Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте.
Имам газов котлон „Янтра 2”- български с 2 горелки. Топлинна му мощност се оказва недостатъчна. Възможно ли е по безопасен начин да му се увеличи топлинната мощност. :)
chano3891 - специалист
а котлона стар ли е, употребяван лие, редуцир-вентила нов ли е. виж за горелки с по широки отвоти или вентила да нее запушен или тръбите крановете, даи малко повече инфо
Газовият котлон е на година и половина. Преди това бяхме с газов котлон турско производство. Той даваше по-голяма топлинна мощност, която беше достатъчна. Сменихме го защото се счупиха копчетата му и изтичаше газ. Редуцир-вентила и бутилката са същите, които обслужваха турския и българския котлон. Сменихме само маркуча. Топлинна мощност на българският котлон не се е променяла с времето т.е. тя е същата от както сме го взели. Заради това не се съмнявам в запушването на редуцир-вентила. Мислех си за това да разшеря отвора на дюзата, която изхвърля газ, но ме е страх да не стане някоя "авария" Дано съм описал достатъчно ориентировъчно ситуацията. :)
chano3891 - специалист
то нее само да рашириш отвора на дюзата зависи редуцир вентила дали ще може да захрани по широката дюза. Попитаи в някоя газ станция но те вентилите са правени спрямо горелките и за по широка дюза трябва и по високо налягане което може да се постигле или с преработка на вентила или нов някои от тези които се продават за газовите горелки.
8180 - майстор
Има вероятност като разшириш дюзата да не може да настроиш въздуха - трябва да има такава настройка. При мен са едни тенекиени между дюзата и горелката.
Ако са различни котлоните опитай с дюзата от по-големия на по-малкия или ако е имало с котлона дюзи за природен газ, или потърси по магазините малко по-голяма.
Трябва да постигнеш бледо син и стабилен пламък в всички положения на "ключа", иначе жената ще те бие, че опушва.
Бъди внимателен при пробите - не се навеждай над котлона при палене и да няма възпламеними неща наоколо - случва се да не запали и после да "избухне" леко. При мен на 20-30см., ама знае ли се.

П.П. Колегата chano3891 ме е изпреварил. Не съм сигурен това, което пише за вентилите дали е така. При мен има 4 котлона с 3 вида дюзи + фурна (най-голямата дюза). Работят и заедно фурна + 1-2 котлона.
chano3891 - специалист
8180 написа:
Има вероятност като разшириш дюзата да не може да настроиш въздуха - трябва да има такава настройка. При мен са едни тенекиени между дюзата и горелката.
Ако са различни котлоните опитай с дюзата от по-големия на по-малкия или ако е имало с котлона дюзи за природен газ, или потърси по магазините малко по-голяма.
Трябва да постигнеш бледо син пламък, иначе жената ще те бие, че опушва.
Бъди внимателен при пробите - не се навеждай над котлона при палене и да няма възпламеними неща наоколо - случва се да не запали и после да "избухне" леко. При мен на 20-30см., ама знае ли се.

П.П. Колегата chano3891 ме е изпреварил. Не съм сигурен това, което пише за вентилите дали е така. При мен има 4 котлона с 3 вида дюзи + фурна (най-голямата дюза). Работят и заедно фурна + 1-2 котлона.

за това казах да попита за вентили има нови модели. то и на тях си пише какво работно налягане поддърват.
Това за настройката на въздуха не бях го съобразил. При мен няма опция със скоба да регулирам въздуха. То си е оставен постоянен отвор. При повече газ най вероятно ще вземе да опушва съдовете. Предполагам най-доброто решение на проблема е да си купя друг с по-голяма мощност. Благодаря за съветите.
schuldiner - майстор
То ако беше да си купуваш друг, що се морят да обясняват хората... Поне гледай да не е пак български, че по-скапана газова техника не съм виждал. Според мен основната грешка е в изчислението и изработката на дюзите и разстоянието+съотношението на подавания въздух. Щом фабричната настройка не работи и не може да се регулира, значи не струва.
Ако случайно ти попадне китайски, няма да сбъркаш! Конкретно за газови котлони тия са супер добри - това им е основният начин на готвене.
vitrinabg.com - специалист
Турските на ОРГАЗ са хубави и на добри цени.Минали са всички проби и си имат сертификат за продажба на нашия пазар.

Тема "Газов котлон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: