• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ribnikolaevi - майстор
Някой срещал ли е такова чудо в татковината ни? Ако да, моля да сподели къде го има.
torbalan - Дървен философ
да ма прощаваш за въпроса, ама ако не е на принципа на изпарението... на какъв друг принцип ще суши?
hygro - майстор
Това кандидат за бисерите ли е? :?

А кои са сушилните, които работят на друг принцип?
ако питаш мен - не е кандидат...

направо си е печелившо :)

бисер отсекъде :)
Фло - специалист
torbalan написа:
да ма прощаваш за въпроса, ама ако не е на принципа на изпарението... на какъв друг принцип ще суши?
-Абсорбция-със силикагел например или силна киселина,
-лиофилизация- чрез дълбоко замразяване
-вибросушене
-центрофуга
и ред други по-сложни начини!
Последна промяна от Фло на нед сеп 11, 2011 10:53 pm, променено общо 1 път.
Chefo77 - майстор
Аз пък залагам на това, че колегата е имал предвид сушилня, която не събира водата в кондензен съд, а я изхвърля в атмосферата през тръба... :wink:

Фло, да си замразяваш гащите, за да изсъхнат ... :shock:
Фло, и във всичките тези други начини, първо става дума за изпарение......

защото нема ли изпарение - изброените от теб процеси няма да съществуват ;)
Фло - специалист
Chefo77 написа:
Фло, да си замразяваш гащите, за да изсъхнат ... :shock:
Гащите ги нося мокри защото "сухо дупе риба не яде" както е според рибарската поговорка!
Иначе лиофилизацията се ползва главно за храни,като дава най-качествения продукт за дълго съхранение.Космонавтите се хранят с такива храни,пък най-добрия специалист в света в тази област е наша сънародничка.
Фло - специалист
torbalan написа:
Фло, и във всичките тези други начини, първо става дума за изпарение......

защото нема ли изпарение - изброените от теб процеси няма да съществуват ;)
Е ,не е така! Изпарението е преминаване от едно агрегатно състояние в друго:течност -пари .При сорбцията няма такова нещо.Водата например може да премине от един материял в друг като вода,без да се изпарява,просто другия материал/сушителя/ я изпива до равновесна концентрация.После се слага нов сушител и така нататък до минимален остатък.

Бих предположил,че колегата ribnikolaevi, визира разпръсквателната сушилня,където в голям съд/ май се наричаше циклон/ в горния край има въртящ се диск-разпръсквател с 40 000 об./мин.,който прави от материала за сушене /обикновенно суспензия/мъгла,а отдолу се подава в противоток сушилния агент-горещ въздух на 105-110 градуса. Изсушения материал пада на дъното и през люк се пълни в чувал ,а през филтри,горе се изнася топлия влажен въздух в атмосферата.Много ефективен и много скъп процес на сушене.
ribnikolaevi - майстор
Най-разпространените сушилни ЗА ПРАНЕ работят на два различни принципа. Търговците ги наричат 1. на принципа на изпарението 2 на принципа на конденза. Дали са правилни имената не ми се спори. Търся откъде да си взема такава на принципа на изпарението (изхвърля влажния възух директно в комин). Причината - работи с един апарат по-малко, по-просто, по-икономично, самата машина е по-евтина (сравнение - сушилня на принципа на изпарението, клас С 0,9 kWh/kg/цикъл, сушилня на принципа на конденза клас В 3,9kWh/kg/цикъл - 4пъти разлика в полза на тази от клас С) .
Та така, след като изясниме терминологията, някой знае ли откъде. Не бих отказал и малко инфо за сушилните по принцип от лични наблюдения, стига личните наблюдения да не опират до гащи, риба и бира. Там и аз имам своите наблюдения.
  • 1
  • 2

Тема "сушилня на принципа на изпарението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: