Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
vili - напреднал
Здравейте,на село направихме ремонт и пробихме от едната стая през коридора дупки в стената.Идеята беше печката да се пали в едната а тръбите да минават и през коридора а комина да е в съседната стая,стаята след коридора.Т.е да се отопляват три помещения.Речено -сторено-но тръбите са към 27-28 броя и за наш УЖАС от комина в съседната стая тече черна вода и мирише много лошо,задущаващо.Отгоре на комина има предпазител /май така му се вика/ да не влиза вода в комина когато вали.Моля Ви дайте съвет,какво да правим та да не тече тази вода.То са едни черни капки,които капят от тръбите които са непосредствено до комина.
Ох много дълго стана,дано съм обяснила :?
evdoki - специалист
Лошо няма ,ще помогнем ,но лично аз нищо не разбрах с изключение на течащата, лошо миришешта вода.Дай по конкретно.Ремонтът, какво сте ремонтирали?Тръбите 28-29 за какво са-от какво са?След ремонта ли се е получило-преди ли? :?:
Стефан - майстор
Аз мисля, че няма да можем да помогнем много. Само може да дадем някои предположения. Това не е дъждовна вода, а конденз. Общата дължина на димохода е може би около 22-23 м, в по-голямата си част хоризонтално разположени. Пушека преминава от печката към комина и отдава остатъчната топлина на помещенията. В резултат на това последната тръба преди комина може би е вече почти студена. И ако комина е нисък, и няма достатъчно тяга, по стените му се образува този конденз. Той се стича надолу, и затова капе гадна чернилка. Това беше теорията. На практика е за предпочитане да се върнете на старата схема - във всяка стая печка.
velsi - Почетен майстор
Е, нищо не пречи да се пробва преместване на печката с цел скъсяване на тръбния път. Сигурно има начин да и се намери такова място, та хем пак да топли трите помещения, хем да е по-близо до комина.
slavi_007 - напреднал
според мен си вдигнете комина с 50-100см на горе за да има по голяма тяга по принцип комина трябва да излиза над най високата точка на покрива
vili - напреднал
Да,Стефан много точно ми описа проблема.Тръбите,които излизат от печката и са хоризонтални са към 27-28 броя.Комина ни наистина е нисък,ако го иззидаме още дали ще помогне ... а дали да не махнем и предпазителя /не знам как се нарича това нещо,което татко е сложил върху комина,да не влиза вода в комиан когато вали дъжд/ :?
това черното е катран.когато печката работи саждите се полепват по стените на комина а след спиране от конденза се получава катран.
ако къшата е изолирана не може да це получи добра тяга ако ше да дигнеш 10 метра нагоре. помисли как да вкараш въздух до печката.
Стефан - майстор
vili написа:
Да,Стефан много точно ми описа проблема.....
А можеш ли да направиш чертеж, с разрез по осовата линия на тръбите и комина. Особено на комина, с неговата конструкция, височина, дълбочина и билото на къщата. И онова нещо против дъжд.

Имам доста идеи, но ми трябва реална ситуация, за да мога конкретно да помогна. Ще направя и аз чертеж.

А може би и на други в същата ситуация.
Osiris - специалист
сложете си една печка с водна риза и вместо тръби се отоплявайте с радиатори а тръбите да са колкото може по-къси с вертикални :?
повечето комини вкл. и моя си имат пепелник така че пробвайте да го почистите за да има къде да отива конденза :?
walko - специалист
И аз смятам че е конденз щото имах подобна случка с един стар боилер на дърва, когато го запалих за първи път на село в сух летен ден ми направи впечатление че гокато дослагвам дърва върху тях капе вода, и щот съм много "умен" реших че е най лошото-водосъдържатела е спукан, и настана едно щуро разглобяване с демонтаж на бойлера, и накрая кво-НИЩО. оказа се че е просто конденз и аз не очаквах да е толкова много че чак да капе, но докато е студен метала си капе.

Тема "от комина тече черна вода и мирише много гадно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: