магазин. Защото от намеренето и прочетеното досега препоръките са за лепило използвано за лепене на транспортните ленти в рудници и централи.
Моля, да се въздържате с коментари от вида: Абе к'во си губиш времето шкурките струват два лева!
ralev - специалист
На времето на голям лентов шлаиф за шкурене на врати и плотове, лепяха шкурката с хелметекс. Шкурката бе на текстилна основа и с дължина 4-5 метра.
valmet - специалист
А сега лепилото се казва "Хелмевект".Виждал съм го в различни разфасовки.На етикета пише че лепи хартия,кожа,дърво и т.н.
MamaMy - майстор
Има такова и на Хенкел. Съхне по-бързо и е по-добро. Казва се Момент. Има и едно евтино българско от същия тип. Марката е Селект.
velsi - Почетен майстор
Има и "Прома", което според мене си е точно едновремешния Хелметекс. Обаче гледайте да е произведено в Мадан, защото бях купил някакво друго, със същото име, но не лепеше и така го изхвърлих.
lov - майстор
Не искам да ти дам точна препоръка но тъщата преди години точно с това се занимаваше лепене на шкурки за лентови шлайфове на почти половин българия. Ама вече е пенсионерка а и фабриката отдавна хлопна кепенците. Та лепилото което ползваха бога ми не помня марката но беше немско. Много приличаше на хелметекса и другите подобни както на консинстенция така мирис. След втвърдяване пак остава еластично но малко по твърдо. Другата разлика е че към него се добавяше втвърдител и след около 2 часа вече се втърдява забърканото количество. Залепва и без втърдител точно като другите лепила. Като якостни качества не намирам разлика с хелметекса. Тънкостите по залетпването са най вече в самото изтрашване на участъка за слепване. Правеха го както и на ръка така и на специална машина. А самото слепване и изпичане на преса. Самата преса прилича на клюн като на едната страна имаше подгревна плоча на на другата гумена възглавница. Която обаче е куха и след като пресата притисне и заключи в подложката се нагнетява въздух за да доуплътни лепилния шев. Толкова от мен дано съм бил полезен.
Mike - специалист
Благодаря, за отговорите.
Предварително искам да уточня, че аз още не съм лепил.
Приятели са пробвали и те твърдят че хелмевект, хелметекс, момента и подобни не стават. защото освен еластичност има изискване и за температура.
Проблема е в високата температура.
При лентовия шлайф малкия няма възможност за бързо охлаждане като при големите.
Затова пак ще попитам колегите които ме съветват с разпространените лепила, те самите лепили ли са? И ако отговора е да с кое Хелмевект или Момент.
ebahti - майстор
Mike написа:
Моля, да се въздържате с коментари от вида: Абе к'во си губиш времето шкурките струват два лева!
Off,не се сдържам,би ли споделил с аудиторията що ти е да влизаш в тоя филм като"шкурките струват два лв" :-D
crez - майстор
Виждал съм залепване на шкурка за лентов шлайф без препокриване. Двете насрещни парчета бяха срязани под 45 градуса , челно долепени и върху тях се налагаше парче от същата лента но изчистено от зърната. Лепилото бе на хенкел на ацетонова основа, подобно на хелмитекса. Притискаха го с две дъски и дърводелски стеги.
genkogenev - специалист
Разбирам го колегата защо иска да лепи шкурки / разхода като брой е голям и се натрупва една цена ...../ само не ми е ясно как се премахва абразива от залепящата страна. Не ми се вярва да се лепи директно вътрешната страна към външната .

Тема "Лепене на шкурка за лентов шлайф" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: